דווקא עכשיו, דווקא כאן: המהפכה של תיירות הפנים
הילה גור, מנהלת אגף תיירות פנים במשרד התיירות, מספרת בראיון ל־PassportNews על השינויים בהרגלי הנסיעה של הישראלים בצל המצב:חיפוש אחר קרבה, חוסן ותחושת שייכות. משרד התיירות מחזק את המבט פנימה ומחזיר את הציבור להתחבר, להיפגש ולחזק את העסקים

האם המלחמה האיצה את תיירות הפנים בישראל?
בראיון ל־PassportNews, הילה גור, מנהלת אגף תיירות פנים במשרד התיירות, מציירת תמונה מרתקת של השינויים בהתנהגות המטייל הישראלי.
לדבריה, בתקופה הנוכחית, המאופיינת במילואים ממושכים, פרידות, עומס רגשי וחוסר ודאות – הציבור מחפש חוויות קרובות לבית, עם ערך רגשי ומשמעותי.
"מתוך המשברים," היא אומרת, "ישראלים מגלים מחדש את הארץ, את הפשטות, את הקהילות המקומיות – ואת עצמם."
בין אתגר להזדמנות: תיירות הפנים פורחת
לצד הפגיעה בתיירות הנכנסת – גם באזורים עירוניים מרכזיים כמו תל אביב – משרד התיירות ממקד מאמצים בהכוונה מחדש של הפעילות התיירותית לפריפריה. לדבריה של גור, זה נעשה באמצעות תקציבי תמיכה ליזמים, קמפיינים ממוקדים ופיזור גאוגרפי של החשיפה התקשורתית.
אחד המהלכים הבולטים לאחרונה הוא שיתוף הפעולה החדש עם PassportNews, במסגרתו הושק הקמפיין "הולכים על ישראל" – במדור ייעודי לתיירות פנים, עם סדרת כתבות חווייתיות שמטרתן לבנות "עולם תוכן" עשיר בראשו של המטייל הישראלי.
מטיולי אקסטרים ועד שוקי איכרים, מסדנאות רגיעה ועד חוויות בין שמיים וארץ – הרעיון הוא לתת ביטוי למנעד הרחב של האפשרויות התיירותיות בתוך ישראל, ולחזק את החיבור הרגשי למקום.
תמיכה ביזמים – דווקא בזמן משבר
גור מציינת כי משרד התיירות מפעיל חממות יזמות תיירותיות, הכוללות ליווי מקצועי וסבסוד נרחב: "היזם משלם רק רבע מהעלות, והמשרד מממן את היתר. אלפי עסקים ברחבי הארץ נהנים מהתמיכה הזאת ומתפתחים – דווקא בעתות משבר."
קיימות, נגישות וקהילות חיות
גם תחומי הקיימות והנגישות נמצאים על סדר היום. גור מספרת כי המשרד מקדם תיירות בת־קיימא תוך שיתוף פעולה בין־משרדי, ביצוע סקרים ייעודיים לזיהוי צרכים של קהילות מונגשות, ופרויקטים תשתיתיים שנמצאים בשלבי תכנון וביצוע.
כשנשאלה על אזורים שטרם קיבלו את הבמה הראויה, גור אמנם נמנעת מלנקוב בשם אחד, אך מציינת בהתלהבות את הפוטנציאל של הגליל, ירוחם, הר כרבולת, והקהילות המקומיות – דרוזיות, צ'רקסיות ובדואיות.
"יש פה הכל," היא מדגישה, "ים ומדבר, ערים וכפרים, טבע, שבילים, קולינריה, רב־תרבותיות. עשר קהילות לפחות שומרות בהצלחה על זהותן ומורשתן כאן בישראל."
לאן הולכים מכאן?
במבט קדימה, משרד התיירות מתמקד ב־3 יעדים עיקריים:
הגדלת ההכנסות מתיירות פנים
חיזוק עסקים קטנים ויזמות אזורית
חיבור מחודש של הציבור לאזורים שנפגעו בעקבות המלחמה
בין הצעדים הקרובים: מכרז פומבי לקיום "חודש תיירות ישראלית" בסתיו הקרוב, במסגרתו יתקיימו ברחבי הארץ חוויות מקומיות במחיר סמלי. הרעיון הוא להאיר מחדש את האזורים שנפגעו – ולחבר את הציבור חזרה אליהם, גם פיזית וגם רגשית.
"המטרה שלנו היא לבנות את השלם שגדול מסך חלקיו," מסכמת גור, "ולחזק את החוסן הלאומי דרך תיירות ישראלית, מקומית, מרגשת ונגישה."
צפו בראיון המלא עם הילה גור, מנהלת אגף תיירות פנים במשרד התיירות, ביריד IMTM 2025: