מחפפים בחופים: רק 71.2% מהחופים הפתוחים בישראל דורגו כנקיים
לאחר פתיחת שנת הלימודים חלה ירידה ברמת הניקיון בחופים הפתוחים של ישראל, לפי מדד "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה למחצית הראשונה של ספטמבר 2023
לפי נתוני מדד "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה בהתייחס לחודש ספטמבר, רק 71.2% מהחופים הפתוחים בישראל מדורגים כנקיים מאוד. מדובר בירידה לעומת המדד אשתקד, שעמד על 90% מהחופים נקיים.
הרשויות החופיות הנקיות ביותר, שהתעלו על הממוצע, הן נתניה ובת ים. הרשויות שקיבלו את הציון הממוצע הן חיפה, טירת הכרמל, מטה אשר, עמק חפר, הרצליה ואשקלון.
נתון זה מתייחס לחופים הלא מוכרזים בישראל, אשר ניקיונם הוא באחריות הרשויות החופיות.
שנת 2023 היא השנה ה-18 של תוכנית "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה. מטרתה למזער את מפגע הפסולת החופית והימית בישראל ולפעול לניקיונם של החופים והים על פי מחויבות בין-לאומית, לטובת הסביבה והציבור בישראל.
החל מ-1 ביולי, המשרד להגנת הסביבה מסייע לרשויות החופיות ברחבי הארץ בתגבור פעולות האכיפה לשמירה על ניקיון החופים.
16 הרשויות החופיות המשתתפות בפעילות השנה הן: נתניה, הרצליה, מועצה אזורית חוף הכרמל, מועצה אזורית עמק חפר, אשקלון, מועצה אזורית מטה אשר, איגוד ערים כינרת, אשדוד, עיריית נהריה, טירת כרמל, עיריית עכו, עיריית חיפה, תל-אביב יפו, מועצה אזורית חוף השרון, אילת וחוף אשקלון.
עד כה, במסגרת תגבור אכיפת ניקיון בחופים של התוכנית, דווחו 346 פעולות אכיפה עם 678 שוטרים וחולקו 3,458 קנסות - כאשר מתוכם 1,045 קנסות היו בתחום הניקיון.
פרד ארזואן, סגן מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה: "הירידה ברמת ניקיון החופים הפתוחים מראה שעדיין יש מקום רב לשיפור, ושאל מול מאמצי הניקיון נמשכת הכנסת כמויות משמעותיות של פלסטיק לשימוש חד פעמי לחופים. נמשיך לתמוך ברשויות המקומיות החופיות במקביל למניעה במקור שנדרשת מהציבור, כך שלא תגיע פסולת פלסטיק לחופי הים. ביחד נשמור על החופים שלנו נקיים ויפים".