עליית המחירים והריבית משפיעה על כיסם של הישראלים הטסים לחו״ל
בבדיקה שנערכה ע״י מרכז המחקר והמידע של הכנסת התגלה כי ישנה עלייה של 16.7% בהוצאות הישראלים על נסיעות לחו"ל בתוך שנה
עליית המחירים והריבית משפיעה גם על הכיס של הטסים לחו״ל.
מבדיקה שערך מרכז המחקר והמידע של הכנסת, התפרסם כי ישנה עלייה של 16.7% בהוצאות הישראלים על נסיעות לחו"ל בתוך שנה.
הבדיקה נערכה לבקשתו של יו״ר האופוזיציה יאיר לפיד, שדרש מהמרכז להכין מסמך מיוחד על השפעת עליית המחירים והריבית על תמהיל ההוצאות של משקי הבית. המחקר בדק את הוצאות משקי הבית בחלוקה להוצאות מחויבות ולא מחויבות, מיוני 2022 עד יוני 2023 לפי נתוני הלמ"ס.
לפי האומדן, כ-68% מסך הצריכה של משק בית הן הוצאות מחויבות ומדד המחירים המשוקלל שלהן עלה בשנה שהסתיימה ביוני 2023 בכ-4%, וכ-32% הן הוצאות לא מחויבות ומדד המחירים המשוקלל שלהן עלה בשנה שהסתיימה ביוני 2023 בכ-5.2%. עלייה יחסית גבוהה בהוצאות הלא מחויבות נרשם בפרמטר נסיעות לחו"ל, בסך של 16.7%.
מתחילת 2022, החלו עליות מחירים של מוצרים ושירותים רבים והחל מאפריל 2022 החלה עלייה בריבית בנק ישראל ובעקבותיה תשלומי משכנתה של משקי בית רבים. במקביל, עלה גם השכר הממוצע במשק בתקופה זו, כך שלמעשה השכר הריאלי כמעט ולא השתנה, אולם תמהיל ההוצאות של חלק ממשקי הבית השתנה, עלייה בהוצאות מנדטוריות, בעיקר תשלומי משכנתה, על חשבון הוצאות אחרות.
כעת, ישנן מספר אפשרויות מבחינת משקי הבית לנוכח עליות המחירים והריבית וביניהן מיתון ההוצאה על צריכה שוטפת ועל הוצאות לא מחויבות בפרט, מסעדות, נופש, נסיעות לחו"ל ועוד.