נשיא המדינה בטקס באמסטרדם: ״זכרו את הזוועות שנולדו משנאה, אנטישמיות וגזענות״
הרצוג נשא דברים בטקס הפתיחה לרגל חנוכת מוזיאון השואה החדש באמסטרדם אשר נערך בבית הכנסת הפורטוגזי במעמד מלך הולנד, נשיא אוסטריה, ראש ממשלת הולנד, נשיאת הבונדסראט הגרמני, ראשת העיר של אמסטרדם ומנהיגים יהודיים מהעולם
נשיא המדינה יצחק הרצוג השתתף היום (א׳) בחנוכת מוזיאון השואה החדש באמסטרדם ונשא דברים בטקס הפתיחה הרשמי שנערך בבית הכנסת הפורטוגזי.
הטקס התקיים במעמד מלך הולנד ווילם- אלכסנדר, נשיא אוסטריה אלכסנדר ואן-דר בלן, ראש ממשלת הולנד מארק רוטה, נשיאת הבונדסראט הגרמני מנואלה שווזיג, ראשת העיר של אמסטרדם פמקה הלסמה ומנהיגים יהודיים מכל העולם. בתום הטקס, קיימו המנהיגים סיור במיצגי מוזיאון השואה החדש הממוקם בסמוך לבית הכנסת.
המוזיאון נמצא ברובע היהודי ההיסטורי של אמסטרדם, בקרבת האנדרטה שנחנכה רשמית בשנת 2021, לזכר קורבנות השואה היהודים שחיו בהולנד, 75% מהאוכלוסייה היהודית במדינה. המיצגים שבו מגוללים את הסיפור הכואב של קורבנות השואה בהולנד, באמצעות צילומי וידאו, תמונות, דגמים מוקטנים ומזכרות.
דברי נשיא המדינה בטקס:
״מארחנו, הוד מלכותו המלך, וילם-אלכסנדר. גבירותיי ורבותיי.
לפני ארבעים שנה בדיוק הצטרפתי לאבי ז״ל, הנשיא השישי של ישראל, חיים הרצוג, לביקור ממלכתי בהולנד.
אבי היה ממשחררי הולנד בעת שירותו כקצין בצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה. הוא שיחרר ערים וכפרים הולנדים, כמו אנשדה, ניימיגן וארנהם. הוא שיחרר גם ניצולים ממחנות הריכוז.
סבי, הרב הראשי הראשון לישראל, הרב אייזיק הלוי הרצוג זצ״ל, הגיע להולנד מיד לאחר המלחמה במטרה למצוא יתומים יהודים שהוסתרו מהנאצים בעת המלחמה. לכן, באופן טבעי, להיות כאן זהו דבר משמעותי מאוד עבורי.
מקום התפילה הקדוש הזה, מבקש מאיתנו להסתכל על העבר בכנות: הקהילה היהודית של הולנד הושמדה בשואה. ויותר מדי אנשים שתקו. יותר מדי אזרחים הולנדים סייעו לנאצים. כולל אנשים בעמדות כוח. באותו הזמן, היו גם כאלו שהיו אמיצים, שהעזו לעמוד מול הרוע הנאצי.
היום אדבר על שניים מהם. חסידי אומות העולם: קורנליס - קייס ואמנדה ויסרס מבוסום שהיו נוצרים פרוטסטנטים אדוקים. הם החביאו זוג יהודים צעירים, אנדריס-אשר ולני-רבקה הופמן, מתחת לקרשים ברצפתם, כאשר הנאצים פשטו שוב ושוב על ביתם.
נמצא כאן היום יונה, בנם של אנדריס ולני, ומשפחתו. יונה הופמן נולד בהולנד, בשנת 1946. והובא לישראל בילדותו. סיפור האומץ של קייס ואמנדה - 'אומה ואופה' כפי שהם מכונים בפי ילדיו של יונה עצמו – הוא חלק משמעותי בסיפורה של משפחת הופמן.
לפני קצת יותר מחודש נוסף פרק טרגי לסיפורם של משפחת הופמן. רס"ן יצהר הופמן, בנם של יונה ורעייתו לאה, נפל בעת שהגן באומץ על מדינת ישראל - ארץ המולדת של העם היהודי ומקום המפלט שלו- לאחר הטבח הנורא ב-7 באוקטובר. היושרה המוסרית הצילה את משפחתו של יצהר. והתכונה הזו הגדירה גם אותו. יהי זכרו של יצהר, של קייס ואמנדה, ברוך.
חברים, אני מודה לכל מי שתמך בהקמת מוזיאון השואה החדש הזה. ברגע הזה המקום הזה שולח הצהרה ברורה וחזקה: זכרו.
זכרו את הזוועות שנולדו משנאה, אנטישמיות וגזענות. ולעולם אל תאפשרו להם לקרות שוב. למרבה הצער, "לעולם לא עוד" זה עכשיו. ממש עכשיו. כי כרגע, שנאה ואנטישמיות פורחות ברחבי העולם. ואנחנו חייבים להילחם בכך, ביחד.
אני מבקש מכולכם להצטרף אליי בתפילה. למען קורבנות השואה בעבר. ולקורבנות השנאה, הטרור והאנטישמיות בהווה. היכן שלא יהיו.
לבסוף, במקדש התפילה הזה, הבה נתפלל לחזרתם המיידית והבטוחה של החטופים שלנו. ונתפלל לשלום כדברי המסורת היהודית: ׳אדוניי עוז לעמו ייתן אדוניי יברך את עמו בשלום׳.״