ציורי קיר מהתקופה הרומית שהתגלו באשקלון נחשפים לראשונה לקהל
הציורים, שמעטרים קברים קדומים של אנשים אמידים, התגלו לפני עשרות שנים אך מעטים זכו לראותם. לאחר שעברו שימור על ידי מומחי רשות העתיקות, הם ייפתחו בחגים לתצוגה לציבור במתחם בסמוך למרינה בעיר
שני קברים מקומרים בני לפחות 1,700 שנה, ובהם ציורי קיר מרהיבים ונדירים בארץ של דמויות מהמיתולוגיה היוונית, תיאורי אלות, אדם, צמחים ובעלי חיים, ייחשפו בקרוב לציבור לראשונה.
המבנים שיוצגו הם תוצאה של שיתוף פעולה נרחב של עיריית אשקלון ורשות העתיקות, לפיתוח ולהנגשת נכסי המורשת יוצאי הדופן בעיר כחלק מהשטחים הציבוריים שלה, לרווחת התושבים והמבקרים.
המבנים המקומרים העתיקים ממוקמים בקרבת המרינה בעיר, בשטח ציבורי המצוי בין מגדלי מגורים. כחלק מהחלטת העירייה להנגיש את האתר לציבור, פותח השטח, שהיה מוזנח, לכדי גינה ציבורית מזמינה ובה שני הקברים, שההצצה לתוכם פותחת צוהר לעולם קדום ומרתק.
צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות
תומר גלאם, ראש עיריית אשקלון: "אשקלון היא אחת מהערים העתיקות בעולם, ולצד עיצוב העתיד בעיר, אנחנו מעניקים מקום של כבוד לעבר המפואר והעשיר שלה. בשנים האחרונות עשינו מהפכה של ממש בתחום שימור האתרים ההיסטוריים, הנגשנו אותם לתושבי העיר ולציבור הרחב ויזמנו אירועים ותוכניות חינוכיות, תרבותיות ותיירותיות במטרה לחבר בין ההיסטוריה של העיר להווה שלה. זה המקום להודות לממלאת מקומי, מיריי אלטיט על העשייה המקצועית והענפה בתחום ולרשות העתיקות על שיתוף פעולה חשוב מאין כמותו שמסייע לנו למצב אותה כעיר העתיקות של ישראל".
בשנות ה-30 של המאה ה-20 התגלה באתר, המצוי במרחק של כ-300 מ' מחוף הים, קבר קימרון חפור בחול.
מבנה הקבר, שנחפר על ידי מפקח בריטי של רשות העתיקות המנדטורית ותוארך לתקופה הרומית (המאה ה-3' לספירה), כלל אולם, ולצידו ארבע שקתות קבורה.
האולם עוטר בציורים מגוונים ומרשימים, וכולל תיאורים של אפרודיטה – אלת היופי והאהבה או דמטר - אלת האדמה והתבואה במיתולוגיה היוונית, תיאורי צמחים כגון שריגי גפן, אשכולות ענבים, עלים וענפים שונים ותיאורים של נימפות- אלות מהמיתולוגיה הקשורות לטבע; ראשן עטור זרים עשויים מצמח הלוטוס ואוחזות קנקנים מהם נשפכים מים.
עוד תוארו ציפורים שונות, צבאים, ילדים קוטפים אשכולות ענבים ואוספים אותם בסלים, דמות מנגנת בחליל פאן, ראש של גורגונה - דמות נשית מפלצתית עם שיער העשוי מנחשים, ומבט שיכול לאבן את המביטים בה, ועוד תיאורים רבים ומגוונים.
"נדרשנו לתהליך ארוך ורגיש"
קבר מקומר ומעוטר נוסף בגינה הציבורית, הועתק למקום זה כבר בשנות ה-90 מאתר אחר באשקלון, על מנת לשמרו. קבר זה, שנחשף בחפירה של ד"ר אלנה קוגן-זהבי מרשות העתיקות, נבנה במאה ה-2 לספירה.
במרכז המבנה אולם, שקירותיו עוטרו בציורים צבעוניים של גברים עירומים נושאי מנחות, ציפורים ועיטורים נוספים מעולם החי והצומח. סביב האולם כוכי קבורה מקומרים, שבתוכם התגלו ארונות עופרת מעוטרים בדמויות אדם, פריטים אדריכליים, בעלי חיים ודגמים צמחיים.
בחודשים האחרונים שומרו המבנים והעיטורים שבהם בתהליך מורכב, על ידי ולדימיר ביטמן, דוד קירקוסייאן, אלכסיי רונקין ויוני תירוש, מומחי מינהל השימור ברשות העתיקות.
לדברי מארק אברהמי, ראש ענף שימור אמנותי ברשות העתיקות, "ציורי קיר קדומים לרוב אינם משתמרים באקלים הלח של ישראל. העובדה שהציורים עמדו במבנה שהיה יחסית סגור, הגנה עליהם, במידת מה, לאורך עשרות שנים. מטבע הדברים, החשיפה של הצבע בן מאות השנים לאוויר וללחות, הביאה לדהייתו ולבליה. נדרשנו לתהליך ארוך ורגיש כדי לעצור ולתקן את נזקי הזמן ופגעי מזג האוויר. חלק מהציורים חייבו ניתוק מהקירות על מנת שיטופלו ביסודיות במעבדות השימור של רשות העתיקות, עד להחזרתם. יתר קירות המבנה נוקו, פיגמנט הצבע בציורים הודגש, והמבנה כולו חוזק ויוצב כך שיישמר לדורות הבאים".
עם פתיחת הגינה הציבורית לקראת החגים, יוכלו תושבי אשקלון, מבקרים ותיירים להתפעל מיפי הציורים הנדירים וללמוד על ההיסטוריה המרתקת של עיר הנמל.
מנהל רשות העתיקות, אלי אסקוזידו: "העיר אשקלון היא מהראשונות שהשכילו למנף את הפוטנציאל הערכי והאסתטי העצום, הגלום בנכסי המורשת שלה. אשקלון מהווה דוגמה לשילוב ממצאים קדומים - בשיתוף עם רשות העתיקות, במרקם העירוני, באופן המקנה ערך מוסף ועניין למרחב הציבורי שלה. אני שמח שסוף סוף - בזכות שיתוף פעולה עם העירייה והעבודה המקצועית של המשמרים שלנו, יוכלו תושבי אשקלון ומבקרים ליהנות מהמראה המרהיב ויוצא הדופן של הקברים המצויירים".