היום ששינה את העולם: 35 שנה לנפילת חומת ברלין
היום, 9 בנובמבר, מציינת בירת גרמניה את נפילת החומה. הזדמנות להביט לאחור אל אחד האירועים שעיצבו את סוף המאה ה-20. רגע שהגדיר מחדש את גבולות החירות והחזיר את האחדות לעם הגרמני
9 בנובמבר 1989 הוא יום שייזכר לדורות, לא רק בהיסטוריה הגרמנית, אלא גם בספרי ההיסטוריה של העולם כולו. באותו לילה קר בנובמבר, חומת ברלין שהיוותה גבול פיזי ואידיאולוגי בין המזרח למערב, נפלה. חומת הבטון הגבוהה, שבמשך 28 שנים חצתה את העיר לאורך 155 ק"מ והייתה סמל לפחד ופילוג - הפכה ברגע אחד להיסטוריה.
לילה בלתי נשכח
החומה, שהוקמה באוגוסט 1961, נועדה לעצור מעבר של תושבי מזרח גרמניה למערב - ובכך לסמל את התהום שבין הקומוניזם הסובייטי והדמוקרטיה המערבית. לאורך כמעט שלושה עשורים היא גרמה לקרע עצוב בין משפחות, שכנים וחברים.
בלילה ההיסטורי של 9 בנובמבר, בעקבות הודעה שגויה למחצה על הקלות במעבר הגבול, החלו תושבי מזרח גרמניה להתכנס סביב השער הראשי. חבר מפלגת האיחוד הסוציאליסטי גינטר שבובסקי כינס באותו הערב מסיבת עיתונאים, בה הודיע כי כעת ניתן להגיש בקשה למעבר של הגבול "ללא הוכחת זכאות או קשר משפחתי וללא צורך במתן סיבות לנסיעה", וכי זו תאושר במהרה.
החיילים, שלא תודרכו כיצד להתמודד עם המצב, נאלצו לאפשר להמונים לעבור. בהמשך הערב נפתחו כל נקודות מעבר הגבול לתנועה חופשית. בימים הבאים יצאו תושבי ברלין לחגוג ברחובות, ואזרחים משני עברי הגבול החלו לפרק את החומה בכוחות עצמם - בקרב על החירות האישית והלאומית שלהם.
הגחל שהצית את האש
שנות ה-80 סימנו תקופה של מתח פוליטי וכלכלי בגרמניה המזרחית, כשמדינות קומוניסטיות רבות במזרח אירופה החלו להשתחרר מאחיזת ברית המועצות. נפילת החומה סימנה את תחילתו של עידן חדש.
פחות משנה לאחר מכן, גרמניה התאחדה, ולאחר מכן גם ברית המועצות עצמה החלה להתפרק. בכך, החל להתבסס העולם החדש שאנחנו מכירים. אירועי הלילה בברלין לא רק הביאו לסוף המלחמה הקרה, אלא נתנו השראה למדינות רבות להיאבק למען הדמוקרטיה והחירות.
ובעוד שגרמניה הצליחה להתאחד ולבנות את עצמה כמדינה חזקה, אתגר דומה עומד כעת בפני ישראל. האירוע המכונן של ברלין מזכיר לנו שהשינוי מתחיל מהשטח: עם דיאלוג אזרחי, שיתוף פעולה וראייה משותפת של העתיד.
אם גרמניה הצליחה להתגבר על תהום של עשרות שנים ולהתאחד מחדש, ייתכן שגם ישראל יכולה למצוא את הדרך לאחות את הקרע בעם. לרבים בארץ יש שאיפה למוטט את החומות הסמליות שמפרידות בין קבוצות ומגזרים שונים. זה הזמן לשאוף לעתיד שבו חומות הפחד והקיטוב יפלו, ובמקומן תיבנה חברה ישראלית חזקה ומאוחדת יותר.
נפילת חומת ברלין היא יותר ממאורע היסטורי. היא סמל לתקווה, מגדלור שצריך לשמש אותנו גם היום.
ברחבי בירת גרמניה יתקיימו שלל אירועים לציון 35 השנים מאז נפילת החומה, ביניהם תערוכות ואירועים שונים. שני מוקדים מרכזיים לאירועים יהיו אתר הזיכרון הסמוך לחומה ומוזיאון ה-DDR המקיף והמרתק, המומלץ מאוד לביקור גם ללא קשר ל-35 השנים. תערוכה מיוחדת המוקדשת לחומת ברלין נפתחה במוזיאון Urban Nation בעיר. פרטים נוספים על האירועים המיוחדים לציון האירוע ההיסטורי באתר visitberlin.de