מסע קולינרי באירופה: המנות שאסור לכם לפספס
לכל מדינה בעולם יש אוכל שמאפיין אותה. בואו איתנו להכיר את המנות הקלאסיות ששוות כל ביס
אירופה מאגדת בתוכה שפע של מדינות, עמים, גזעים, תרבויות וטעמים. לכל מדינה השפעות ממדינות אחרות שיצרו שפע של מנות שהפכו לאייקוניות בכל מדינה - גולאש הונגרי, פסטה איטלקית, ספנקופיטה יוונית ועוד.
כשאנחנו מטיילים במדינות אחרות אנחנו בדרך כלל מחפשים את האוכל המקומי, האופייני למדינה ולאיזורים השונים שבה כדי להנות מהתרבות שאליה הגענו.
החלטתי לקחת אתכם למסע קולינרי קטן ב- 11 מדינות אירופאיות שונות והמנות המאפיינות שלהם. בתאבון
סלובניה | קרם שניט
המטבח הסלובני משלב את כל הטוב מהשכנות שלה, פסטות ובצקים מהמטבח האיטלקי, שניצל ושטרודל מהווינאי וגולאש ונקניקיות מההונגרי. בחרנו באחד הקינוחים המפורסמים קרם שניט או קרמנה רזינה, האהוב על המקומיים והתיירים. מקור הקינוח בעיירת בלד, במלון "פארק" הממוקם על שפת האגם, שם הוגש כשכבות בצק פריך גדושות בקרם וניל וקצפת. מאז מגיעה העוגה בכמה גרסאות כולל הפודינג וניל אצלנו בארץ.
מולדובה | ממליגה
מטבח שהשפיע רבות על מטבחים אירופאים אחרים, אבל גם הושפע מאחרים כמו הרוסי, האוקראיני, הבולגרי ואף הטורקי. לא פעם תמצאו בו מאפים שיזכירו לכם מטבח בלקני. בחרנו בממליגה. במטבח המולדובי משתמשים לא מעט בקמח תירס שנותן צבע למנות כמו מרקים, עוגיות ופתיתים. הממליגה היא דייסת תירס או פולנטה עשויה קמח תירס, לא פעם בשילוב חמאה או שמנת כשמעליה מניחים נתחי בשר, קוביות גבינה או שמנת. מנה חורפית מנחמת במיוחד.
יוון | סופלאקי
מבחינת הישראלי הממוצע, המטבח היווני הוא עולם מופלא של גבינות, דגים ומאפים. אבל מי שנוסע למרכז יוון מגלה גם שפע של תבשילים ומנות בשר ציד. קשה לבחור מנה אחת מייצגת, אבל לישראלים רבים שיפוד הבשר והירקות הוא יוון כולה. המילה סופלאקי נגזרת מהמילה היוונית "סוּבלַה" שפירושה שיפוד. את השיפוד מניחים בפיתה יוונית לפעמים עם צזיקי וצ'יפס. לרוב מדובר בבשר חזיר אבל ניתן למצוא גם בקר או כבש. ביס שקשה לפספס איתו.
פולין | פירוגי
מסורות קולינריות ממטבחים קרובים ומזג האוויר הקר הביא להתמחות המטבח הפולני באוכל מנחם ושמן, עם שפע מנות תפוחי אדמה ובשר, שימוש בירקות חורף כמו סלק וכרוב, אבל גם סוגים שונים של כיסונים, שהידועים ביותר הם הפירוגי (pierogi), שנפוץ גם בהונגריה ובאוקראינה. ניתן למצוא אותו במילוי מתוק וגם מלוח, מבושל במים או מטוגן. לרוב ממולא בתפוחי אדמה, בשר טחון וגבינות ומעליו שמנת חמוצה, חמאה ובצל מטוגן. אנחנו אומרים - שימו לנו הכל.
הונגריה | גולאש
המטבח ההונגרי כולל השפעות קולינריות מעמים שונים שהגיעו למדינה בעקבות נדידה או כיבוש, והביאו שפע מנות ותבשילים כמו שטרודל אוסטרי או חומרי גלם שלא היו בנמצא כמו בצל שהביאו האיטלקים והפפריקה מהטורקים, שעל הדרך לימדו את המקומיים להכין כרוב ממולא. אבל כשאומרים אוכל הונגרי אומרים גולאש. מקור המנה המחממת ברועי הצאן מימי הביניים שבישלו בשטח בשר ותפוחי אדמה, ובהמשך הוסיפו את הפפריקה הטורקית. כיום הגולאש נמצא בכל מסעדה בהונגריה, גם בווריאציות שונות.
גיאורגיה | חינקלי
לגיאורגיה המרתקת מסורת ותרבות קולינרית עתיקה המבוססת על חומרי גלם טבעיים מקומיים וטכניקות בישול ייחודיות. המטבח עשיר מאוד וכולל בצקים ומאפים, בשרים וגבינות, אגוזים ופירות וכמובן עשבי תיבול רבים. בחרנו בחינקלי - הביס הג'וסי של הבצק הדקיק שעוטף במיומנות רבה מלית עסיסית של בשר ועשבי תיבול. מנה שמוגשת לרוב עם בשר אבל ניתן למצוא אותה גם במילוי גבינות ופטריות, והקיפולים שלה משתנים בהתאם לאיזור.
אוקראינה | צ'יקן קייב
למרות שפע המסעדות באוקראינה, משפחות רבות עדיין מעדיפות בישול וארוחה ביתית, ושימוש בטכניקות מסורתיות כולל התססה וכבישה. אוקארינה עשירה בפטריות בר, גבינות ומנות בשר. בחרנו במנת הצ'יקן קייב - פילה עוף מטוגן ממולא בחמאה, שום ועשבי תיבול. המנה הפכה לנפוצה ברחבי העולם עם מיני שדרוגים. אנחנו אוהבים אותה כמו שהיא, חמאתית ומטוגנת.
צ'כיה | קנדליקי
המטבח הצ'כי אקלקטי עם שפע השפעות שונות. במסעדות תוכלו למצוא מרק בצל צרפתי, גולאש הונגרי או קינוח אוסטרי. המטבח נחשב יחסית כבד ושמן ויש בו שילובים רבים של שמנת, חמאה ובשר שמן. בחרנו בקנדליקי - כופתאות שנראות כמו קניידלך, רכות ומנחמות. ניתן לאכול אותן במרק או כמו שהן, יש כאלו שממלאים במלוח אבל המפורסמות הן מתוקות, ממולאות בריבות ומוגשות עם שמנת או חמאה מומסת וסוכר.
רוסיה | בליני
השטח העצום של רוסיה סיפק לה השפעות שונות קולינריות לאורך השנים. מאוכל איכרים שכולל בשר, גריסים, תפוחי אדמה וכרוב ועד חומרי גלם שאכלו האצולה כגון קוויאר, דבש ופירות יער. מטבח מרתק מלא בלביבות, פשטידות, תבשילים ושפע של משומרים למיניהם לצד מנות מפוארות רוויות בחמאה ועופות שלמים מצופים זהב אכיל. עם כל הכבוד לזהב, הלכנו על הבליני - לביבות שמנמנות ומופלאות שניתן למצא כיום גם במסעדות מישלן לצד קוויאר ושמנת חמוצה. אנחנו נסתפק בגרסה עם הבשר והפטריות או סתם חמאה.
גרמניה | נקניקיות בראטוורסט
כל אזור בגרמניה מתאפיין במאכלים שונים בהשפעת הטופוגרפיה והאקלים. לכן, צפון גרמניה מושפע מהים אבל גם מהמטבח ההולנדי הסמוך, במערב ההשפעה צרפתית, במזרח סלאבית ובדרום אוסטרית. לכן תוכלו לאכול בגרמניה כיסונים ושפצל'ה), תבשילי בשר וכרוב (שוקרוט), נקניקיות ועוד. הלכנו על הנקניקיה הקלאסית, הבראטוורסט העשויה לרוב מחזיר והייחוד שלה מגיע מהטחינה הדקה של הבשר שנותן לה ביס כיפי ונגיס ולא שומני. הצעה שלנו – ותרו על הלחם, לכו רק על הבשר.
איטליה | טירמיסו
אחד המטבחים האהובים עם הבולונז, הפיצה, הפרושוטו והגלידות. איטליה היא עולם מופלא שחי ונושם מקומיות. קשה לבחור מנה אחת אבל הלכנו דווקא על הקינוח המפורסם, הטירמיסו (באיטלקית - הרם אותי למעלה). שכבות של בישקוטי ספוגות בקפה איטלקי ולפעמים בליקר קפה ומעל מסקרפונה מוקצפת וקקאו. עזבו אתכם מרשמיות, פשוט תביאו כף ובואו נאכל.