מרכז המחקר והמידע של הכנסת: מחסור חמור ועיכובים רבים בטיסות מאילת לנתב״ג
המרכז ערך מחקר בו בדק את נגישות תושבי לאילת לשירותי בריאות במרכז הארץ, במסגרתו עלו טענות קשות לגבי הטיסות מהעיר הדרומית לנמל התעופה בן גוריון. עוד צוין במחקר כי ״ראש עיריית אילת, אלי לנקרי, העלה כי מכיוון שמספר הטסים פחת כמחצית, חל צמצום משמעותי בתדירות הטיסות ולשינויים בלוח הטיסות״. כל הפרטים והנתונים
מרכז המחקר והמידע של הכנסת ערך סקירה מיוחדת על נגישות תושבי אילת לשירותי בריאות במרכז הארץ.
המסמך מעלה טענות קשות על מצב הטיסות בין אילת לנתב״ג, בדגש על המחסור בטיסות והעיכובים הרבים.
מבוטחי הקופות נאלצים להגיע למרכז הארץ לאור העדר שירותי בריאות באילת וסביבתה. לפי הנתונים, בשנת 2022 קיבלו כ-64% ממבוטחי קופת חולים מאוחדת באילת וסביבתה שירותי בריאות במרכז הארץ, ובשנת 2023 עלה מספרם ל-70%.
ראש עיריית אילת, אלי לנקרי, ציין בפני עורכי המסמך: "סגירת שדות התעופה אילת ודב הוז בתל אביב פגעה משמעותית בנגישות לאילת וממנה שכן לדבריו, ריחוקו של שדה התעופה רמון מהעיר אילת ושל נתב"ג ממרכזי הערים הם בין הסיבות שמביאות את תושבי אילת לוותר על טיסה למרכז הארץ או ממנה לאילת, ולהעדיף נסיעה ברכב. גם מבקר המדינה הצביע על כך שסגירת שני שדות התעופה האמורים הובילה לעלייה חדה במספר הבוחרים להגיע לעיר בכלי רכב פרטיים והגדיל את עומס התנועה בכביש 90״.
עוד צוין במחקר כי "ראש עיריית אילת, אלי לנקרי, העלה בפנינו כי מכוון שמספר הטסים פחת כמחצית, חל צמצום משמעותי בתדירות הטיסות ולשינויים בלוח הטיסות, הבאים לידי ביטוי, בין היתר, בביטולי טיסות במהלך היום מה שמקשה על תושבי אילת להגיע לקבלת טיפול רפואי במרכז הארץ".
כמו כן, לפי המחקר "ארבע קופות החולים העלו בפנינו אף הן קשיים הגורמים למבוטחיהן בעיר אילת ולצוותים הרפואיים המבקשים להגיע לעיר מקו הטיסות הקיים. כך למשל ציינו בכללית שירותי בריאות, במכבי שירותי בריאות ובקופת חולים מאוחדת כי הקופה נדרשת להתמודד עם צמצום במספר הטיסות, עיכובי טיסות, דחיית טיסות והעברתן לשעות שאינן נוחות".
בנוסף, במחקר נבדקו נתוני רשות שדות התעופה לגבי מועד ההמראה המתוכנן לעומת מועד ההמראה בפועל. בחמשת החודשים הראשונים של 2024 התבצעו בסך הכל 8,649 המראות משדה התעופה רמון, כ-8% מהטיסות התעכבו שעה ויותר, מתוכן כ-75% התעכבו בין שעה לשעתיים, כ-17% בין שעתיים לשלוש שעות, כ-4% בין שלוש לארבע שעות וכ-2.5% למעלה מארבע שעות. בנוסף, 1,198 טיסות המריאו בעיכוב של חצי שעה עד שעה.
מנתב"ג לשדה התעופה רמון, התבצעו בתקופה האמורה בסך הכל 8,412 המראות. כ-5.9% מהטיסות התעכבו שעה ויותר, מתוכן כ-71% התעכבו בין שעה לשעתיים, כ-20% בין שעתיים לשלוש שעות, כ-4.5% בין שלוש לארבע שעות וכ-3.6% למעלה מארבע שעות. בנוסף, המריאו 755 טיסות בעיכוב של חצי שעה עד שעה.
למעשה, לפי הנתונים, בתקופה הנבדקת אחת מכל 13 טיסות משדה תעופה רמון ואחת מכל 17 טיסות מנתב"ג התעכבו שעה ויותר.
עוד עולה כי ברשות שדות התעופה ציינו כי "התלונות על הקו האווירי לאילת נובעות רובן ככולן סביב חוסר יכולתן של חברות התעופה הפועלות בין רמון לנתב"ג להעמיד את מספר הטיסות הנדרש כדי לספק מענה לביקושים והעדר דיוק מבצעי טוב. לדברי משרד התחבורה: "לא קיימות סמכות אכיפה ופיקוח של רשויות התעופה על עמידה בזמנים".
קופת חולים מכבי מסרה למחברי המסמך כי ״לנוכח תפקוד קו הטיסות לאילת וממנה, הקופה עושה שימוש הולך וגובר במוניות לצורך הסעת צוותים רפואיים מהמרכז לאילת ובחזרה, שעלותן גבוהה משמעותית מעלויות הטיסה.