המכון למורשת בן-גוריון חושף: נאומו הראשון של דוד בן-גוריון בט"ו בשבט 1949
המכון למורשת בן-גוריון חושף לראשונה קטעים מיומנו האישי של ראש הממשלה הראשון, בהם הוא מתאר את נאומו בטקס נטיעות לזכר חללי מלחמת העצמאות בט"ו בשבט 1949 - ביום כינוס הכנסת הראשונה

לרגל ט"ו בשבט, המכון למורשת בן-גוריון חושף לראשונה קטע ייחודי מתוך יומנו האישי של דוד בן-גוריון, המתאר את נאומו הראשון לאחר מלחמת העצמאות.
את הנאום נשא בן-גוריון ב-14 בפברואר 1949 בשער הגיא, במסגרת טקס נטיעות לזכר חללי מלחמת השחרור.
הקטע הנחשף מהיומן כולל תיעוד מפורט של סדר היום של בן-גוריון, לצד ציטוטים מהנאום. מעבר לחשיבותו ההיסטורית, הנאום מציין יום משמעותי נוסף - כינוסה של הכנסת הראשונה לאחר הבחירות הראשונות שנערכו ב-25 בינואר 1949. בן-גוריון, שכיהן כראש ממשלת ישראל באותה תקופה, עמד בפני אתגרים כבדי משקל עם הקמתה של המדינה הצעירה, והנאום משקף את חזונו הלאומי בתקופה זו.
איתן דוניץ, מנכ"ל המכון למורשת בן-גוריון, מסר כי "הנאום שנשא בן-גוריון בט"ו בשבט הראשון לאחר הקמת המדינה מספק הצצה לסדר היום ולמחשבותיו של ראש הממשלה הראשון ביום היסטורי. תיאורי היום והנאום עצמו מדגישים את מחויבותו העמוקה של בן-גוריון לזכרם של הלוחמים ולחזון הציוני, לצד אמונתו בהמשכיות ובבניית עתיד טוב יותר לעם היהודי".
במהלך נאומו, בן-גוריון התייחס למורשת הלוחמים שנפלו במלחמת העצמאות ולכאב המשפחות השכולות, תוך הדגשת מחויבותה של המדינה להמשיך בדרכם ולהפריח את השממה. הוא סיכם את דבריו במילים:
"לא ביער אשר ניטע ולא במצבה אשר נקים ייחקק וישמר זכר הגיבורים אשר נפלו על גאולת עמם ומולדתם - אלא בלב העם היהודי, בלב כל בני ישראל, לא רק בדורנו אנו אלא עד סוף כל הדורות יחיה זכר הגבורה והתפארת של הלוחמים אשר העיזו ויכלו. אנו נוטעים יער ועוד ניטע הרבה יערות למען הקים משהו ממשאלתם ורצונם של הלוחמים אשר מסרו נפשם על הפרחת הארץ ובניינה, למען יוכל עם ישראל כולו, על כל גלויותיו, לשוב לארצו קוממיות ולחיות בה חיי חירות ורווחה".
בן-גוריון אף פנה להורים השכולים, ובמיוחד לאימהות, כשהביע את הכאב העמוק על אובדן יקיריהן:
"ואתם הורי הגיבורים שנפלו, ובייחוד אתן האימהות היקרות... אנו יודעים מה גדול האבל והכאב אשר בליבכן, מה גדולה האבדה אשר אבדה לכן - ואין לה שילומים... וידע עמנו מי היו אלו שגידלו לנו בנים לגבורה ולתפארת ולמסירות - ויחיו גם הם וגם אתם לנצח בזיכרון האומה".
היומן מתעד את סדר יומו של בן-גוריון באותו יום היסטורי, שכלל נטיעות לזכר הנופלים בשעה 11:00 בבוקר, ישיבת ממשלה בצהריים, ובהמשך היום ביקור נדיר בבית הכנסת ישורון בירושלים, לאחר שהבטיח לרב ברלין להשתתף בתפילה. מאוחר יותר, בשעה 16:00, השתתף בפתיחת האספה המכוננת של הכנסת הראשונה.
החשיפה הנוכחית של קטעי היומן והנאום מעניקה הצצה ייחודית להלך הרוח של דוד בן-גוריון באותה תקופה גורלית, וממחישה את מחויבותו להנצחת הנופלים ולבנייתה של מדינת ישראל.
המכון למורשת בן-גוריון, אשר פועל להנחלת מורשתו של ראש הממשלה הראשון, מפעיל מוזיאון ומתחם חינוכי בקיבוץ שדה בוקר, לצד ארכיון היסטורי עשיר במדרשת בן-גוריון. המכון מציע תערוכות, סיורים ותוכניות חינוכיות שמטרתן לחבר את הציבור לערכי הממלכתיות, המנהיגות והחלוציות של בן-גוריון, תוך דגש על פיתוח הנגב וחזון מדינת ישראל.