עתיד התיירות בידיים שלהן: הכוח הנשי בשבוע ההיי-טק של ישראל במיאמי
הן יזמיות צעירות שעוסקות 24 שעות ביממה בסטארט-אפים תירותיים, לא שוכחות לרגע מאין הן הגיעו, וכן - עדיין נלחמות על מקומן בעולם העסקים הגברי. הכירו את הנשים החזקות ומעוררות ההשראה של שבוע ההיי-טק הישראלי במיאמי

אי אפשר היה להתעלם במהלך שבוע ההיי-טק הישראלי מהנוכחות המרשימה של הסטארטאפיסטים הישראליים בתעשייה במה שהולך והופך לעמק הסיליקון החדש של ארצות הברית. אבל עוד יותר מכך, לא ניתן היה להתעלם מהנוכחות הנשית המדהימה של עשרות נשים חזקות, יזמיות עם אמביציה כחול-לבן שעושות את זה באמריקה, ובענק.
שיר איבגי, מייסדת ומנכ"לית "Globe Thrivers", פיתחה פלטפורמה תיירותית מבוססת קהילה. אבל לפני שנצלול אל ההגדרה המפוצצת הזו, נספר שאיבגי נולדה בניו יורק וגדלה במיאמי, אך בשנת 2017 עשתה עלייה לישראל.
היא התחתנה בארץ והחלה את דרכה במספר חברות היי-טק, בהן צ'קפוינט ואחרות, אך תמיד הרגישה שהיא רוצה לצאת לעצמאות ולהפוך ליזמית סטארט-אפ משל עצמה.
"עבדתי קשה מדי בשביל אחרים", היא אומרת לנו ממתחם ה-LAB המתקדם, בו נערך שבוע ההיי-טק של ישראל הנערך לראשונה אי פעם. "כעובדת חברה הייתה תקרת זכוכית. אבל באופי שלי אני מובילה, עם חזון. אני לא מרגישה שאני עובדת. העבודה היא התשוקה שלי".
בעברה השתעשעה בעולם התיירות כבלוגרית, אך תמיד הרגישה בחוסרים בידע. "וכך נולד Globethrivers", היא אומרת. "אנחנו עוזרים למטיילים מרגע הרעיון לטיול הבא שלהם ועד ליציאה ולחוויות. החידוש הגדול הוא שככל שתתכנן יותר באמצעות המערכת שלנו, כך באמצעות AI החוויות העתידיות שלך ישתפרו בהתאמה אישית".
בשבוע ההיי-טק של ישראל, איבגי הציגה לראשונה (Pitching) את החברה באירוע בו נכחו אנשי מפתח בתעשייה.

את אשת עסקים יהודייה בתקופה לא פשוטה בעולם.
"לא נתקלתי במקרים קיצוניים באופן אישי, ותמיד ייצגתי חברות ישראליות בחו"ל. אתה בהחלט יכול להרגיש למי אכפת. אבל אני Loud and Proud. שאף אחד לא יעז להגיד לי שלישראל אין זכות קיום".
את רואה יותר נשים בהיי-טק היום מבעבר?
"כאן בשבוע ההיי-טק [זו פעם ראשונה שיש על הבמה רוב נשי וזה לא מובן מאליו. אני אופטימית לגבי העתיד. ככל שיהיה ייצוג רחב יותר כך יהיו יותר נשים. הצוות שלי אגב, מורכב מהמון נשים. כל המהנדסים בנים וכל השאר בנות. עכשיו גם הוספנו מעצבת מוצר. אני אוהבת לעבוד עם נשים, אוהבת שרואים יותר נשים בהיי-טק".
זה חריג מאוד בארצות הברית.
"זה נכון ודווקא בישראל רואים מגמה הפוכה. כשזה מגיע לנשים - לעולם יש הרבה מה ללמוד מהנשים הישראליות".
אנחנו חדים, תכלס.
"בדיוק. הכל שקוף וברור. ישר לעניין. לא מבזבזים זמן. אין בעיות - יש פתרונות. וזה משהו שמאוד מאפיין את הישראליות. זה מדהים. אני חושבת שהנשים הישראליות הן מוטיבציה. החוויה הישראלית עשתה אותי מי שאני היום בעולם הזה".
"אנחנו עדיין צריכות להשקיע יותר מגברים"
אלי וולודרסקי (32) נולדה בישראל, אבל מגיל 13 חיה בארצות הברית. את דרכה בהיי-טק החלה בגיל 25, אחרי כמה שנים שעסקה בתחום ה-Airbnb בניו יורק. והגדילה את עסקיה מדירה אחת לחמש דירות בתפוח הגדול ולעסק המגלגל מיליוני דולרים.
אחרי הסטארטאפ הראשון שלה בתחום התיירות שקפא כמו עסקים רבים בתקופת הקורונה, נולד הסטארט-אפ השני, Klerk.

עוד לפני שנדבר על Klerk, איך קמים על הרגליים אחרי ההפסדים בקורונה?
"לא מוותרים אף פעם. מגיל קטן הייתי עקשנית מאוד, ואני גם באה מרקע הישרדותי בחיי הפרטיים. אז להתחיל מאפס אחר כך זה היה כלום בשבילי. עשיתי כסף טוב ב-Airbnb והבייבי נפל. התרסק. הכוח היה למצוא פתרונות".
ואז קם Klerk.
"נכון וזה התחיל גם בזכות הקורונה. התיירות העסקית (MICE) חזרה ראשונה לפעילות והבנו שאנשי עסקים צריכים פתרונות, בתקופה כלכלית מורכבת, להוצאות עבור טיסות, מלונות ואירוח כנסים. יש תקציבים מאוד גדולים בענף הזה, מאות מיליארדים, אבל מעסיקים איבדו שליטה על כמה שבזבזו. היום אנחנו חוסכים כסף, זמן ורמת סיכון לעסקים באמצעות התוכנה שפיתחנו".
איך עברת את תקופת המלחמה, המלחמה שיתקה את כולנו, ואותי אישית החזירה למוד ההישרדותי האישי שלי. חשבתי איך אני שורדת את זה אבל אז הבנתי - זה הייעוד שלי. לעזור ולפתח עסקים בלי לוותר. זה מה שהאויב רוצה, להפיל אותך. ולא ניפול".
נתקלת בתגובות אנטי-ישראליות?
"היו מקרים, היו פגישות שנפלו בגלל שאנחנו ישראלים. אבל היו כאלה שרק הסתכלו בהערצה, וזה חיזק לי את התחושה שאני במקום הנכון, ובסופו של דבר היה סינון לאנשים הנכונים".
ומה תאמרי על הנוכחות הנשית המרשימה כאן בשבוע ההיי-טק הישראלי?
"אני מהמארגנות של השבוע הזה וזה גם בזכותי. הבאתי אישה משקיעה שתהיה שופטת בתחרות הסטארט-אפים. דאגתי להביא נשים יזמיות. אנחנו עדיין בין הנשים הבודדות בתחום, אבל זה הולך וגדל ויש המון אנשים בתחום - במיוחד בתיירות ובאירועים. זה תחום שהוא עדיין קשה לנשים. זו האמת. אנחנו צריכות עדיין להשקיע יותר, להכין פיצ'ים טובים יותר. מושכים אותי הרבה, לא היו מושכים ככה גבר. אני מרגישה את זה עדיין אבל אני מקווה ועושה הכל כדי שנתקדם למקום של שינוי ואני מאמינה שיהיה שינוי".
"הנשים מבטיחות את עתיד הענף"
שרון מנשה (40) מפתח תקווה, רואת חשבון במקצועה, ובשנים האחרונות מלווה סטארט-אפים מתחילת דרכם ועד לשלבים מתקדמים. לאורך השנים ליוותה עשרות סטארט-אפים בתחומים שונים, עסקית, אסטרטגית ופיננסית.

מנשה מעורה מאוד בעולם היזמות ובהיי-טק הישראלי, משמשת כמנטורית בתוכניות יזמות מגוונות, מרצה ועוסקת גם בחיבורים מקצועיים, למשל בין עסקים לשגרירויות.
"בשבוע ההיי-טק הישראלי במיאמי הצלחנו לחזק את הקשר העסקי בין ישראל למיאמי, ובין הקהילה היהודית לזו הישראלית. מרגש לחוות קבלת פנים חמה כמו זו שזכינו לה במיאמי, להגיע למקום שמרגיש בית ולראות איך נוצרים קשרים רבים בין סטארט-אפים ישראליים וקרנות הון ישראליות לבין אלה שבארצות הברית".
עוד היא אומרת כי "מטרת הכנס הייתה ליצור אקו-סיסטם יזמי במיאמי, בדיוק כמו זה שקיים בתל אביב. זו משענת מאוד חשובה ליזמים מתחילים ולכן שמנו דגש על הבאת משקיעים, קרנות הון וסטארט-אפים איכותיים מקומיים".
ראינו פה נוכחות נשית מרשימה של יזמיות צעירות.
"אני פועלת הרבה לקידום נשים בעולם היזמות בארץ ובעולם. לכן, אחת המטרות הייתה לשים דגש על נוכחות נשית במגוון התחומים בכנס. שמחתי מאוד לראות נשים יזמיות צעירות בייחוד בתחום ה-Travel Tech & Hospitality שבהחלט תופס תאוצה בקרב יזמים - והנשים הללו מבטיחות את הובלת עתיד הענף".