הטעמים הנסתרים של מזרח אירופה: מסע קולינרי מרתק
מהחינקלי ועד הפירוגי, מפולין ועד והונגריה ועד מונטנגרו, רומניה וסלובניה. אוסנת גואטה לוקחת אותנו למסע קולינרי טעים במיוחד בין המדינות שהמטבחים שלהן לא תמיד זוכים לכבוד הראוי לו. בואו איתנו לטיול מזרח אירופי מפנק

המטבח של מזרח אירופה (או המטבח הפולני, בלי הצבע כמו שלפעמים אנחנו מעזים לקרוא לו), לא מוערך מספיק. כל כך התרגלנו בארצנו הדרמטית לעזות של טעמים, חריפות ותבלינים, ששכחנו לרגע מה טעמם של חומרי הגלם עצמם ושלא כל אוכל נטול תבלון חזק הוא משעמם. המטבח המזרח אירופי מרתק ונפרש מפולין והונגריה דרך רוסיה ואוקראינה, ועד להונגריה ועוד, ומציע מגוון מנות מרתקות שמשלבות שפע של בצקים, הרבה בשר ושומן. פירוגי, גולאש בשלל צבעים ועוד מנות עשירות ומנחמות. בואו נעשה סיבוב טעים במזרח אירופה
מונטנגרו

כמו מטבחים רבים במזרח אירופה, גם זה מושפע ממדינות שונות ובעיקר מדינות בלקן כגון יוון וטורקיה. יש פה שפע של תבשילי בשר, מאפי בצק עם גבינה או בשר, נקניקים יבשים ועוד. אחת המנות הטעימות, שלדעתי מגיעה מהמטבח התורכי, היא הקוואפי (CEVAPI) - קבבים קטנים ומתובלים שמוגשים בכמות נכבדה על לחם שטוח עם שמנת חמוצה או קיימאק ובצל ירוק אבל מגיע בכל מיני גרסאות באיזורים שונים של המדינה. ביס טעים ועסיסי.

צ'כיה

המטבח הצ'כי אקלקטי עם שפע של השפעות מתרבויות שונות. במסעדות תוכלו למצוא מרק בצל צרפתי, גולאש הונגרי או קינוח אוסטרי. זהו מטבח שנחשב יחסית כבד ושמן ויש בו שילובים רבים של שמנת, חמאה ובשר שמן. הקנדליקי הן כופתאות שנראות כמו קניידלך, רכות ומנחמות, ניתן לאכול אותן במרק או כמו שהן, יש כאלו שממלאים במילוי מלוח אבל הן ידועות במילוי המתוק שלהן, לרוב בריבות למינן או מוגשות עם ריבה ושמנת או חמאה מומסת וסוכר.

רומניה

המטבח הרומני מושפע מאד מהמטבח הבלקני והמטבח הטורקי לצד השפעות מהמטבח הגרמני וההונגרי. המטבח הרומני מרבה להשתמש בחזיר כבשר העיקרי ואכילה היא חלק חשוב במסורת הרומנית. אחת המנות המפורסמות של המטבח הרומני (ולא רק שלו) היא הממליגה, שעשויה מתירס טחון שמבושל כמו דייסה, לרוב עם שמנת או חמאה להסמכה. כמו הרבה מנות, הממליגה נחשבה בעבר לאוכל עניים - למנה של בני המעמדות הנמוכים. בימים הקדומים היה נהוג לאכול ממליגה בחורף, לאחר קציר התירס אבל היום נהנים ממנה מתי שרוצים. את הממליגה ניתן לאכול עם תוספות שונות: גבינה מלוחה ואפילו מתוקה, בשרים שונים, רוטב בשר או ביצת עין ועוד.

הונגריה

המטבח ההונגרי מושפע מהעמים שהגיעו לשטחי הונגריה בעקבות נדידה או כיבוש. הם הביאו איתם שפע של מנות כגון מיני תבשילים, שטרודל מהאוסטרים ואף חומרי גלם שלא היו בנמצא כגון בצל שהביאו האיטלקים והפפריקה שהביאו הטורקים, שעל הדרך גם לימדו את המקומיים להכין כרוב ממולא. אבל כשאומרים אוכל הונגרי חושבים ישר על גולאש. המקור של המנה המחממת הזו מגיעה מימי הביניים כאשר רועי הצאן היו מכינים לעצמם, באמצע השטח, תבשיל של בשר ותפוחי אדמה כשבהמשך היא קיבלה את אותה פפריקה טורקית. כיום הגולאש נמצא בכל מסעדה בהונגריה ואמנם יש לו וורסיות שונות אבל בבסיסו הוא אותו הדבר.
פולין

המטבח הפולני משלב מסורות קולינריות המגיעות ממטבחים קרובים, ובגלל מזג האוויר החורפי הוא מתמחה באוכל מנחם, שפע של מנות תפוחי אדמה ובבשר, בצקים שונים ושימוש בחומרי גלם שמנים שעוזרים להתמודד עם מזג אוויר קר. אחת ממנות הכיסונים הידועה היא הפירוגי, שניתן למצוא גם במטבח האוקראיני והפולני, במילוי מתוק או מלוח, מבושל במים או מטוגן. לרוב ממלאים את הפירוגי בתפוחי אדמה, בשר טחון וגבינות ויש ששמים מעל הפירוגי שמנת חמוצה, חמאה ובצל מטוגן. אנחנו אומרים שימו לנו הכל.

סלובניה

המטבח הסלובני לוקח את כל הדברים הטובים מהמדינות השכנות שלו: מיני בצקים מהמטבח האיטלקי, שניצל ושטרודל מהווינאי וגולאש ונקניקיות מההונגרי. לא הרבה יודעים אבל סלובניה היא אחת המדינות היותר מיוחדות קולינרית. אחד הקינוחים המפורסמים הוא הקרם שניט או קרמנה רזינה. הקרם שניט הוגש לראשונה ב מלון "פארק" בעיירת בלד, כשכבות בצק פריך גדושות בקרם וניל וקצפת. מאז הפך הקינוח הנהדר הזה לנחלת הכלל והוא מגיע בכמה גרסאות כולל גרסת הפודינג וניל אצלנו בארץ.

גאורגיה

גאורגיה היא מדינה מרתקת מבחינה קולינרית, בעלת מסורת ותרבות קולינרית עתיקה המבוססת על חומרי גלם טבעיים, מקומיים וטכניקות בישול ייחודיות. המטבח הגאורגי הוא מטבח עשיר מאוד. יש בו שימוש בשפע של בצקים ומאפים, בשרים וגבינות, אגוזים ופירות וכמובן עשבי תיבול רבים. אחת המנות המפורסמות היא החינקלי, אותם כיסונים דקיקים מלאי מרק ובשר מתובל שאפשר לאכול ללא הפסקה. החינקלי מוגשים לרוב עם בשר אבל ניתן למצוא אותה גם במילוי גבינות ופטריות והקיפולים שלה משתנים בהתאם לאזור.

בולגריה<

המטבח הבולגרי אהוב וידוע בבצקים הממולאים שלו. מדובר במטבח דרום מזרח אירופאי שמבוסס על מטבח סלבי עם השפעות טורקיות, יווניות וקצת איטלקיות. הוא מפורסם בסלטים הרבים שלו, מרקים נהדרים ושימוש עשיר במוצרי חלב. אישית אני מכורה לבאניצה הבולגרית (שניתן למצוא גם ביוון) שמזכירה מאד בורקס. הבאניצה מורכבת משכבות של בצק פילו ממולא בביצים מוקצפות וגבינה שנאפים לכדי ביס פריך וטעים. בחגים נהוג להכניס לתוכה כל מיני דברים לא אכילים לברכה כגון מטבעות ופתקים עם איחולים.