תל אביב 13°c
ניו יורק 6°c
לונדון 4°c
פריז 4°c
ברלין 6°c
אתונה 12°c
לרנקה 15°c
אא

הטרנד הקולינרי הלוהט של ישראל

מתי לאחרונה אכלתם קציצות מחוביזה, זללתם פירות של קטלב או צליתם פטריות בר על מדורה. אם תמיד רציתם להכיר את הטבע ואת מה שהאדמה מספקת לנו? כנסו לגלות מלקטים שיגלו לכם את השפע | בשיתוף משרד התיירות

קטיף ירקות אורגני צילום אוסנת גואטה

בעולם המודרני של היום - שבו הכל מהיר, ארוז ואינסטנט - ישנה תנועה שלמה שרוצה לחזור למקורות, להבין מאיפה מגיע הירק לצלחת שלנו, מה אוכל הבשר שאנחנו אוכלים, למה לא כדאי לאכול עגבניות בחורף, ללמוד לשמר, להתסיס חומרי גלם ובעיקר לתור, להכיר וללמוד את האדמה שממנה הכל מגיע ולהכיר את היופי שבצמחי ארצנו.

גברים ציידים ונשים מלקטות

ליקוט מזון היא מסורת עתיקת יומין של הישרדות, בתקופה שבה בני אדם היו צריכים ללכת לחפש אחר מזון. גברים היו יוצאים לציד ונשים פיתחו את אומנות הליקוט והיו יוצאות לחפש אחר עשבים, פירות וזרעים שניתן לאכול. עד לתקופה לא מאוחרת, הליקוט היה נחלתן של נשים ערביות, בדואיות ודרוזיות שלמדו זאת מהאמהות שלהן וכמעט ואין בשלנית ערביה שלא מכירה איך נראה העולש או התרד בר והג'רג'יר, הרבה לפני שהם עלו על צלחות השפים.

כיום הליקוט הוא כבר לא רק נחלתן של הנשים הערביות והוא חלק מהתרבות המקומית של נשים וגברים רבים שגילו את טוב הארץ ומביאים גישה קצת שונה לליקוט, פחות מסורתית ויותר חוקרת.

כמו כן, ליקוט הוא דרך נהדרת להכיר את הארץ, לצאת ולטייל באיזורים חדשים, ליהנות ממסלולים שלא הכרתם ולעצור בפינות חמד. ובעיקר להתרגש מחדש.

קטיף ירקות צילום אוסנת גואטה

ליקוט זו הדרך הכי הטובה להכיר את מה שגדל סביבכם. לגלות שהעלים הירוקים מתחת לנעליים שלכם יכולים להיות אספרגוס בר או חוביזה, שיש שפע של צמחים שניתן לזלול בהנאה ויספקו לכם טעמים נהדרים, ירוו את צמאונכם או יעזרו לכם כשנפצעתם.
ה"טבע" הוא כמו סופרמרקט ענק המציע שפע של חומרי גלם אכילים ומיוחדים: פירות, שורשים, עלים ואפילו זרעים אכילים. פה מותר לאכול בלי לשלם בסוף.

ארצנו התברכה בשפע של טבע ואיתו גם שפע של מלקטים המכירים כל עלה וכל פרי ויקחו אתכם לסיור מרגש וטעים כשבסופו, לרוב תלמדו להכין מטעמים ממה שליקטתם. נכון שבצפון תמצאו שפע של ירוקים ומיני פירות, אבל גם במדבר תגלו צמחים מיוחדים, אגוזים, שקדים ועוד בסתיו. בקיץ תגלו ברחבי הארץ זרעים ופירות לנשנש, ואפילו תוכלו לכבוש צלפי בר. ואם כבר, אז שתדעו שלא מעט עושים סיורי ליקוט בתל אביב.

הבשלן / יקיר כנפו

יצאנו לתור את השפע של הטבע עם יקיר כנפו שכל חייו גדל סביב טבע וקטיף. מצאנו אותו מנשנש חרדל פיקנטי ותולש כמה עלי שומר מתוך השדה. יקיר הוא מלקט בסגנון אחר. לפני הכל הוא איש אוכל ושל טבע, שמשוטט בין העסק שלו ביפו שמספק אוכל מקומי לבין משקים אורגניים ושדות עצומי מרחב בכל הארץ. הוא תמיד בפעולה, קוטף, טועם ולבסוף מבשל ארוחה מטורפת מכל מה שהוא קטף. על הדרך הוא עושה מילואים ללא הרף.

שנים שיקיר מקדם את התיירות החקלאית בארץ, את המגדלים הקטנים, משקים אורגניים, את הטעמים של תוצרת מקומית. אין שבוע שהוא לא יוצא לשוטט בשדות עם קבוצת מטיילים ומגלה להם מאיפה מגיעה השעועית או מרגש אותם עם שומר טרי שנתלש מהאדמה.

הייחוד של יקיר הוא החיבור לאוכל לצד החיבור לתיירות חקלאית והכל עם המון סטייל תל אביבי. את כל הפעילות הוא עושה בוואן תכול שנראה כאילו נלקח משנות ה-60, והכל במסגרת המיזם שלו שנקרא "מהשדה לשולחן". במסגרת המיזם הוא משוטט ביער בן שמן לליקוט עשבי בר ובישול פטריות שנקטפו במדורה בשטח. חוויה משפחתית שבה הגדולים והקטנים משוטטים בשדה, שומעים את הסיפור של הגינה ולומדים קצת על סוגי הירקות שגדלים שם. בכל סיור שתגיעו אליו תמצאו את עצמכם מטיילים במקום חדש, קוטפים וטועמים ירק אורגני ישר מהאדמה ומיד אחרי מתכנסים סביב שולחן בשדה לבראנץ׳ מהירקות של הגינה. חוויה טעימה במיוחד.

למידע על סיורים

ליקוט ובישול בשטחצילום אוסנת גואטה

החוקרת / אביבית ג'וטי ברקוביץ'

אביבית ברקוביץ כבר מעל ל-11 שנים מלקטת ברחבי הארץ ונחשבת לאחת מהמלקטות הוותיקות ומלאות הידע. כל חייה היא אהבה לחקור טבע, לצעוד קילומטרים בין נופי הארץ המדהימה שלנו, ותמיד בער בה הדחף לחקור ולגלות עוד ועוד. הצטרפות לסיור ליקוט צמחי בר גרם לה להתאהב ומאז הכל היסטוריה. כשהכירה את משמעות הנוף הירוק זה שינה אותה. פתאום, הנוף הירוק קיבל משמעות והמון טעם.

אביבית היא ממש חוקרת טבע ומשלבת בליקוט שלה מסורת וידע מחקרי. היא מלמדת בסיור על צמחי מרפא ומה הם עושים. הטבע הופך לא רק למטבח אלא גם לבית המרקחת הטבעי שלכם. בשונה מהרבה מלקטים המתמקדים באוכל ועשבי תיבול, אביבית מביאה נופך מרתק של מידע מחקרי, ירידה לפרטים, פירוק חווית הליקוט לשפע של כיוונים, גילוי הסגולות של הפטריות, איך לזהות פטריות רעילות, איך לרקוח תכשירים מצמחי מרפא וכמובן, שכל הסיור הזה מסתיים בזלילה כיפית של תוצרי היום.

למידע על סיורים

אביבית ג'וטי ברקוביץ' מלקטתצילום עופר וקנין ואביבית ג'וטי ברקוביץ'

הלוחשת לפטריות / מיא גינצבורג

מיא גינזבורג, מתגוררת ביישוב מצפה חרשים שבגליל וכבר שנים שהיא נעה ונדה ברחבי העולם אחרי הפטריות. עולם הפטריות הפך לאחד הדברים היותר פופולאריים בשנים האחרונות. אנשים התחילו לגלות את העולם המרתק והמורכב של הפטריות, להפסיק לפחד מהן וללמוד לאהוב אותן.

מיא הפכה לאחת המוכרות בתחום ואף פתחה במיזם מקסים שנקרא "להתאהב בפטריות" - מרכז הדרכה קטן שקם על מנת לתת מענה לאנשים הרוצים לגלות את עולם הפטריות, להבין ולגדל פטריות, לצרוך אותן לצרכי מרפא ולדעת לצאת לשטח לבד או עם המשפחה ולהבין מה מותר לקטוף ואיך.

בשנים האחרונות מיא יוזמת ואחראית על קורסים שונים שמטרתם לחשוף את המשתתף אל עולם הפטריות, מסדנת יום לליקוט/לגידול פטריות, דרך מיני-קורסים של כמה מפגשים ועד לקורס שנתי שסוקר את ממלכת הפטריות לעומקה.

מיא גם מובילה פודקאסט בנושא בשם "תוספת פטריות" ובו היא מציעה ללא עלות את כל המידע על פטריות שתוכלו לעלות על הדעת. בסיורי הליקוט מיא מספקת הצצה מרתקת אל תוך עולמן של הפטריות - מלמדת על הרקע שלהן, הייחודיות והמאפיינים. בסיור משוטטים בשטח, מתבוננים בפטריות, לומדים איפה הן מתחבאות ואיך מזהים אותן, לומדים להבדיל בין הפטריות ולזהות ביניהן ואף מתנסים בזיהוי עצמאי.

למידע על סיורים

מיא גינזבורג פטריותציךום נועם פריסמן

המסורתית / אבסתאם פארס

את אומנות הליקוט למדה אבסתאם פארס מאימה שלמדה גם היא מאימה. דורות של נשים מלקטות מתנקזות כיום לכדי אישה אחת, מלאת חיוך ואנרגיה ובעיקר ידע. אבסתאם מתגוררת בישוב הדרוזי חורפיש, אבל את הליקוט שלה היא עושה בשטח שעובר במשפחה שלה שנים רבות מחוץ ליישוב, בשטח שבו גדלים עולש ותרד בר, חוביזות לצד סרפדים וכרובים שונים עצומי גודל הגדלים פרא בכל פינה לצד שום ובצלים.

איבסתאם היא רימון של סיפורים מתובלים. היא מביאה את הליקוט המסורתי לקדמת הבמה ולוקחת את הצופים שלה למסע אל ההיסטוריה הדרוזית ולילדותה כשוטטה עם אימה בשדות הכפר. בלי הרבה גינונים, יורדת איבסתאם אל הקרקע ותולשת מיני צמחים, מסבירה על כל צמח ומה ניתן לעשות איתו ולאחר מכן, כלאחר כבוד, הולכים כולם אל ביתה המרווח שם היא משלבת בין אירוח דרוזי מפנק גדוש בסירים עם תבשילי אורז ובצלים ממולאים בפריקי ועשבי תיבול, לבין לימוד של אומנות גלגול עלי הגפן והכנת הפטאייר על הסאג' הענקי ממולא העולש או הזעתר בר שנקטף לפני שעה. זו חוויה אותנטית מאין כמוה שתיקח אתכם לכמה שעות לעולמות נסתרים.

למידע על הסיורים

איבסתאם המלקטת והבשלנית הדרוזית צילום אוסנת גואטה
אבסתאם מלקטת צילום אוסנת גואטה

הגלילאית / לילך מוצפי

לילך מוצפי גדלה במשפחה של חקלאים והליקוט היה חלק מחייה עוד מילדותה ובהמשך אף הפכה לאקטיביסטית ירוקה. כבר מעל עשור שלילך מדריכה סיורי ליקוט ב״בת קיימא״, שם היא והצוות הנשי המוכשר שלה שואפות לקרב ולחבר אנשים ונשים ליופי, לשפע ולריפוי שמביא ליקוט צמחי בר למאכל ולמרפא.

לילך מביאה סוג של ליקוט שהוא יותר רוחני, חיבור לאדמה ולשקט שכל אחד מאיתנו צריך. אחרי שנים של מירוץ ועבודה, לילך מצאה את ההבנה מה היא צריכה ומאז היא מחפשת להעביר את זה הלאה בעזרת סיורי הליקוט המופלאים שלה המייצרים מגע עם האדמה ורגע של שקט.

לילך מציעה שפע של מסלולי ליקוט, כולל קורסי הדרכה וחיפוש פטריות ואף סיורים פרטיים. בסיורי הליקוט שלה, האורכים כ-3 שעות, תמצאו את עצמכם מהלכים ברגוע במסלול יפייפה, מתחברים לטבע בעזרת סיפורים ומשחקים, מידע על תזונה ואקולוגיה, פולקלור ומדע והמון ידע על צמחי בר אכילים. תוך כדי ההליכה תלקטו צמחי בר, תלמדו לזהות מה אכיל ומה רעיל ומה ניתן להכין מהם. לאחר מכן נפגשים כולם מסביב למדורה ומכינים יחד מטעמים מכל מה שנקטף. מהר מאוד עולים מחבתות וסירים על האש ומתמלאים בנזיד שורשים ריחני, סלטים רעננים לצד תה עשבים חם. לילך בהחלט מספקת רגע של שלווה ממנה חוזרים מלאי מצבורים.

למידע על סיורים

שלושה דורות של ליקוט / שמואל בן נפתלי

שמואל הוא נצר למשפחת קלדרון הספרדית ולשלושה דורות של ליקוט. גם אימו וגם סבתו עסקו בליקוט וגם אימותיהן עסקו בליקוט בספרד. את כל הידע הזה מביא שמואל לסיור לצד ידע של שנים שהוא צבר כשהוא מהלך ומלקט באדמת עמק חפר.

הייחוד של עמק חפר מביא אל הצלחת שפע של עלים נהדרים כגון חומעה - עלה שגדל באדמת ביצה עם טעם נהדר לתבשילים ומילוי. כמו כן, תמצאו עלי עולש נהדרים לגלגול ולתבשילים וגם לשימוש רפואי. את כל המידע והטעמים האלו מספר שמואל במהלך הסיור שאורך כשעה וחצי ומשם ממשיכים לביתו של שמואל להכנת מיני מטעמים מכל מה שאספתם. שמואל גם מוציא טיולי מדבר של ארבעה ימים הכוללים ליקוט, סדנאות ולינה במואה באווירה תרפיה ורוגע.

ליצירת קשר 0522530393

שמואל בן נפתליקרדיט שמואל בן נפתלי

הרוקחת / שרי ברנד(אייזן)

שרי ברנד (אייזן), חזרה לארץ אחרי רילוקיישן באוסטרליה. היא הרגישה חיבור גדול לארץ, געגוע ורצון גדול להראות לכולם כמה האדמה היהודית מלאת היסטוריה. בהכשרתה היא עובדת סוציאלית קהילתית ובשנים האחרונות עוסקת בכל הנושא של גינון אקולוגי, מהגינה למטבח, ליקוט רוקחות טבעית וצמחי מרפא באיזור גוש עציון.

בסיורים שלה, שרי משלבת סיפורים ואגדות בכדי לעזור לאנשים להכיר את הטבע ולהביט בעין סקרנית ובוטחת באדמה ולהתרגש מכל צמח שלא מכירים. היתרונות של הסיורים בגוש עציון וההרים, הוא מזג האוויר הנוח שמספק לצמחים עונות ארוכות יותר. שרי מלמדת בסיורים שלה על צמחי מרפא שלא ניתן למצוא בשאר הארץ כגון נפית כפופה-הריטלין של הטבע, געדה מצויה-תכשיר הפלא לכאבי בטן, אל מוות הכסף-צמח שמציל מאבנים בכליות והכל בשפע - בית מרקחת טבעי לשימוש חופשי.

בכל סיור מתחברים לאדמה דרך הרחה, התבוננות, טעימה ורקיחה. מכל סיור יוצאים עם משחות ונהנים להכיר צמחים שיכולים להחליף את האקמול והאנטיביוטיקה.

רוצים להצטרף לשרי לסיור, פשוט תתקשרו 0525947636

שרי  הלקטיתקרדיט שרי ברנד

יתיר השדה | מנשה

יתיר השדה גדל סביב ליקוט, ומילדותו היה מהלך בין צמחי הפרא וזולל להנאתו, מתנסה וחוקר כל מה שניתן. כיום, הוא חוקר את תולדות המטבח הארצישראלי ומבשל זכרונות, לומד ומלמד על אוכל בכלל ועל ליקוט צמחי בר בפרט, כמרכיבים רבי עוצמה בעיצובה של תרבות מקומית וכשפה המגשרת בין תרבויות.

​סיורי הליקוט "זכרונות מהאדמה" של יתיר, הם מנת השף שלו המוגשת באהבה לאוהבי הטבע, לאוהבי האוכל, לאוהבי הבישול ולשוחרי האיכות. הסיורים הם מסע של היכרות עם מתת השמיים וברכת האדמה. בסיורים של יתיר מכירים את צמחי הבר באמצעות מגדיר הצמחים המדוייק מכולם – חוש הטעם ומכירים אותם מהפן הבוטני, התזונתי, הרפואי והפולקלוריסטי. לאחר הליקוט, מבשלים יחד ארוחות גורמה מחמרי הגלם שאספתם, במטבח שדה מאובזר היטב. חוויה מגבשת ותרבותית.

לסיורים

קרדיט יתיר השדהקרדיט יתיר השדה

לסיכום: חווית הליקוט היא דרך נהדרת להכיר את הארץ. הזדמנות נהדרת להכיר אנשים חדשים, לטעום טעמים שלא הכרתם ולהבין שכל מה שצומח סביבכם הוא פוטנציאל לכל כך הרבה דברים ובעיקר - הזמדנות לחוויה מגבשת משפחתית, זוגית ואישית.

יש בארצנו שפע של מלקטים וחובבי טיול שיקחו אתכם לפינות קסומות מליקוט קולינרי דרך ליקוט פטריות ועד ליקוט צמחי מרפא. הרשו לעצמם לתור גם ברחבי הרשת בחיפוש אחר המלקט/ת שיתאימו לכם. ליקוט נעים וטעים.

הכתבה עניינה אותך?

כן
לא

הירשמו למבזקי פספורטניוז

וקבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות של עולם התיירות והתעופה בארץ ובעולם

תגיות: קולינריהמטיילים בארץ

הוספת תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.date_parsed }}
{{ reply.message }}
{{ reply.date_parsed }}
הצג עוד תגובות

 
מחפש...
תנו לנו לייק בפייסבוק, ותישארו מעודכנים

מומלצים בשבילך: