תפיסת חיות הבר הגדולה ביותר בעשור האחרון: עשרות חיות מוגנות נמצאו בכפר פלסטיני בשומרון
במבצע רחב של המשטרה, רשות הטבע והגנים ולוחמי צה"ל, נחשף מתחם בלתי חוקי שבו הוחזקו בתנאים קשים קופים, צבועים, צבאים, תוכים נדירים ועוד. אב ושני בניו נעצרו; החיות פונו להמשך טיפול והשגחה

ביום שלישי השבוע התבצע בכפר בית סירא שבחטיבת בנימין אחד ממבצעי האכיפה הגדולים והמרשימים שנערכו אי פעם בישראל נגד סחר והחזקה בלתי חוקיים של חיות בר.
הפעולה, שהחלה בעקבות מידע מודיעיני מדויק שהתקבל בתחנת משטרת מודיעין עילית, בוצעה על ידי יחידת האכיפה של רשות הטבע והגנים, שוטרי תחנת מודיעין עילית במחוז ש"י ולוחמי המילואים של גדוד 316 בצה"ל. הכוחות פשטו על מתחם פרטי בכפר, שם אותרו עשרות חיות בר, חלקן נדירות וכולן מוגנות, אשר הוחזקו בתנאים ירודים, מסכני חיים וללא היתר כחוק.
במהלך החיפוש אותרו:
2 קופי גנון ירוק – מין אקזוטי נדיר, אשר מהווה חלק מרשימת חיות הבר האסורות להחזקה, ונחשב למין המצוי בסכנת הכחדה.
2 צבאים ארץ־ישראליים בוגרים (זכר ונקבה) ו־2 עופרי צבי צעירים.
2 תוכים מסוג הורנביל אפריקאי, 2 צבועים, 5 דורבנים, 8 צבי יבשה, 2 צבי ביצות דיה, אוח בוגר ו־3 פרחוני אוח צעירים, 2 פרחוני בזים, 2 פסיונים, 2 חוגלות ו־16 ביצי חוגלה.

בנוסף לכך, נמצאו במקום גם שני רובי אוויר ממתכת מסוג M16 (אירסופט בלתי חוקי) וכן רשת ערפל לציד עופות, ובה גופות של ציפורים שנלכדו ומתו במקום.
במקום נעצרו שלושה חשודים – אב ושני בניו, תושבי הכפר, שנלקחו לחקירה בגין חשד להחזקה, סחר, פגיעה וציד בלתי חוקיים של בעלי חיים מוגנים. החקירה מתבצעת על ידי רשות הטבע והגנים בשיתוף משטרת ישראל.

לדברי א׳, רכז האכיפה בקמ"ט שמורות הטבע במנהל האזרחי, שהוביל את המבצע:
"מדובר באירוע מורכב ומרגש מאוד. רק בזכות קשר מודיעיני הדוק עם תחנת מודיעין עילית ובשיתוף פעולה עם חטיבת בנימין הצלחנו לחשוף את המקום הזה. נמשיך להיאבק לילות כימים באותם עבריינים הפוגעים בטבע ובחיות הבר שלנו."
החיות שנמצאו פונו במהרה ליחידות טיפול ושיקום ברחבי הארץ: מקלט הקופים הישראלי, בית החולים לחיות בר בספארי רמת גן, וכן למרכזי שיקום ייעודיים נוספים.
פרופ' דודו אשחר, מנהל בית החולים לחיות בר בספארי, סיפר: "אנחנו מתמודדים עם עומס חריג בעונת האביב, וקליטה של כמות כזו של חיות בר מהחזקה לא חוקית דורשת משאבים אדירים. מקרים כאלה הפכו לשגרה, אבל היקף כזה – זו כבר מתיחת שרירים של כל הצוות. אנו מקווים שרוב החיות לא סובלות מנזק בריאותי בלתי הפיך, כדי שנוכל להשיבן לטבע."
בן רוזנברג, מנהל אגף ההגנה על החי והצומח ברשות הטבע והגנים, הדגיש כי מדובר בתופעה בינלאומית מסוכנת: "סחר לא חוקי בחיות בר אינו תופעה שולית. זו אחת מארבע תעשיות הפשיעה הגדולות בעולם – לצד סחר בסמים, נשק ובני אדם. מתחילת מרץ בלבד, תפסנו 41 קופים מסוג גנון ירוק בישראל – נתון חסר תקדים שמעיד על עומק הבעיה."
לדבריו, כל עוד הענישה בישראל תישאר מקלה – הסוחרים ימשיכו לפעול. "אנחנו זקוקים לשינוי רגולטורי עמוק. מבלי אכיפה משמעותית וענישה מחמירה – לא נצליח לבלום את התופעה."
ברשות הטבע והגנים מקווים שמקרים קשים מסוג זה, שהתפרסמו גם בחודשים האחרונים, יסייעו להעלות את חומרת התופעה לתודעה הציבורית והפוליטית, ולהוביל לרפורמה כוללת בטיפול בתופעת הסחר הבלתי חוקי בבעלי חיים בישראל.
"זה הזמן של החברה הישראלית להתעורר. מדובר לא רק באכזריות כלפי בעלי חיים – אלא באיום של ממש על המערכות האקולוגיות של כולנו."