הממשלה אישרה: 4 מיליארד שקל לפיתוח ערי הצפון - אלו הערים שבמוקד
תכנית הפיתוח המרחבית לשנים 2026 עד 2030 תתמקד בצפת, עכו, נוף הגליל, נצרת, עפולה, טבריה וכרמיאל, ותכלול השקעות בדיור, תחבורה, תעסוקה, חינוך, בריאות, תיירות וביטחון אישי
צילום: Shutterstock חדשות. עדכונים. מבצעים ✈️ פספורטניוז ב-WhatsApp >> וב-Telegram >>
ממשלת ישראל אישרה תכנית פיתוח מרחבית למחוז הצפון לשנים 2026 עד 2030, בהיקף של כ 4 מיליארד שקל, במהלך ישיבת הממשלה שהתקיימה בנוף הגליל.
התכנית גובשה על ידי משרד ראש הממשלה, משרד האוצר, משרדי הממשלה וראשי הרשויות בערי הגליל, ובהן צפת, עכו, נוף הגליל, נצרת, עפולה, טבריה וכרמיאל. היא מצטרפת להחלטת הממשלה שאושרה בשבוע שעבר עבור יישובי קו העימות, בהיקף של כ 18 מיליארד שקל. בסך הכול, היקף החלטות הממשלה שאושרו בשבוע האחרון עבור אזור הצפון עומד על כ 22 מיליארד שקל.
על פי ההחלטה, התכנית תתבסס על פיתוח מרחבי באמצעות האשכולות האזוריים ואזורי תעשייה משותפים, שישמשו מנועי צמיחה לחיזוק איכות החיים בצפון. מטרתה היא להעניק לתושבי ערי הגליל, היישובים והכפרים מעטפת בתחומי חינוך, בריאות, תעסוקה, תחבורה, כלכלה, תרבות, ביטחון אישי וחוסן קהילתי, לצד משיכת תושבים חדשים לאזור.
במסגרת התכנית יינתנו תמריצים כלכליים למשפחות שיעברו להתגורר בצפון, יקודמו פרויקטים של התחדשות עירונית, שדרוג מרכזי ערים ובנייה של שכונות חדשות. בתחום התעסוקה מתוכננים מרכזי הייטק, שבבים, רובוטיקה, תעשיות ביטחוניות ואגרו פודטק, לצד מלגות, הכשרות מקצועיות, מענקים לעסקים מקומיים וליווי בהטמעת טכנולוגיות.
בתחומי התיירות והתרבות, התכנית כוללת חיזוק הגליל כמוקד תיירות, קולינריה ויין, קיום פסטיבלים ואירועי תרבות, שיפוץ מוסדות ציבור, טורנירי ספורט אזוריים ושווקים לתוצרת חקלאית מקומית.
בתחום הבריאות יושם דגש על משיכת רופאים מומחים, הרחבת שירותי רפואה מתקדמים, נגישות לבריאות הנפש והקמת מרכזי התפתחות. בתחום החינוך, המדע והטכנולוגיה מתוכננת הכנסת תכניות מדעיות וטכנולוגיות לבתי הספר, הקמת מעבדות מחקר ומרכזי חדשנות, וכן חיזוק תכניות ההכנה לצה"ל ולשנות השירות.
התכנית כוללת גם שדרוג תשתיות תחבורה, תכנון ושיפור עורקי תחבורה מרכזיים, פיתוח מתחמי תחבורה משולבים ושיפור התחבורה הציבורית האזורית. בתחום הביטחון האישי יושם דגש על חיזוק מערכי האכיפה המקומיים, הרחבת מערכים טכנולוגיים ברחובות, תגבור סיורי שיטור עירוני, סבסוד שכר פקחי אכיפה והקמת צוותי חירום שכונתיים.
"במאמץ משותף אנחנו מביאים חבילת ענק לערי הליבה: נוף הגליל, עכו, כרמיאל, צפת, עפולה, נצרת, טבריה״, ציין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, והוסיף: ״נותנים להם בוסט ענק ותוספת חזקה שתיתן להם תנופה והתפתחות. זה החזון שלנו. כולם מבינים שזו משימה לאומית קדושה, משימה ראשונה במעלה. אני אוהב את הגליל. הוא חלק אינטגרלי מהמולדת שלנו שאנחנו חייבים לשמור ולפתח אותו. מה שעשינו בדרום נעשה בצפון - נחזיר את הביטחון לצפון, שישגשג יותר מאי פעם".
שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', סיכם: "אנחנו לא רק משקמים את הצפון, אלא בונים לו עתיד חדש ומבטיח. ההשקעה האדירה של כ-21 מיליארד שקלים שאנחנו מובילים יחד, מיועדת להפוך את הגליל למנוע צמיחה לאומי, עם תעסוקה איכותית, שירותים מתקדמים ותשתיות שימשכו משפחות חדשות להתיישב, לגדול ולפרוח כאן. אנחנו מביאים בשורה של ממש לתושבי הצפון - לא מדובר רק בתיקון נזקי המלחמה, אלא בשינוי פרדיגמה עמוק של ייהוד הגליל והפיכתו למוקד משיכה אטרקטיבי לאזרחי מדינת ישראל כולה".






