בדרך לצמצום טיסות? בית הדין של האיחוד האירופי בפסיקה תקדימית
האיחוד האירופי החליט כי המגבלה החוקית על מספר הנוסעים השנתי, עשויה להילקח בחשבון בהקצאת מועדי המראות ונחיתות לחברות תעופה, גם אם המשמעות היא אובדן זכויות על סלוטים שבהם השתמשו בעבר | חדשות נמלי התעופה ב-PassportNews
נמל התעופה של דבלין. צילום: Shutterstock כל חדשות התעופה גם בערוץ ה-WhatsApp
בית הדין לצדק של האיחוד האירופי קבע היום (חמישי, 15 באוקטובר) כי ניתן להביא בחשבון מגבלה שנתית על מספר הנוסעים בשדה תעופה בעת קביעת הסלוטים המוקצים לחברות התעופה. במקרים חריגים, ההחלטה עשויה להביא לכך שחברות יאבדו סלוטים שהחזיקו בהם בעונות קודמות.
הפסיקה ניתנה במסגרת תיק C-857/24, העוסק בנמל התעופה של דבלין, המתמודד עם מגבלות קיבולת. היתרי הפיתוח שניתנו למסופי השדה בשנים 2007 ו-2008 קובעים תקרה של 32 מיליון נוסעים בשנה. בשנת 2024 התריעו תחזיות מפעילת השדה כי התקרה עלולה להיות מושגת או להיחצות, ובעקבות זאת קבעה רשות התעופה האירית מגבלות עונתיות על מספר הנוסעים בטיסות אל השדה וממנו. מפעילת השדה וחברות תעופה ערערו על ההחלטות.
בית הדין הבהיר כי פרמטרים להקצאת סלוטים חייבים לשקף את הקיבולת הזמינה בפועל, לרבות מגבלות משפטיות מחייבות. אם מגבלת הנוסעים מגבילה את הפעילות החוקית בשדה, יש להביא אותה בחשבון, גם אם נקבעה לפני שנים רבות.
גם סלוטים היסטוריים אינם מובטחים
לפי הפסיקה, חברות תעופה שנהנו משימוש קבוע בסלוטים זכאיות, בתנאים מסוימים, לעדיפות בהקצאה לעונה המקבילה הבאה. עם זאת, עדיפות זו אינה מבטיחה את חידושם האוטומטי, משום שההקצאה תלויה בקיבולת הזמינה.
עוד קבע בית הדין כי סלוטים הם הקצאות זמניות שאינן מהוות זכות קניין מוגנת לפי מגילת זכויות היסוד של האיחוד האירופי.
כעת על בית המשפט הגבוה באירלנד להכריע בערעורים הנוגעים להחלטות שהתקבלו בדבלין, בהתאם לפרשנות הדין האירופי.








