היום לפני 245 שנה: מגלה הארצות האגדי, קפטן ג'יימס קוק, נרצח. הצצה לאיים המרהיבים על שמו
קפטן ג'יימס קוק, מגדולי חוקרי האוקיינוסים בהיסטוריה, נרצח ב-14 בפברואר 1779. לציון תאריך עגום זה בהיסטוריה, קבלו הצצה לאיי קוק האקזוטיים והרומנטיים הקרואים על שמו של הקפטן, אף שכף רגלו מעולם לא דרכה בהם
קפטן ג'יימס קוק, מגלה הארצות האגדי ומגדולי חוקרי האוקיינוסים בהיסטוריה, נרצח היום (14 בפברואר 1779) לפני 245 שנים.
על שמו של מגלה הארצות הבריטי קרואים איי קוק האקזוטיים שבאוקיינוס השקט, זאת למרות שכף רגלו של קפטן קוק, ש״חרש״ את האוקיינוס השקט בסוף המאה ה-18 במסגרת שלושה מסעות נפרדים, מעולם לא דרכה באיי קוק. הוא רק חלף על פניהם וכינה את התגלית "איי הארווי" כאות של כבוד למפקד הצי המלכותי דאז. רק במאה ה-19 קיבלה קבוצת האיים את שמה הנוכחי, איי קוק, כאשר קרטוגרף רוסי החליט לתת כבוד לגיבור ילדותו, שבנוסף לנווט מצטיין היה גם קרטוגרף מחונן בעצמו, וטבע את השם הנוכחי על גבי מפות חדשות שפרסם. נציין שלאומה הקטנטנה קוק נמאס מהשם קוק והחלה לפני מספר שנים לפעול לשינוי שמה לשם חדש שישקף את התרבות הפולינזית העתיקה שלה במקום השם המנציח מגלה ארצות בריטי.
אז מה יש לראות באיים הטרופיים האלה המרוחקים כ-4 שעות טיסה מבירת ניו זילנד? לציון התאריך העגום הזה בהיסטוריה, אנחנו חוזרים להמלצות שכתב לנו יועץ הטיולים, אביחי בן צור, ופרסמנו כאן בעבר, הנה כמה מהן:
כאן נמצא הלגונה היפה ביותר בפסיפיק
טיסה קצרה של 50 דקות מעיר הבירה אורואה (Avarua) השוכנת באי המרכזי רארוטונגה (Rarotonga), תביא אתכם לאי אייטוטקי (Aitutaki). למעשה, בעוד כמה אלפי שנים גן העדן הזה יאבד את מעמדו כאי ויהפוך לאטול (כמו במלדיביים), מכיוון שאט אט הוא שוקע וכל שנותר ממנו היא שונית אלמוגים היוצרת לגונה רחבת ממדים. הלגונה הזו היא אחת מהיפות ביותר בעולם ולבטח היפה ביותר בדרום האוקיינוס השקט, אזור שבורך באלפי לגונות מרהיבות כמו זו של בורה בורה בפולינזיה הצרפתית. סיור בלגונה של אייטוטקי כולל לרוב גם ביקור בחופים מבודדים בקצה השונית ושחייה במים צלולים עשירים בדגים ובאלמוגים.
המאורים של ניו זילנד הגיעו מאיי קוק
ייתכן וידעתם כי תושביה המקוריים של ניו זילנד הם המאורים. אבל האם ידעתם שמקורם באיי קוק? למעשה, בבוקר בהיר אחד מתישהו במאות ה-13 או ה-14, דבוקה של סירות קאנו גדולות וגדושות במתיישבים ובכל טוב עזבו את האי רארוטונגה אל הלא נודע. למגלי הארצות האמיצים האלה לא היה GPS שיוכל להנחות אותם, רק חושי ניווט שאין להם אח ורע גם היום. בשעות היום הם נעזרו בשמש, צורות העננים, ציפורים וצורות הגלים, ובלילה ידעו לקרוא את מפת הכוכבים. המאורים מאיי קוק הגיעו בסופו של דבר ל-Aotearoa, "ארץ הענן הלבן הארוך", הלא היא ניו זילנד של ימינו.
יש פה אחלה שופינג
הכינו את הדולרים הניו-זילנדים ואת המצלמה, וצאו לבקר בשווקי האיים. המיוחד שבהם הוא השוק של יום שבת בבוקר בעיר הבירה Avarua (שהיא למעשה דומה יותר לכפר). השוק צפוף בדוכנים הגדושים בכל טוב טרופי, אוכל מקומי, אופנה אקזוטית ופנינים שחורות. איי קוק היא אחת היצואניות הגדולות בעולם של פנינים שחורות. מדובר בתהליך מדעי מאוד שבו מנסים "לעבוד" על צדפה בעזרת החדרת עצם מעוגל בצורת גולה העטוף במעט DNA של "תורם". תהליך ההתנגדות הטבעי להחדרת הגולה מייצר הפרשה המצטברת על העצם העגול ו-voila, לאחר מספר שנים, יש לנו (בתקווה) פנינה שחורה.
תפילת יום ראשון היא חוויה בפני עצמה
לא צריך להיות אדם מאמין כדי ליהנות מהתפילה של יום ראשון בבוקר באחת מכנסיות האיים. אם אתם מתקשים למצוא את הדרך, עקבו פשוט אחר מקומיים הרכובים על גבי אופנועיהם עטויים בחליפות לבנות, שמלות וכובעי קש השזורים בפרחים. כוכבי המיסה אינם הכמרים, אלא "להקות" עממיות של מתפללים ומתפללות הפוצחים בתזמון מושלם מדי כמה דקות בשירה בסגנון א-קפלה.
כל הילדים לומדים לרקוד ולשיר
תושבי איי קוק לוקחים ברצינות רבה את מורשתם וזו הסיבה שבתי הספר מלמדים את הילדים שירה וריקוד מסורתיים במסגרת לימודי חובה. לכן, קשה מאוד למצוא מקומי ללא חוש קצב. למבקרים באיי קוק שמורה חוויה ייחודית במינה של מופעי ערב מהפנטים המכונים "island night". בהפקות שלא מביישות מופע צנוע בלאס וגאס, עשרות רקדנים לבושים בתלבושות מקוריות (ומינימליות) כובשים את הבמה ומגוללים סיפורי אבות מן העבר באמצעות שירה, ריקוד ומשחקי אש.
זו לא רק חופשת בטן גב
רארוטונגה, האי המרכזי והמאוכלס ביותר, הוא גם ההררי ביותר ומרושת בשבילי הליכה רבים המספקים למבקר החרוץ תירוץ להתרחק קצת מהחוף. המסלול המעניין ביותר הוא ה-Cross Island Track, שביל החוצה את האי מצפון לדרום. בדרך, עוברים ליד "המחט", צוק אימתני שהוא סימן ההיכר של האי ומקנחים בבריכה מפנקת שניזונה ממפל מים.
ועוד אנקדוטה
ל-15 האיים המרכיבים את איי קוק שטח יבשתי כולל של 237 קמ"ר, כעשירית משטחה של מדינת ישראל. אולם, הם פזורים על פני שטח עצום באוקיינוס, כ-1.8 מיליון קמ"ר, בערך בגודל של לוב. ואם הבידוד הזה לא מרשים אתכם, האיים מחולקים לקבוצה דרומית וקבוצה צפונית שביניהן מפרידים כ-1,300 ק"מ של מים. מכיוון שכמעט כל האוכלוסייה "מצטופפת" בדרום, אין ממש היתכנות כלכלית למגע רצוף בין הקבוצות. אניית מסע מצפינה רק פעם בחודש (אם היא לא מקולקלת) וטיסה חודשית בת 6 שעות עולה ממון רב. לכן, אין זה פלא שכאשר תושב מהצפון מגיע "לסידורים" בעיר הבירה, התחושה היא שהגיע ללב מנהטן.