בדרכם, בדרכינו: 5 אתרי הנצחה מרשימים לזכר הנופלים
מסע בעקבות מגיני הארץ: מהמצפה לזכרו של אורון שאול שגופתו עדיין מוחזקת בידי חמאס, דרך אנדרטת לוחמי גולני שלא ניתן להגיע אליה בשל המלחמה בצפון ועד למבנים הארכיטקטונים המיוחדים בדרום. מסע כואב בין נופים ואנדרטאות. נזכור את כולם
יום הזיכרון תשפ"ד הוא אחד הקשים בתולדות המדינה. רק בשנה החולפת, בשל המלחמה הארורה נוספו יותר מ-1,500 שמות שיוקראו בטקסי יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה. ולמרבה הצער והכאב, בעודנו מציינים את יום הזיכרון השנה, המלחמה עודנה נמשכת וגובה קורבנות רבים.
לאורך השנים, הונצחו חללים רבים בישראל באתרי זיכרון, מצפים ואתרי טבע מדהימים ביופיים. לציון יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה, בחרנו להביא לכם כאן כמה מהם.
מצפה אורון שאול, יער שווייץ, הגליל התחתון | מצפה יפיפה שצופה אל הכנרת. המצפה הוקם בסיוע ידידי קק״ל לזכרו של סמ"ר אורון שאול ז"ל, שנהרג במבצע "צוק איתן" בקרב סג'אעיה ברצועת עזה.
במהלך המבצע, מחבלי חמאס פוצצו את הנגמ"ש שבו נסע יחד עם עוד שבעה חיילים. לאחר האירוע הכריז חמאס שאורון נחטף, ולאחר מכן תבע שחרור מחבלים הכלואים בישראל, תמורת החזרת גופתו. סמ"ר אורון שאול הוכרז חייל שמקום קבורתו לא נודע. במהלך מלחמת "חרבות ברזל", הושמדה הכיכר בעזה שבה הוצב פסל הנגמ"ש שממנו יוצא אגרוף עם הדיסקית של שאול ז"ל. המצפה הוקם לא רחוק מפוריה עילית, היישוב בו גדל אורון.
עין שוקו, דרום רמת הגולן | אחד מהמעיינות הקסומים שנובעים בדרום הגולן. בעבר כונה מעיין התאנה, אך לימים שמו שונה ונקרא על שם סמ"ר מתן גדרי שכונה "שוקו", שנהרג בשנת 2003 בעת שירותו בפלס"ר נח"ל. מתן נפל במהלך מרדף אחר מחבלים בחברון.
הבריכה יפיפיה וצופה אל הכנרת ואל הרי הגליל. במתחם ניצבים בין גם ספסלים ושולחנות, ושלטים המספרים את סיפורו של מתן ז"ל.
כדי להגיע למקום יש לכוון בוויז ״עין שוקו״. הוויז יביא אתכם דרך השער של הקיבוץ, יש לחנות בטיילת של מבוא חמה, ליד התותח הורוד ומשם לרדת בשביל עם סימון שחור לבן עד למעיין. בערך רבע שעה הליכה והגעתם (זו הדרך הקצרה להגיע למעיין). שימו לב שמסלול ההליכה בשמש.
אם שער קיבוץ מבוא חמה סגור, ניתן להגיע בדרך הארוכה יותר, יש לרשום בוויז ״בית עלמין מבוא חמה״ - אורך המסלול 1.2 ק״מ לכל כיוון, יש לעקוב אחרי סימון השבילים הצהוב ירוק. לאחר ההגעה לשער הברזל, יש לפנות שמאלה בירידה עד ההגעה למעיין.
אנדרטת חללי סיירת גולני, פסגת החרמון | זהו אתר ההנצחה על ההר הגבוה בארץ, שההגעה אליו אסורה בימים אלה בעקבות המלחמה. על פסגת הר החרמון ממוקמת אנדרטה לזכר חללי סיירת גולני שנפלו במלחמת יום הכיפורים.
בקרב נגד הסורים שנערך בשנת 1973 נפלו 80 לוחמים מהגדוד וארבעה צנחנים. האנדרטה מוקדשת לזכרם של ארבעה לוחמי גולני: שמריהו ויניק, גילי (גלעד) ליטן, איתן פולנסקי ועזרא פיינשטין.
המיקום המרכזי של האנדרטה, ממש בלב ליבו של אתר הסקי שמגיעים אליו אינספור מטיילים בכל שנה "רגילה", מזכיר לנו מה לוחמי הסיירת הקריבו כדי שנזכה לטייל בחופשיות במדינתנו. ועם זאת, צריך לציין כי מתחילת המלחמה אתר החרמון סגור ונכון להיום אין גישה לאתר הזיכרון.
אנדרטת חטיבת הנגב | באר שבע
האנדרטה שיצר האמן דני קרוון, מנציחה את לחימת הפלמ"ח במלחמת העצמאות, ובימים בהם מתערערת תחושת הביטחון במדינתנו, עלינו לזכור את הלוחמים שהיו כאן גם בטרם הקמת המדינה.
האנדרטה שבראש גבעת גיר, במזרח באר שבע, היא פסל בטון חשוף המורכב מכמה אלמנטים שונים, יש שיאמרו משונים. ביניהם בולטת "כיפת הזיכרון" עם חריצי האור הפתוחים המאירים את שמות הנופלים.
לצד הכיפה, מגדל בגובה 18 מטרים המציין את הלחימה ונחש קטוע ראש, מטאפורה לאויבים שהבסנו במלחמת העצמאות.
אתר ההנצחה לחללי אסון המסוקים, ליד קיבוץ דפנה | אין דבר כזה "אנדרטאות שמחות" או "לא עצובות", אבל אתר ההנצחה לחללי אסון המוסקים הוא, בכל זאת, מהעצובים ביותר שיש וגם מהיפים ביותר שיש.
האתר שנמצא במקום נפילת המסוקים ב-1997, מורכב מאנדרטה לצד נחל דן הזורם, ומ-73 אבנים שנתלו על העצים עם שמות הנופלים וכמספרם, בדומה לזיכרון הצורב של התיקים שנתלו על העצים בעת נפילתם.
באתר גם בריכת מים הצמודה ל-73 אבנים בגודל של בן אדם ועוד מבנים אמנותיים לזכר הנופלים.
בהכנת הכתבה השתתפו אירה מקיינקו, ניצן אביטל ועמית קוטלר