ביטול הפטור ממע"מ לתיירים: "הסברי האוצר לממשלה אינם בסיס לדיון"
יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת מארגני תיירות נכנסת, תוקף את הכוונה לבטל את הפטור ממע"מ לתיירים: "האוצר נסמך על שני מסמכים, האחד שנכתב עבור האיחוד האירופי ב-2017, והשני עבור בנק ישראל ב-2011"
לשכת מארגני תיירות נכנסת תוקפת את החלטת האוצר, על הכוונה לבטל את הפטור ממע"מ לתיירים במסגרת תקציב המדינה לשנת 2025.
הלשכה הגישה לממשלה מסמך חתום על ידי המנכ"ל, יוסי פתאל, המפרט את ההשגות להצעת החוק של האוצר.
אנחנו מביאים את עיקרי הנקודות שהציגו בלשכה בטענות מדוע אסור להעביר את הצעת האוצר.
"דברי ההסבר והעבודות הכלכליות שמניח משרד האוצר בפני הממשלה אינן ראויות להוות בסיס לדיון והחלטת הממשלה. בתוך כך, כל חוות הדעת הכלכליות עליהם מתבססת עמדת האוצר, מוכיחות בניגוד לטענת המשרד, כי הטלת מס על התיירות פוגעת לרעה בביקושים.
"האוצר נסמך על שני מסמכים, האחד שנכתב עבור האיחוד האירופי ב-2017, והשני שנכתב עבור בנק ישראל ב-2011. על פי הדוחות המוגשים על ידי האוצר, מיסים פוגעים לרעה ברמת תחרותיות של מדינה".
עוד מציינים במסמך: "יחד עם זאת, המסמך של האיחוד האירופי, המוצג על ידי האוצר, ממליץ בניגוד לעמדתו למתן תמריצים והפחתת מיסים למדינות במשבר תיירות. בדוחות שבמסמך, דוגמאות למדינות שהפחיתו מיסים וכך הגבירו ביקושים.
"האיחוד האירופי ממליץ להפחית מיסים ולתת הקלות במטרה לעודד ביקושים ויתרה מכך, באיחוד נהוגות הקלות מס ברוב המוחלט של המדינות, כולל בעשר המדינות המובילות במספר תיירים.
"בנוסף, האוצר נשען על מסמך משנת 2011 להוכחת רגישות נמוכה ב-'גמישות הביקוש' - מסמך שאינו רלוונטי מתוקף הזמן שעבר מכתיבתו, ושכלל לא עוסק בתיירות".
"אין מה להשוות לאירופה"
בהמשך המסמך נכתב עוד כי "לא ניתן להשוות את מדינות האיחוד האירופי לישראל, משום ש-30% מכלכלתן נסמך על תיירות, ואף לא אחת מהן מתמודדת עם משברים גיאו-פוליטיים כפי שישראל מתמודדת.
"עוד טרם הצעת האוצר, מדינת ישראל היא מהיקרות בעולם ברמת המחירים בתיירות ונמצאת במקום ה-117 מתוך 117 מדינות נסקרות על ידי הפורום הכלכלי העולמי.
"עמדת האוצר עומדת ביגוד להחלטות ממשלה קודמות כולל החלטות לתמיכה בתחום לאור חשיבותו בהתאוששות הכלכלה לאחר משברים.
"ביטול הפטור ממע״מ לתיירות נכנסת יצור תקדים שלא להטיל מע״מ על ייצוא.
"לא ניתן ליישם החלטה מעתה לעכשיו בתחום התיירות הנכנסת לאור ההתחייבויות הקיימות לשנת 2025.
"כבר היום כ-20% מתנועת התיירות הנכנסת מופנית לרשות הפלסטינית. ההחלטה תאיץ מאוד מגמה זאת".
"חשיבות אסטרטגית"
עוד מזהירים בלשכת מארגני תיירות נכנסת כי "לתיירות הנכנסת חשיבות אסטרטגית-ביטחונית ותדמיתית על פי המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS. ישראל אחראית על המקומות הקדושים לדתות המובילות בעולם. העלאת המחירים תתקבל כחסם הפוגע בזכות לחופש הפולחן הדתי ועלולה ללבות אנטישמיות.
"להחלטה תהיינה השלכות שליליות מאקרו-כלכליות על כלכלת ישראל ובמיוחד באזורי הפריפריה של ישראל. התיירות הנכנסת היא ענף היצוא רביעי בגודלו, ומייצר כ-70 אלף מקומות עבודה.
"מסמכים ועבודות כלכליות של ארגוני מחקר בינלאומיים ממליצים להפחית מיסים על התחום".