"החיבור לאינטרנט - צורך בסיסי בטיסות": ומה המצב בחברות התעופה בישראל?
אומת ההיי-טק, כך מתברר, קצת משתרכת אחרי העולם בכל הקשור לאינטרנט בטיסות. מה המצב באל על, ישראייר, ארקיע ובחברה הצעירה אייר חיפה? ומה בחברות הזרות שטסות לארץ? תמונת מצב חצי מחוברת

ענקית התעופה United הצפויה לחזור בשבת הקרובה לטוס לישראל, השיקה רק השבוע אינטרנט מהיר של Starlink במטוסיה האזוריים, כלומר בעיקר בטיסות הפנים בארצות הברית. מדובר במהלך נוסף לשדרוג החיבור האינטרנטי בטיסות החברה, בהן כבר שנים רבות קיימת רשת אינטרנט לרווחת הנוסעים. במטוס ה-787-10 עמו טסה החברה מניוארק לישראל ישנה מערכת אינטרנט של פנסוניק, בתשלום.
"החיבור לאינטרנט במהלך טיסה הפך לצורך בסיסי עבור רבים", נאמר בהודעת United. אבל מתברר שמה שבסיסי עבור הנוסעים בארצות הברית, לא בהכרח נכון עבור הישראלים. אז בדקנו אם גם כשתטוסו עם חברות ישראליות, תוכלו להישאר מחוברים.
אל על
מטוסי הדרימליינר של אל על, גם ה-787-9 וגם ה-787-8 מצוידים כולם ברשת WiFi. גם מטוסי ה-777 שחודשו רושתו. עם זאת, במטוסים הקטנים יותר של אל על, 737-9 ו-737-8 החיבור חלקי בלבד, ולמעשה קיים בבודדים מתוך יותר מ-20 המטוסים.

המשמעות היא שבטיסות למרחקים קצרים ובינוניים כמו ללונדון (לוטון), מדריד, אמסטרדם, ציריך ואחרים בהם החברה עושה שימוש במטוסים מצי ה-737, הסיכוי שתזכו להישאר מחוברים לאינטרנט נמוך.
יש לציין שבחלק מהטיסות המערכת לא פועלת מטעמים ביטחוניים, בעיקר כשמדובר בטיסות מזרחה.
ישראייר
בפודקאסט בו אירחנו לאחרונה את אורי סירקיס, מנכ"ל ישראייר, שוחחנו בין היתר על האינטרנט במטוסי החברה, שמתחדשת במטוסים נוספים. סירקיס אמר כי "אף אחד לא יבחר לטוס או לא לטוס איתנו לרודוס אם יהיה אינטרנט או לא יהיה אינטרנט במטוס".

גם אם האמירה נכונה, בשוק תחרותי גם לאינטרנט בטיסה עשויה להיות משמעות. למשל, מתחרתה של ישראייר על חלק מהקווים - אג'יאן היוונית, מאפשרת חיבור לאינטרנט ברבים ממטוסיה.
ארקיע
במטוסי איירבוס A321 של ארקיע קיים WiFi בתשלום. במטוסי אמבראייר ובמטוסים חכורים זרים - כולל המטוסים המשמשים את החברה בטיסות לניו יורק, אין חיבור Wifi.

בארקיע מבקשים לומר כי החברה עוסקת באופן שוטף בשיפור חווית הלקוח בזמן הטיסה כולל הרחבת האינטרנט בכל הצי, כולל מטוסים חכורים.

אייר חיפה
חברת התעופה הצעירה שהחלה לפעול בשנה האחרונה, מפעילה מטוסי ATR-72 ללא שירותי אינטרנט.

מפתיע היה לגלות שבינואר השנה רשות הבטיחות האירופית לתעופה העניקה למטוסי ATR אישור שימוש באינטרנט של Starlink, שכאמור לא הוטמע במטוסים הישראלים - למרות שאייר חיפה כבר טסה בימינו לאתונה, טיסה הנמשכת כשלוש שעות בשל המטוס הקטן, ומתכננת הגדלה נוספת של טווח הטיסות.
ומה בחברות הזרות?
בדקנו מה קורה גם בחברות הזרות הטסות לישראל וממנה, תחילה לחברות מארצות הברית שחוזרות אלינו - כאמור, ב-United יש מערכת אינטרנט של פנסוניק, בתשלום. בחברת Delta שתשוב לישראל בחודש הבא, מציעים שירותי גלישה בסיסית בחינם וחבילות גלישה מורחבות בתשלום.

מערכת חינמית דומה ("FlyNet") קיימת במטוסי לופטהנזה הטסים לארץ (דגמי A320) וכן במרבית מטוסי אוסטריאן איירליינס. SWISS, שהייתה מהחברות הראשונות באירופה להציע שירותי אינטרנט בסיסיים בטיסות ארוכות, הטמיעה השנה שירותי אינטרנט ב-59 מטוסים צרי גוף הטסים למרחקים קצרים (בהם גם ישראל).
חברות נוספות המאפשרות שירותי אינטרנט במטוסים, בתשלום או בחינם, הן Fly Dubai, אייר אירופה, אג'יאן כאמור בחלק ממטוסיה, ITA ורבות אחרות. חברות הלואו-קוסט Wizz Air, ריינאייר, ואיזי ג'ט לא מציעות נכון להיום שירותי אינטרנט, גם לא בתשלום.

בשורה התחתונה, ניכר כי מרבית החברות הגדולות בעולם מאפשרות חיבור אינטרנטי חינמי או בתשלום. השינוי המשמעותי בשנה האחרונה היה זה שהשירותים מוצעים גם במטוסים צרי הגוף שעמן מרבית החברות האירופיות טסות לישראל.
לחברות הישראליות, אם כן, יש עוד לאן לשאוף בתחום. איך אמרנו? "צורך בסיסי בטיסות"? כדאי שיתחילו להבין את זה גם בארץ.