המלונאים נגד שר האוצר
המלונאים טוענים כי למרות שוועדת המנכ"לים אישרה את הפחתת האגרות שהמלונאים משלמים על עובדים זרים בהמלצת רוה״מ השר האוצר, החליט לא לאמץ את ההחלטה. "החלטתו לא להפחית את אגרות העובדים הזרים - מכה קשה לענף שנמצא בשפל"

המלונאים זועמים על שר האוצר: על אף שאושרה הפחתת האגרות, הוא לא מאמץ אותה.
למרות שוועדת המנכ"לים כבר אישרה את הפחתת האגרות שהמלונאים משלמים על עובדים זרים בהמלצת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', שאמור לחתום על כך, החליט לא לאמץ את ההחלטה.
המשמעות הינה שהמלונאים יאלצו להמשיך לשלם לא מעט כסף עבור האגרות.
כיום גובה אגרה שנתית עומדת על 10,680 שקלים, גובה אגרת בקשה עומד על 1,000 שקל בענף התיירות, סך הכל 12,020 שקל, גבוה משאר ענפי הבניין 9,020 שקל, חקלאות 2,010 שקל, תעשיה 9,020 שקל, סיעודי מוסדי בריאות 8,420 שקל.
כפי שפרסמנו לפני כחודשיים, בדיון שנערך במסגרת ועדת המנכ"לים גיבשה הוועדה את המלצתה להפחתה בגובה האגרות להעסקת עובדים זרים בכלל ענפי המשק, וזאת בהתאם להחלטת ממשלה 1752 מתוקפה הוקמה ועדת המנכ"לים. ההמלצה הוגשה לשרי הפנים, העבודה והאוצר על מנת שיפעילו את סמכותם בנושא ויפעלו להקל על יוקר המחייה בישראל, וזאת לאחר למעלה מחצי שנה של דיונים בנושא.
ההמלצה אמורה הייתה להיכנס לתוקף ביום 2 במרץ 2025, אך כאמור האוצר החליט לעצור זאת.
הוועדה המליצה לקבוע אגרת בקשה אחידה לכלל ענפי המשק בגובה של 360 ש"ח, המהווה הפחתה של 330 עד 1,030 ש"ח מהאגרה החלה כיום כתלות בענף המשק הספציפי. בנוסף, המליצה הוועדה לקבוע אגרה שנתית בגובה 4,361 ש"ח לענפי המשק. הפחתה זו מהווה ירידה של 47% עד 61% מהאגרות כיום כתלות בענף. כמו כן, המלצת הוועדה היא שהאגרה השנתית בענף החקלאות תעמוד על 834 ש"ח, המהווה הפחתה של כ-40%.
האבסורד הגדול הוא שהעובדים הזרים שאמורים כיום להגיע לישראל, אמורים להחליף את העובדים הפלסטינאים שהמלונאים לא שילמו עליהם אגרות, ונאלצו להפסיק את עבודתם בגלל המלחמה.
וועדת המנכ"לית אף כתבה בין השאר בהחלטתה ביום 2.3.25: "הצוות המכין ממליץ לוועדה להמליץ לשרים לקבוע כי גובה אגרת הבקשה בכלל הענפים תעמוד על 360 שקל, וכך למעשה גובה אגרת הבקשה בענפים: בניין, חקלאות, תעשייה, מלונאות, מסעדות אתניות ומיזמי תשתיות חיוניים יהיה זהה לאגרת הבקשה שאושרה עבור הענפים שלא העסיקו עובדים זרים שאינם פלסטינים טרם המלחמה. ענפים אלו, שבעבר יכלו להעסיק עובדים זרים פלסטינים ללא צורך בתשלום אגרות, צפויים להגדיל אף יותר את מספר העובדים הזרים שאינם פלסטינים, כך שבפועל יושת עליהם תשלום נוסף שייקר את עלויות הייצור בהם".
צפי הכנסות המדינה מאגרות מהעובדים מסרילנקה שאמורים להגיע לארץ אמור לעמוד על 39.5 מיליון שקל ועוד כ-5 מיליון שקל עבור הבקשה.
מנכ״לית התאחדות המלונות, סיון דטאוקר, אמרה בתגובה לדברים: "״ועדת המנכ״לים לנושא עובדים זרים הוקמה בחודש מאי 2024 נוכח החוסר העצום בעובדים זרים בכל הענפים במשק. עובדתית, ענף המלונאות משלם את האגרות היקרות ביותר במשק ללא כל סיבה מוצדקת, מדובר בהפליה בין הענפים השונים במשק. בוועדה שנערכה בכנסת פנתה התאחדות המלונות לאוצר בשאלה מדוע ישנם הבדלים בעלות האגרות והאוצר נותר אילם ולא ידע להסביר."
עוד הוסיפה דטאוקר: "על מנת לסבר את האוזן, מלונאים משלמים בעבור עובדים זרים לתחום הניקיון והחדרנות ״אגרת מומחה״ שהיא למעשה האגרה הגבוהה ביותר במשק.
ועדת המנכ״לים החליטה על הקצאה של 2,000 עובדים זרים מסרי לנקה כחלף לפלסטינים לענף המלונאות, שמאז המלחמה נגרעו ממצבת כ״א, אך תהליך זה עוד נמשך ואנו עדיין ממתינים לעובדים.
אותה ועדת מנכ״לים החליטה בחודש ינואר על אסדרה והפחתה רוחבית באגרות היות ועל הפלסטינים, המלונאים ושאר המשק לא נדרשו לשלם אגרות.
משמעות החלטת שר האוצר שלא לאמץ את המלצות הוועדה פוגעות פגיעה נוספת בענף שנמצא בשפל חסר תקדים. מלונות קטנים ובודדים עם תפוסה נמוכה וחוסר ודאות עסקית נוכח האתגרים הגיאו-פוליטיים של ישראל.
חשוב לציין שהעלות לענף שלם גדלה משמעותית וחוסר הצדק המשווע לא יתוקן. המאבק שלנו לא הסתיים ואנו נחושים להיאבק בכל הכלים העומדים לרשותנו להביא לאסדרה שאיננה מפלה בתחום. צריך לומר בברור, ההחלטה של משרד האוצר הופכת את האגרות למס לקופת המדינה״.