תל אביב 13°c
ניו יורק 6°c
לונדון 4°c
פריז 4°c
ברלין 6°c
אתונה 12°c
לרנקה 15°c
אא

הסודות של הדרום: מסלולים מדבריים עוצרי נשימה

הנוף האלוהי, המכתשים המפעימים, המרחבים האדירים והמדבר המזוקק. כל אלה הופכים את "ארץ המכתשים" הבראשיתית בנגב ללוקיישן מרהיב לטיול בעונה זו של השנה, כולל קפיצה לעיר הסמוכה ירוחם שתפתיע אתכם ובגדול עם קולינריה משובחת, טבע פראי, אנשים חמים ולינה לכל כיס. אז מהר לפני שמתחמם | בשיתוף משרד התיירות

עין ירקעם בשמורת הטבע המכתש הגדול. צילום: ג'מיל אלטרש, פקח רשות הטבע והגנים עין ירקעם בשמורת הטבע המכתש הגדול. צילום: ג'מיל אלטרש, פקח רשות הטבע והגנים

המילה שלמות ב"מילוג" (המילון העברי החופשי ברשת) מוסברת כך: העדר פגמים או חסרונות, וזה בדיוק מה שנגלה לעינינו ב"ארץ המכתשים" בנגב. נזר הבריאה המושלם הזה – שבו נוף פנורמי עוצמתי נפגש עם תצורות סלע מרתקות וצבעוניות - מעביר מיד את השוהים בו למוד אחר - מוד של שקט ושלווה מדברית, וברוח התקופה: אסקפיזם במיטבו.

צאו איתנו לטיול מהזריחה ועד השקיעה בין המכתש הקטן לגדול. אל תופעת הטבע הגיאולוגית הייחודית בקנה מידה עולמי עם מסלולי טיול קסומים, כולל קפיצה לעיר המפתיעה ומכניסת האורחים - ירוחם. אבל לפני כן, נזכיר שכל טיול מוצלח מתחיל במזג האוויר. בשיטפונות ובחום קיצוני – אין לצאת לשטח. חשוב להתעדכן מבעוד מועד בתחזית מזג האוויר, זה מציל חיים. ג'מיל אלטרש, פקח רשות הטבע והגנים באזור, מוסיף ומדגיש שכל מי שמגיע לטייל באזור עליו להצטייד במים בכמות מספקת, כובע, נעלי הליכה נוחות ובמפת סימון שבילים מספר 14 מעודכנת.

תצפית זריחה מהר אבנון

הר אבנון - אין מקום טוב יותר ממנו ליהנות מזריחה מפעימה מעל המכתש הגדול, המכונה גם מכתש ירוחם. התצפית ממעלה ההר, המתנשא לגובה מרשים, תשאיר אתכם פעורי פה, לא פחות מזה. זה נכון שמדהים כאן בכל שעות היממה, אך הזריחה מספקת מראה משגע. אם יתמזל מזלכם, תוכלו לחזות במחזה המטריף של גלישת עננים המתרחשת בלילות עם לחות גבוהה.

תצפית הר אבנון בזריחה מעל המכתש הגדול. צילום: ספיר פרץתצפית הר אבנון בזריחה מעל המכתש הגדול. צילום: ספיר פרץ
הר אבנון בזריחה. צילום: ספיר פרץהר אבנון בזריחה. צילום: ספיר פרץ

כדאי לדעת

בחורף קר מאוד בפסגת ההר, לכן חשוב להגיע עם ביגוד חם מלא, כולל כובע שמכסה את האוזניים. אגב, גם בקיץ נושבת כאן רוח נעימה ומרעננת, והכי חשוב לשמור מרחק ולא להתקרב אל שפת המצוק הגבוה.

איך מגיעים?

בוויז: מצפור הר אבנון. ניתן להגיע עם רכב בדרך עפר קרוב מאוד עד לנקודת התצפית.

תצפית מטריפה על המכתש הגדול. מצפור הר אבנון. צילום: ספיר פרץתצפית מטריפה על המכתש הגדול. מצפור הר אבנון. צילום: ספיר פרץ

הצבע של הטבע: חולות צבעוניים

אחרי התצפית בהר אבנון מומלץ לנסוע מספר דקות לחניון החולות הצבעוניים במכתש הגדול. המבוגרים שבינינו זוכרים היטב את אותם בקבוקי זכוכית עם החול הצבעוני שהיינו קונים בחופשה באילת. כאן, בלב המכתש, תמצאו את החולות הצבעוניים בשפע על גבי גבעות: אדום, חום, צהוב ואפילו ירוק.

כדאי לדעת

לא לשכוח להביא בקבוקים ולמלא, שיהיה למזכרת וינטג'. בחניון החולות הצבעוניים יש שולחנות פיקניק מתחת לאקליפטוס.

איך מגיעים?

בוייז: חולות צבעוניים. הגישה אל החולות הצבעוניים נוחה וסמוכה מאוד לכביש.

החולות הצבעוניים בנגב. צילום: ספיר פרץהחולות הצבעוניים בנגב. צילום: ספיר פרץ

כריש בלב המכתש: טיול אל הסנפיר הקטן

סמוך לחולות הצבעוניים (רק עוברים את הכביש בזהירות) מתחיל מסלול מעגלי קצר (כשעה הליכה) אך תלול אל הסנפיר הקטן (קיים שילוט). עולים בשביל עד לנקודת תצפית מטורפת על המכתש הגדול, בדרך אליה ניתן להבחין בצלע ההר שמזכיר סנפיר של כריש . מכאן מתחברים לשביל השחור שיורד לתוך המכתש וחזרה אל הרכב. לאורך הדרך יש יתדות שניתן להיעזר בהם.

כדאי לדעת

למיטיבי לכת בלבד, מומלץ להמשיך לעלות למעלה בשביל השחור/שביל ישראל לכיוון הסנפיר הגדול. מסלול קצר אך תלול ומאתגר עד לנקודת תצפית יפה על המכתש הגדול, מישור ימין, הר החלק, בקעת צין והערבה. מתאים רק למי שרגילים בהליכה תלולה ומאתגרת כאמור .

איך מגיעים?

בוייז: הסנפיר הקטן. מחנים בחניון חולות צבעוניים, הולכים במורד הכביש לכיוון מזרח כ-200 מטר, פונים ימינה למסלול מסומן בירוק עם שילוט לסנפיר הקטן.

הסנפיר הקטן. צילום: ג'מיל אלטרש, פקח רשות הטבע והגניםהסנפיר הקטן. צילום: ג'מיל אלטרש, פקח רשות הטבע והגנים

מים במדבר

עין ירקעם

אחד הגבים היפים והנגישים בנגב הוא עין ירקעם, הנמצא לא הרחק מאזור החולות הצבעוניים והסנפיר הקטן/גדול. הגב מתמלא משיטפונות ומחזיק את המים חודשים רבים, בדרך כלל לאורך כל הקיץ. גב יפיפה עם אזור רדוד לקטנטנים ואזור עמוק יותר לגדולים . ההגעה אל הגב כרוכה בהליכה פשוטה יחסית ומתאימה גם למשפחות עם ילדים קטנים .

כדאי לדעת

יש משוגעים שקופצים מגבוה אל תוך הגב העמוק יותר. אל תנסו זאת בעצמכם.

איך מגיעים?

בווייז: עין ירקעם. מחנים בחניון יום (לא בחניון הלילה, אלא כ-200 מטר דרומה משם). הולכים בשביל הירוק כ-800 מטר, עד לפניה ימינה לשביל אדום. הולכים בשביל האדום כ-30 מטרים נוספים ומגיעים .

עין ירקעם בשמורת הטבע המכתש הגדול. צילום: ג'מיל אלטרש, פקח רשות הטבע והגניםעין ירקעם בשמורת הטבע המכתש הגדול. צילום: ג'מיל אלטרש, פקח רשות הטבע והגנים

גב ימין

גב מים יפיפה נוסף הנמצא במישור ימין - מישור רחב ידיים המכוסה בחולות אדמדמים. המישור, שצורתו כמרובע, תחום ממערב על ידי כביש 206 ורכס חתירה וממזרח על ידי הר חצרה והמכתש הקטן. הגב מתמלא אף הוא ממי שיטפונות שנשארים חודשים רבים. בעונה זו של השנה, הדרך אל הגב מנוקדת בפריחה מטריפה של מיני פרחים בהם שום ארץ ישראלי, מקור חסידה צעיר, נץ חלב צרפתי, צהרון מצוי ועוד. מותר ורצוי לצלם, אסור כמובן לקטוף. מישור ימין הוא גם ביתם של מיני בעלי חיים כמו צבי הנגב, יעלים, זאב ערבי, רחם, שרקרק גמדי ועוד.

כדאי לדעת

בדרך אל הגב תוכלו לראות בעונה זו של השנה, מספר מקומות עם הצטברות מים שעל פניו נראים כמו גבים, אבל הם לא. יש להמשיך ללכת עד שמגיעים לגב ימין עצמו.

איך מגיעים?

ההגעה אל חניון נחל ימין היא דרך כביש מס' 227. חשוב לנסוע לאט ובזהירות בכביש הזה מאחר ולאורכו יש בורות.

גב ימין. צילום: ספיר פרץגב ימין. צילום: ספיר פרץ
רחם עוף דורס ממשפחת הנציים. צילום: ג''מיל אלטרש, פקח רשות הטבע והגניםרחם עוף דורס ממשפחת הנציים. צילום: ג''מיל אלטרש, פקח רשות הטבע והגנים
זאב ערבי. צילום: ג'מיל אלטרש, פקח רשות הטבע והגניםזאב ערבי. צילום: ג'מיל אלטרש, פקח רשות הטבע והגנים
פריחה מרהיבה לאורך הדרך. צילום: ספיר פרץפריחה מרהיבה לאורך הדרך. צילום: ספיר פרץ
העיר ירוחם - כשאנשים ומדבר נפגשים

אומרים עליה שהיא נמצאת בסוף העולם שמאלה (וגם צולם בה סרט קולנוע בשם זה), אבל ירוחם ממש לא כזאת. בכל הנוגע לתיירות, לעיר האינטימית ומכניסת האורחים יש הרבה מה להציע למבקרים בה: מאגם קסום ועד מגוון תיירנים מקומיים קטנים ומיוחדים המציעים שפע של פעילויות שלא תמצאו בשום מקום אחר. הנה כמה מהם:

סצנת אומנות

צלילי מדבר: שיעור נגינה פתוח במרכז כולנא

יאיר דלאל הוא מוזיקאי, זמר ומלחין ישראלי מוערך שזכה באין ספור פרסים. בין האחרונים שהוענקו לו, פרס משרד התרבות והספורט לשימור וטיפוח תרבויות בישראל ע"ש יצחק נבון. למוזיקה האתנית משובבת הנפש שלו תוכלו להאזין בשיעור מוזיקה פתוח שהוא מעביר כמרצה לסטודנטים בחוג למוזיקה במרכז כולנא בירוחם המשמש כבית לתרבות וחינוך ברוח יהדות ארצות האסלאם והמזרח. חוויה אדירה לא רק לחובבי הז'אנר.

צלילי הקסם של המוזיקאי יאיר דלאל. צילום: ספיר פרץצלילי הקסם של המוזיקאי יאיר דלאל. צילום: ספיר פרץ

תמונה אחת שווה אלף מילים: סטודיו אָבָּגָדָה

מיכל בן יעקב, בעלת סטודיו אבגדה, היא צלמת ומעצבת המתגוררת בירוחם ויוצרת תמונות ייחודיות שהיא מצלמת ברחבי ישראל. "אני מצלמת דברים שמזכירים לי אותיות ועם התמונות אני כותבת מילים ויוצרת תמונות בהתאמה אישית עם כל מילה שרוצים, מהאותיות שצילמתי " , היא מספרת. אז אם אתם מחפשים להכין מתנה כחול-לבן מקורית, לכו לסדנה של מיכל (בתיאום מראש).

חשיבה מחוץ לקופסא. מיכל בן יעקב עם המילה אהבה. צילום: שיראל פרומקיןחשיבה מחוץ לקופסא. מיכל בן יעקב עם המילה אהבה. צילום: שיראל פרומקין
אובייקטים ברחבי ישראל היוצרים את המילה ישראל. צילום: מיכל בן יעקבאובייקטים ברחבי ישראל היוצרים את המילה ישראל. צילום: מיכל בן יעקב

מרקש פינת ירוחם: סטודיו זואק

את האומנות המרוקאית למדה הדסה יצחק-שרת, בעלת הסטודיו זואק בעיר ירוחם, מאומן בעיר מרקש שבמרוקו בה התגוררה במשך כשנה. בסטודיו המקסים שלה היא מלמדת לעצב למשל אריחים מרוקאים בעבודת יד ואפילו שולחן קפה מסורתי. הסדנאות הצבעוניות פתוחות במהלך השבוע לקבוצות ובימי שישי לקהל הרחב. במקום יש גם חנות קטנה לממכר פריטים מקסימים שהדסה מייבאת ממרוקו (בתיאום מראש).

הדסה יצחק-שרת, בעלת הסטודיו זואק. צילום: ספיר פרץהדסה יצחק-שרת, בעלת הסטודיו זואק. צילום: ספיר פרץ

בהשראת היעלים: סטודיו דברים במדבר

בסטודיו שלה דברים במדבר, דפנה מירזיוף, מעצבת ומייצרת כלי קרמיקה ויודאיקה בהשראת הסביבה עם הדפסים של יעלים. "אני מתחברת לפשטות הדברים שמתבטאת בשפה מינימליסטית עם אסתטיקה נקייה. הבחירה שלי ביעל והיעלה אינם מקריים. היעל הוא בעל חיים מדברי סמלי, המוזכר במקורות ולא רבים יודעים, אך הוא עמד בסכנת הכחדה וניצל רק בישראל. החיבור של היעל בעיצוב מבטא את ארץ ישראל היפה ואת המדבר והטבע האהובים", היא מספרת. ניתן להגיע אליה (בתיאום מראש) לסדנאות יצירה מקסימות.

דפנה מירזיוף בסטודיו שלה בירוחם. צילום: ספיר פרץדפנה מירזיוף בסטודיו שלה בירוחם. צילום: ספיר פרץ

בית המייסדים

אתר מורשת לאומית (תחת המועצה לשימור אתרי מורשת ומשרד התרבות והספורט). נמצא על הגבעה בה הוקמה המעברה הראשונה של ירוחם בשנת 1951. ב- בית המייסדים תלמדו על סיפורה המרתק ואת סוד קיומה של ירוחם לדורותיה. בואו ללמוד, לצחוק, להתרגז ולהתרגש מסיפורם הנוגע ללב של החלוצים - מקימי ירוחם.

אחד המיצגים בבית המייסדים. צילום: עמותת עתיד במדבראחד המיצגים בבית המייסדים. צילום: עמותת עתיד במדבר

איפה לטייל?

פארק אגם ירוחם

פארק אגם ירוחם משתרע על פני כ-3,000 דונם בלב אזור מדברי, מתוכם כ-250 דונם מהווים את שטח האגם עצמו. הסכר, שנבנה בשנת 1956 על נחל רביבים לצורך אגירת מי שיטפונות לחקלאות, יצר אגם מלאכותי שהפך ברבות השנים לפנינת טבע ייחודית בדרום הארץ – מוקד משיכה לנופש, צפרות וחקר טבע.

בשטח הפארק וסביבתו תועדו לא פחות מ-1,322 מיני צמחים ובעלי חיים, ביניהם 265 מיני עופות, 30 יונקים, 39 זוחלים, 9 מיני עקרבים, 7 מיני דגים וכ-370 מיני צמחים. האגם והמרחבים שסביבו משמשים בית גידול חיוני, תחנת עצירה לציפורים נודדות, אתר קינון לציפורים מקייצות, ומקלט אקולוגי למגוון רחב של מינים.

למרות שקיים במקום שילוט הסבר כללי, הדרך המומלצת להכיר את הפארק לעומק היא דרך סיור מודרך עם צוות מרכז הצפרות והעקרבים "דוכיפת" בירוחם. סיור בהובלתו של יורם צביק – חוקר עקרבים, ממייסדי המרכז ומחבר מדריך השדה לעקרבי ישראל – היא חוויה מעשירה, סקרנית ומלאת השראה בזכות הידע הרחב והתשוקה שהוא מביא עמו.

אתרים ייחודיים בפארק:
באר הגר (ביר א-רחמה): בכניסה לפארק, סמוך לחורשת האקליפטוסים, שוכנת באר עתיקה המזוהה על פי מסורת מקומית עם סיפורה של הגר המקראית. בסמוך אליה, נחפרה בתקופת המנדט הבריטי, באר נוספת ששימשה מקור מים למתיישבים הראשונים ולבדואים באזור.
מצד ירוחם : בקצהו הדרום-מזרחי של הפארק שוכנים שרידיו של מצד נבטי-רומי המכונה גם תל רחמה. מצודה זו שלטה על נתיבי המסחר בנגב, ובמקום התגלו כלי חרס ואוסטרקונים ביוונית, המלמדים על חשיבותו האסטרטגית של האתר בעבר.
אתר פולחן כלקוליתי : על הרכס שמעל הסכר מצוי אתר פולחני נדיר מהתקופה הכלקוליתית (האלף ה-4 לפנה"ס), הכולל חציבות בסלע שנועדו לטקסים ופולחנים. האתר מעניק הצצה לעולמן הרוחני של תרבויות קדומות בדרום הארץ.
טיילת סובב אגם : לאחרונה הוקמה בפארק טיילת מקיפה הכוללת גשרונים, סככות מוצלות עם ספסלי ישיבה ועמדות תצפית, המאפשרת למבקרים ליהנות מנוף האגם והטבע הסובב אותו.

אגם ירוחם. צילום: ספיר פרץאגם ירוחם. צילום: ספיר פרץ
ביצניות לבנות כנף באגם ירוחם. צילום: רוני לבנהביצניות לבנות כנף באגם ירוחם. צילום: רוני לבנה
אדום חזה באגם ירוחם. צילום: רוני לבנהאדום חזה באגם ירוחם. צילום: רוני לבנה
סיור מרתק עם יורם צביק. צילום: ספיר פרץסיור מרתק עם יורם צביק. צילום: ספיר פרץ

כדאי לדעת

הכניסה למי האגם אסורה, וכך גם פעילות דיג. השהות מותרת באזורים המורשים בלבד, תוך הקפדה על שמירת ערכי הטבע יוצאי הדופן שבמקום.

איפה לישון?

מלון אירוס המדבר

המלון הראשון בתולדות העיר ירוחם שהוא גם מלון חברתי המשקיע כ-50 אחוז מרווחיו בקהילה המקומית ומסייע לה לצמוח ולשגשג. מלון אירוס המדבר נמצא בבעלות קרן ירוחם, עמותה ללא מטרות רווח, שהקים עמרם מצנע, בזמן שכיהן כראש מועצת ירוחם. עובדי המלון הם מאזור ירוחם-דימונה, וכן כל הספקים שעמם עובד המלון הם מקומיים. במלון, המדורג 4 כוכבים, יש 47 חדרי אירוח, ספא, חדר אוכל, בית קפה ובר המציעים מגוון מנות טעימות של השף.

הגסטהאוס על הגבעה הלבנה

ירוחם, שידועה בהכנסת האורחים שלה, בסדנאות המגניבות ובשלל סיפורים, מציעה עוד סיפור: צמוד למכתש הגדול, נמצא "הגסטהאוס על הגבעה הלבנה". מדובר למעשה בשני בתים סמוכים זה לזה עם חדרי אירוח פשוטים אך מקסימים במחיר שפוי, כולל ארוחת בוקר שבעלי הגסטהאוס, אבישי ואילנה בריל-אפרת, מכינים במקום (כולל לחם מחמצת תוצרת בית), ויש להם לצייד אתכם גם בשפע של המלצות על פעילויות ומסלולי טיול באזור.

חדר ב"הגסטהאוס על הגבעה הלבנה". צילום: ספיר פרץחדר ב"הגסטהאוס על הגבעה הלבנה". צילום: ספיר פרץ
אבישי בריל-אפרת מבעלי הגסטהאוס בלובי כניסה. צילום: ספיר פרץאבישי בריל-אפרת מבעלי הגסטהאוס בלובי כניסה. צילום: ספיר פרץ

איפה לאכול?

"פרויקט המבשלות" של ירוחם

הפרויקט הוקם מתוך צורך כפול: מחד, הצורך של עמותת "עתיד במדבר" (העוסקת בפיתוח וחיזוק קהילות בנגב ובישראל) לתת מענה הסעדה הולם לקבוצות תיירים המגיעות לירוחם. ומאידך, לתת מענה של פרנסה ושייכות לנשים בעיר שרובן לא היו במעגל הפרנסה . הפרויקט הוא דוגמה לכלכלה מקומית-מקיימת שמפרנסת בכבוד במעגל הראשון נשים ומשפחותיהן ואנשים נוספים במעגל הרחב יותר. מעבר לאוכל הטעים ולאירוח החם, תוכלו לשמוע גם את סיפורן של הנשים המבשלות. אחת מהן היא לאה פרג'ון ( הבית של לאה בפייסבוק), מורה וגננת שהגיעה לירוחם ממושב ברכייה בעקבות מצב כלכלי קשה. ללאה סיפור חיים מרתק ומעורר השראה וגם ידיי זהב. היא מבשלת אוכל טריפוליטאי משובח, החל ממפרום נימוח ועד מרק ירקות משגע על מצע קוסקוס בעבודת יד (בתיאום מראש).

לאה פרג'ון מפרוייקט המבשלות. צילום: ספיר פרץלאה פרג'ון מפרוייקט המבשלות. צילום: ספיר פרץ

יקב פינטו

יין, כידוע, משמח לבב אנוש, ולכן נסיים את הטיול שלנו ב יקב פינטו שבפאתי ירוחם. משפחת פינטו הקימה את היקב המרשים הזה בעיר מתוך אמונה בפוטנציאל האדיר של החקלאות המדברית. בשיתוף כורמים מקומיים, נשתל כרם ירוחם הסמוך לנחל שועלים, עם זני ענבים ים-תיכוניים המתאימים לטרואר המדברי. בהובלת היינן יעקב אוריה, היקב מפיק יינות איכות מעולים – דווקא מהנגב. בקרוב יפתח לקהל הרחב גם מרכז מבקרים חדש ומרשים שבו תוכלו לטעום יין ונשנושים וגם לקנות.

הכרם של יקב פינטו. צילום: אלעד ברמיהכרם של יקב פינטו. צילום: אלעד ברמי
טניה פינטו, מבעלי היקב, במרכז המבקרים החדש בירוחם. צילום: ספיר פרץטניה פינטו, מבעלי היקב, במרכז המבקרים החדש בירוחם. צילום: ספיר פרץ
היינות המדבריים של יקב פינטו. צילום: דן פרץהיינות המדבריים של יקב פינטו. צילום: דן פרץ

הכתבה עניינה אותך?

כן
לא

הירשמו למבזקי פספורטניוז

וקבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות של עולם התיירות והתעופה בארץ ובעולם

תגיות: ירוחםמשרד התיירות
ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב
",e=e.removeChild(e.firstChild)):"string"==typeof o.is?e=l.createElement(a,{is:o.is}):(e=l.createElement(a),"select"===a&&(l=e,o.multiple?l.multiple=!0:o.size&&(l.size=o.size))):e=l.createElementNS(e,a),e[Ni]=t,e[Pi]=o,Pl(e,t,!1,!1),t.stateNode=e,l=Ae(a,o),a){case"iframe":case"object":case"embed":Te("load",e),u=o;break;case"video":case"audio":for(u=0;u<$a.length;u++)Te($a[u],e);u=o;break;case"source":Te("error",e),u=o;break;case"img":case"image":case"link":Te("error",e),Te("load",e),u=o;break;case"form":Te("reset",e),Te("submit",e),u=o;break;case"details":Te("toggle",e),u=o;break;case"input":A(e,o),u=M(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"option":u=B(e,o);break;case"select":e._wrapperState={wasMultiple:!!o.multiple},u=Uo({},o,{value:void 0}),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"textarea":V(e,o),u=H(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;default:u=o}Me(a,u);var s=u;for(i in s)if(s.hasOwnProperty(i)){var c=s[i];"style"===i?ze(e,c):"dangerouslySetInnerHTML"===i?(c=c?c.__html:void 0,null!=c&&Aa(e,c)):"children"===i?"string"==typeof c?("textarea"!==a||""!==c)&&X(e,c):"number"==typeof c&&X(e,""+c):"suppressContentEditableWarning"!==i&&"suppressHydrationWarning"!==i&&"autoFocus"!==i&&(ea.hasOwnProperty(i)?null!=c&&Ie(n,i):null!=c&&x(e,i,c,l))}switch(a){case"input":L(e),j(e,o,!1);break;case"textarea":L(e),$(e);break;case"option":null!=o.value&&e.setAttribute("value",""+P(o.value));break;case"select":e.multiple=!!o.multiple,n=o.value,null!=n?q(e,!!o.multiple,n,!1):null!=o.defaultValue&&q(e,!!o.multiple,o.defaultValue,!0);break;default:"function"==typeof u.onClick&&(e.onclick=Fe)}Ve(a,o)&&(t.effectTag|=4)}null!==t.ref&&(t.effectTag|=128)}return null;case 6:if(e&&null!=t.stateNode)Ll(e,t,e.memoizedProps,o);else{if("string"!=typeof o&&null===t.stateNode)throw Error(r(166));n=yn(yu.current),yn(bu.current),Jn(t)?(n=t.stateNode,o=t.memoizedProps,n[Ni]=t,n.nodeValue!==o&&(t.effectTag|=4)):(n=(9===n.nodeType?n:n.ownerDocument).createTextNode(o),n[Ni]=t,t.stateNode=n)}return null;case 13:return zt(vu),o=t.memoizedState,0!==(64&t.effectTag)?(t.expirationTime=n,t):(n=null!==o,o=!1,null===e?void 0!==t.memoizedProps.fallback&&Jn(t):(a=e.memoizedState,o=null!==a,n||null===a||(a=e.child.sibling,null!==a&&(i=t.firstEffect,null!==i?(t.firstEffect=a,a.nextEffect=i):(t.firstEffect=t.lastEffect=a,a.nextEffect=null),a.effectTag=8))),n&&!o&&0!==(2&t.mode)&&(null===e&&!0!==t.memoizedProps.unstable_avoidThisFallback||0!==(1&vu.current)?rs===Qu&&(rs=Yu):(rs!==Qu&&rs!==Yu||(rs=Gu),0!==us&&null!==es&&(To(es,ns),Co(es,us)))),(n||o)&&(t.effectTag|=4),null);case 4:return wn(),Ol(t),null;case 10:return Zt(t),null;case 17:return It(t.type)&&Ft(),null;case 19:if(zt(vu),o=t.memoizedState,null===o)return null;if(a=0!==(64&t.effectTag),i=o.rendering,null===i){if(a)mr(o,!1);else if(rs!==Qu||null!==e&&0!==(64&e.effectTag))for(i=t.child;null!==i;){if(e=_n(i),null!==e){for(t.effectTag|=64,mr(o,!1),a=e.updateQueue,null!==a&&(t.updateQueue=a,t.effectTag|=4),null===o.lastEffect&&(t.firstEffect=null),t.lastEffect=o.lastEffect,o=t.child;null!==o;)a=o,i=n,a.effectTag&=2,a.nextEffect=null,a.firstEffect=null,a.lastEffect=null,e=a.alternate,null===e?(a.childExpirationTime=0,a.expirationTime=i,a.child=null,a.memoizedProps=null,a.memoizedState=null,a.updateQueue=null,a.dependencies=null):(a.childExpirationTime=e.childExpirationTime,a.expirationTime=e.expirationTime,a.child=e.child,a.memoizedProps=e.memoizedProps,a.memoizedState=e.memoizedState,a.updateQueue=e.updateQueue,i=e.dependencies,a.dependencies=null===i?null:{expirationTime:i.expirationTime,firstContext:i.firstContext,responders:i.responders}),o=o.sibling;return Mt(vu,1&vu.current|2),t.child}i=i.sibling}}else{if(!a)if(e=_n(i),null!==e){if(t.effectTag|=64,a=!0,n=e.updateQueue,null!==n&&(t.updateQueue=n,t.effectTag|=4),mr(o,!0),null===o.tail&&"hidden"===o.tailMode&&!i.alternate)return t=t.lastEffect=o.lastEffect,null!==t&&(t.nextEffect=null),null}else 2*ru()-o.renderingStartTime>o.tailExpiration&&1t)&&vs.set(e,t)))}}function Ur(e,t){e.expirationTimee?n:e,2>=e&&t!==e?0:e}function qr(e){if(0!==e.lastExpiredTime)e.callbackExpirationTime=1073741823,e.callbackPriority=99,e.callbackNode=$t(Vr.bind(null,e));else{var t=Br(e),n=e.callbackNode;if(0===t)null!==n&&(e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90);else{var r=Fr();if(1073741823===t?r=99:1===t||2===t?r=95:(r=10*(1073741821-t)-10*(1073741821-r),r=0>=r?99:250>=r?98:5250>=r?97:95),null!==n){var o=e.callbackPriority;if(e.callbackExpirationTime===t&&o>=r)return;n!==Yl&&Bl(n)}e.callbackExpirationTime=t,e.callbackPriority=r,t=1073741823===t?$t(Vr.bind(null,e)):Wt(r,Hr.bind(null,e),{timeout:10*(1073741821-t)-ru()}),e.callbackNode=t}}}function Hr(e,t){if(ks=0,t)return t=Fr(),No(e,t),qr(e),null;var n=Br(e);if(0!==n){if(t=e.callbackNode,(Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));if(lo(),e===es&&n===ns||Kr(e,n),null!==ts){var o=Ju;Ju|=Wu;for(var a=Yr();;)try{eo();break}catch(t){Xr(e,t)}if(Gt(),Ju=o,Bu.current=a,rs===Ku)throw t=os,Kr(e,n),To(e,n),qr(e),t;if(null===ts)switch(a=e.finishedWork=e.current.alternate,e.finishedExpirationTime=n,o=rs,es=null,o){case Qu:case Ku:throw Error(r(345));case Xu:No(e,2=n){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}}if(i=Br(e),0!==i&&i!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}e.timeoutHandle=Si(oo.bind(null,e),a);break}oo(e);break;case Gu:if(To(e,n),o=e.lastSuspendedTime,n===o&&(e.nextKnownPendingLevel=ro(a)),ss&&(a=e.lastPingedTime,0===a||a>=n)){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}if(a=Br(e),0!==a&&a!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}if(1073741823!==is?o=10*(1073741821-is)-ru():1073741823===as?o=0:(o=10*(1073741821-as)-5e3,a=ru(),n=10*(1073741821-n)-a,o=a-o,0>o&&(o=0),o=(120>o?120:480>o?480:1080>o?1080:1920>o?1920:3e3>o?3e3:4320>o?4320:1960*Uu(o/1960))-o,n=o?o=0:(a=0|l.busyDelayMs,i=ru()-(10*(1073741821-i)-(0|l.timeoutMs||5e3)),o=i<=a?0:a+o-i),10 component higher in the tree to provide a loading indicator or placeholder to display."+N(i))}rs!==Zu&&(rs=Xu),l=yr(l,i),f=a;do{switch(f.tag){case 3:u=l,f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var w=Ar(f,u,t);ln(f,w); break e;case 1:u=l;var E=f.type,k=f.stateNode;if(0===(64&f.effectTag)&&("function"==typeof E.getDerivedStateFromError||null!==k&&"function"==typeof k.componentDidCatch&&(null===ms||!ms.has(k)))){f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var _=Ir(f,u,t);ln(f,_);break e}}f=f.return}while(null!==f)}ts=no(ts)}catch(e){t=e;continue}break}}function Yr(){var e=Bu.current;return Bu.current=Cu,null===e?Cu:e}function Gr(e,t){eus&&(us=e)}function Jr(){for(;null!==ts;)ts=to(ts)}function eo(){for(;null!==ts&&!Gl();)ts=to(ts)}function to(e){var t=Fu(e.alternate,e,ns);return e.memoizedProps=e.pendingProps,null===t&&(t=no(e)),qu.current=null,t}function no(e){ts=e;do{var t=ts.alternate;if(e=ts.return,0===(2048&ts.effectTag)){if(t=br(t,ts,ns),1===ns||1!==ts.childExpirationTime){for(var n=0,r=ts.child;null!==r;){var o=r.expirationTime,a=r.childExpirationTime;o>n&&(n=o),a>n&&(n=a),r=r.sibling}ts.childExpirationTime=n}if(null!==t)return t;null!==e&&0===(2048&e.effectTag)&&(null===e.firstEffect&&(e.firstEffect=ts.firstEffect),null!==ts.lastEffect&&(null!==e.lastEffect&&(e.lastEffect.nextEffect=ts.firstEffect),e.lastEffect=ts.lastEffect),1e?t:e}function oo(e){var t=qt();return Vt(99,ao.bind(null,e,t)),null}function ao(e,t){do lo();while(null!==gs);if((Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));var n=e.finishedWork,o=e.finishedExpirationTime;if(null===n)return null;if(e.finishedWork=null,e.finishedExpirationTime=0,n===e.current)throw Error(r(177));e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90,e.nextKnownPendingLevel=0;var a=ro(n);if(e.firstPendingTime=a,o<=e.lastSuspendedTime?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:o<=e.firstSuspendedTime&&(e.firstSuspendedTime=o-1),o<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),o<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0),e===es&&(ts=es=null,ns=0),1u&&(c=u,u=l,l=c),c=Ue(w,l),f=Ue(w,u),c&&f&&(1!==k.rangeCount||k.anchorNode!==c.node||k.anchorOffset!==c.offset||k.focusNode!==f.node||k.focusOffset!==f.offset)&&(E=E.createRange(),E.setStart(c.node,c.offset),k.removeAllRanges(),l>u?(k.addRange(E),k.extend(f.node,f.offset)):(E.setEnd(f.node,f.offset),k.addRange(E)))))),E=[];for(k=w;k=k.parentNode;)1===k.nodeType&&E.push({element:k,left:k.scrollLeft,top:k.scrollTop});for("function"==typeof w.focus&&w.focus(),w=0;w=t&&e<=t}function To(e,t){var n=e.firstSuspendedTime,r=e.lastSuspendedTime;nt||0===n)&&(e.lastSuspendedTime=t),t<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),t<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0)}function Co(e,t){t>e.firstPendingTime&&(e.firstPendingTime=t);var n=e.firstSuspendedTime;0!==n&&(t>=n?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:t>=e.lastSuspendedTime&&(e.lastSuspendedTime=t+1),t>e.nextKnownPendingLevel&&(e.nextKnownPendingLevel=t))}function No(e,t){var n=e.lastExpiredTime;(0===n||n>t)&&(e.lastExpiredTime=t)}function Po(e,t,n,o){var a=t.current,i=Fr(),l=su.suspense;i=jr(i,a,l);e:if(n){n=n._reactInternalFiber;t:{if(J(n)!==n||1!==n.tag)throw Error(r(170));var u=n;do{switch(u.tag){case 3:u=u.stateNode.context;break t;case 1:if(It(u.type)){u=u.stateNode.__reactInternalMemoizedMergedChildContext;break t}}u=u.return}while(null!==u);throw Error(r(171))}if(1===n.tag){var s=n.type;if(It(s)){n=Dt(n,s,u);break e}}n=u}else n=Al;return null===t.context?t.context=n:t.pendingContext=n,t=on(i,l),t.payload={element:e},o=void 0===o?null:o,null!==o&&(t.callback=o),an(a,t),Dr(a,i),i}function Oo(e){if(e=e.current,!e.child)return null;switch(e.child.tag){case 5:return e.child.stateNode;default:return e.child.stateNode}}function Ro(e,t){e=e.memoizedState,null!==e&&null!==e.dehydrated&&e.retryTime