"כל משרד שיעז לשים רגליים נפרק לו את העצמות": האיום של ח״כ כהן בדיון על הקמת שדה״ת בנבטים
בתום דיון סוער בו אישרה ועדת הכלכלה את הקמת השדה בנבטים לקריאה שנייה ושלישית, ח״כ אלמוג כהן התפרץ ובהמשך חזר בו והתנצל. נציג צה״ל ציין כי "מבחינה ביטחונית קיימת היתכנות לרמת דוד ולא קיימת היתכנות להקמה בנבטים"

בתום דיון סוער ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה היום (א׳) לקריאה שנייה ושלישית שתי הצעות חוק, האחת של ח"כ רם בן ברק והשנייה של ח"כ אלמוג כהן, לפיהן שדה התעופה הבינ"ל הבא שיקום יהיה בנבטים, בסמוך לשדה התעופה הצבאי. להצעות מוזגה גם הצעה דומה של ח"כ נעמה לזימי.
לפי ההצעה שאושרה, תוך 7 שנים תושלם הקמתו של שדה התעופה בנבטים, כאשר תוך שנה ו-4 חודשים מפרסום החוק תגיש המועצה הארצית לתכנון ובנייה לאישור הממשלה תכנית מפורטת לשדה.
בנוסף, נקבע כי סמוך להשלמת הקמת השדה שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, מירי רגב, תקבע בצו את השטח של השדה כשדה תעופה וכי הוא ישמש לטיסות בינ"ל וארציות. השרה אף מוסמכת להתקין תקנות בכל עניין הקשור לביצוע החוק, באישור ועדת הכלכלה.
בפתח הישיבה היום אמר היו"ר ביטן כי משרד התחבורה ביקש לתת זכות וטו למשרד הביטחון, והדבר לא מקובל על הוועדה. הוא הוסיף כי ישנה הצהרה של הכנסת ששדה התעופה יהיה בנבטים, וזה אפשרי במועדים שנקבעו. לדבריו, כשהצבא רצה להזיז בסיסים מאזור המרכז וקיבל תקציב הוא עשה את זה.
ח"כ וליד אלהואשלה ביקש לוודא שהבדואים שיש להם קרקעות סביב השדה בנבטים לא יפגעו. ח"כ שלום דנינו אמר כי השדה יביא 50 אלף מקומות תעסוקה לנגב ויסייע בעיקר לאוכלוסייה הבדואית. ח"כ נעמה לזימי הוסיפה כי התפיסה היא של שיפור המצב בנגב.
כמו כן, נציגת מנהל התכנון, רונית מזר, ציינה כי התכנית מקודמת משנת 2017, וכרגע יש חשש שהמועצה הארצית לא תעמוד בלוחות הזמנים ותהייה מפרת חוק כי יש דברים שלא תלוים בה. "יש כאן עוד שחקנים, צריך תסקיר השפעה על הסביבה וכדי להכין תסקיר צריך לקבל ממשרד הביטחון נתונים. עד היום משרד הביטחון לא מעביר נתונים, לכן חברת נתיבי ישראל לא יכולה לסיים את התסקיר ואי אפשר לקיים דיון במועצה הארצית", אמרה. בתגובה, אמר היו"ר ביטן כי על כל הגורמים לבצע את עבודתם וכן, הציע להוסיף סעיף שיחייב את צה"ל ומשרדי הממשלה להעביר למנהל התכנון כל מידע ומסמך הנדרשים לו לשם השלמת התכנון.
נציג משרד התחבורה, עופר אליישר, אמר כי 7 שנים זה זמן קצר מידי והוסיף: "אנחנו צריכים את עזרת משרד הביטחון וחיל האוויר ולא נוכל לעשות זאת בלי זה". ח"כ כהן התפרץ לדבריו ואמר כי כנראה שלא נפל האסימון ושדה התעופה יקום בנבטים. "חלאס עם המשחקים. כל משרד שיעז לשים רגליים נפרק לו את העצמות", אמר ח"כ כהן אולם מאוחר יותר התנצל על האמירה הקשה והבהיר כי כוונתו טהורה ללכת עם החוק עד הסוף. גם ח"כ בן ברק ציין כי ברצונו שמשרד התחבורה לא ירכין ראש בפני משרד הביטחון.
נציג המשרד להגנת הסביבה, אלעד פנחס, ציין כי הנחיות התסקיר ניתנו עוד ב-2017, לאחר מכן ולנוכח זה שהתכנית לא התקדמה הוצאו הנחיות נוספות בדצמבר 2024 ושוב בסוף השבוע האחרון. "מי שרצה יכל כבר לבצע, והמועצה הארצית סוברנית להחליט שהיא לא מקבלת את המלצות המשרד", אמר. בתגובה לכך, אמר ח"כ בן ברק כי תסקיר המשרד להגנת הסביבה קבע שאי אפשר להקים שדה בעמק יזראעל ותהה מדוע עדיין מקדמים זאת.
נציג משרד המשפטים, עו"ד תום פישר, ציין כי הצעת החוק מתערבת בשיקול הדעת בכך שהיא קובעת שהשדה יוקם באזור מסוים. היו"ר ביטן בתגובה שאל היכן היה משרד המשפטים בשמונה השנים שחלפו מאז 2017, בתקופה הזו יכלו לקבל איזה החלטה שרצו. "גררו רגליים בגלל צה"ל ומשרד הביטחון אז אנחנו מתערבים", אמר.
מנהלת אגף תחבורה במנהל התכנון, אילנה שפרן, אמרה כי הצפי לשנת 2050 הוא ל-80 מיליון נוסעים בשנה, ושדה אחד נוסף לא יוכל לספק את זה, ולכן לא נכון להגביר תכנון נוסף.
נציגת אגף התקציבים באוצר, ספיר איפרגן, אמרה כי עובדים על שני השדות במקביל, מאחר ונבטים יוכל לספק 12 מיליון נוסעים בשנה ולא יענה על כל הצרכים, כך שחייבים את שני שדות התעופה ולכן לא ברור למה לעכב ביודעין את הכנת תכנית.
ח"כ כהן הזהיר כי שדה בעמק יזראעל כולל פינוי יישובים וזה ״טירוף הדעת״. ח"כ לזימי הוספיה כי זה יגמור את העמק, את ביטחון המזון ויחריב חבל ארץ יפהפה. ח"כ בן ברק אמר כי בעמק יזראעל לא יקום שדה ויש להפנים זאת. היו"ר ביטן אמר כי בצפון אפשר להקים שדה בחיפה וכדי שהדבר יהיה ברור אמר כי הוועדה תוסיף להצעה סעיף מטרה, לפיו הממשלה ומוסדותיה יתנו העדפה לתכנון השדה בנבטים. "זה לא אומר שאתם לא יכולים לעשות משהו נוסף", אמר.
ח"כ אלון שוסטר אמר כי ישנו חופש פעולה, אבל המדינה לא הצליחה להתגבר על חסמים בתכנון נבטים והחוק בא ׳לחלץ אותנו׳ מהמבוי הבלתי אפשרי הזה. "לכן, בעתיד הנראה לעין אנחנו לוחצים אתכם לבצע תכנון בנבטים. מה יקרה עוד 7 שנים? בינתיים אפשר להתקדם. נכון לעכשיו צריך להתקדם נגד האילוצים שלא אפשרו לכם לקדם שדה בנבטים", אמר.
נציג צה"ל, יעקב לאנין, אמר כי "מבחינה ביטחונית קיימת היתכנות לרמת דוד ולא קיימת היתכנות להקמה בנבטים. לא נוכל להציג כאן את השיקולים ביטחוניים, נציג את עמדתנו בקבינט". בן ברק הגיב ואמר כי בוועדת חוץ וביטחון התקיימו שני דיונים בהם הוצגו כל השיקולים הביטחוניים והם לא התקבלו. "בתהליך נכון עם השקעה כלשני אפשר לעמוד בזה", אמר. ח"כ כהן הוסיף: "כולנו מעריכים ואוהבים את הצבא, אבל לא יכול להיות ששנים מתנגדים לשדה בנבטים מטעמים ביטחוניים, כשמי שעזר לנו זה אנשים שלכם שפשטו את המדים".
לקראת תום הדיון הוסיפה הוועדה להצעה גם סעיף שיחייב בשלוש השנים הראשונות דיווח לוועדה על ההתקדמות, אחת לחצי שנה. היו"ר ביטן קרא לפקידות הבעירה לא לעצור את הצעת החוק בוועדת שרים לחקיקה וציין כי זה לא יעזור לעצור אותה מלהגיע להצבעה במליאה. "אנחנו רוצים שהליכי התכנון והביצוע יסתיימו כמה שיותר מהר. 7 שנים זה הרבה זמן", סיכם.
בתום הדיון אושרה ההצעה בקולותיהם של היו"ר ביטן, ח"כ שלום דנינו, ח"כ קטי שטרית, ח"כ אלון שוסטר, ח"כ מטי צרפתי הרכבי, ח"כ שלי טל מירון וח"כ רם בן ברק. ח"כ אלמוג כהן תמך בהצעה אך לא השתתף בהצבעה מאחר ואינו חבר ועדה. ח"כ וליד אלהואשלה לא השתתף גם הוא בהצבעה מאחר וגם הוא אינו חבר ועדה.