קרב ענקיות המלונאות: ישרוטל מזנקת לשיא, פתאל שומרת על חו"ל - ודן מתקשה מחוץ לאילת
בעוד ישרוטל רושמת רווח שיא של 306 מיליון שקל מפעילותה בישראל בלבד, רשת דן מציגה רווח של 28 מיליון שקל ממכירת מלון באשקלון אך מתמודדת עם ירידה בתפוסה וירידה ברווחיות ברוב האזורים - ופתאל ממשיכה להסתמך על הפעילות בחו״ל ולא בישראל

קרב ענקיות המלונאות 2024: ישרוטל מזנקת לרווחיות שיא, פתאל נלחצת, דן נחלשת מחוץ לאילת.
שנת 2024 סימנה קווים ברורים בענף המלונאות בישראל - מצד אחד, משבר בתיירות הנכנסת; מהצד השני, עלייה משמעותית בתיירות הפנים.
שלוש הרשתות הגדולות - פתאל, ישרוטל ודן - נאבקות על לבם וכיסם של הנופשים המקומיים, אולם רק אחת בלטה במיוחד.
הנתונים מראים בבירור: ישרוטל מובילה את הענף בפער, הן ברווחים, הן בתפוסה והן בנתוני RevPAR, בעיקר באילת.
לעומתה, פתאל ממשיכה להסתמך על פעילותה בחו"ל - כאשר רק כ-23% מהכנסותיה מקורן בישראל.
דן, ששמה דגש על פעילות מקומית, מציגה תמונה מעורבת - עם ביצועים טובים באילת, אך חולשה בשאר אזורי הארץ.
רשת דן רשמה בשנת 2024 רווח נקי של 68.3 מיליון שקל, מתוכם 28 מיליון שקל נבעו ממכירת מלון הרלינגטון באשקלון. הרווח המימוני מהמהלך מצביע על ניסיון של הרשת לייעל את פעילותה ולמקד השקעות באזורים רווחיים יותר, אך גם מדגיש את הקושי להתמודד עם הביצועים הנמוכים מחוץ לאילת.
השוואה לפי פרמטרים עיקריים בישראל:
רווח נקי בישראל: ישרוטל - 306 מיליון שקלים | פתאל - כ-55 מיליון שקלים (הערכה) | דן - 68.3 מיליון שקלים
הכנסות בישראל: ישרוטל - 1.915 מיליארד שקלים | פתאל - 1.89 מיליארד שקלים | דן - 1.497 מיליארד שקלים
תפוסה ממוצעת: ישרוטל - 78.4% | פתאל - 69.3% | דן - 59%
RevPAR ממוצע (לפי אזורים): ישרוטל באילת - 746 שקלים | דן באילת - 874 שקלים | דן בתל אביב - 425 שקלים | דן בשאר הארץ - 291 שקלים
באילת, שנחשבת לזירת ההכרעה המרכזית בענף, ישרוטל מובילה עם 8 מלונות, תפוסה של 76% והכנסות של כ-424 מיליון שקל.
דן, עם 3 מלונות בלבד בעיר, מצליחה לרשום הכנסות מרשימות של כ-408 מיליון שקל - אך מתקשה לשחזר את ההצלחה הזו בשאר חלקי הארץ.
פתאל היא רשת המלונות הגדולה בישראל במספר נכסים (מעל ל-230), אך רוב פעילותה מתבצעת באירופה, שם מתרכזים עיקר הרווחים וההכנסות. עם 39 מלונות בישראל, תרומתה המקומית מהווה רק כ-23% מהכנסות הרשת וכ-20% מהרווחים.
לעומת זאת, ישרוטל ודן פועלות כמעט אך ורק בישראל, כאשר ישרוטל עקפה את פתאל הן בהכנסות והן ברווחיות מהשוק המקומי.
למרות שלפתאל מספר החדרים הגבוה ביותר בישראל (8,225), ישרוטל מצליחה להפיק מספר לינות דומה (3.887 מיליון לינות לפתאל, לעומת 3.013 מיליון לישרוטל) עם פחות חדרים (4,708), ואף יותר עובדים (5,500) - נתון שמעיד על אפקטיביות תפעולית גבוהה יותר.
לעומתה, דן מפעילה מספר חדרים (4,298) ועובדים (3,202) קטן יותר, ונתוני הלינות שלה אינם מדויקים, אך נראה שהיא מתקשה להתחרות בשתי הרשתות המובילות.
בשורה התחתונה, ישרוטל נהנית משילוב של פריסה ממוקדת, ניהול תפעולי יעיל וביקושים חזקים בתיירות הפנים - מה שמספק לה יתרון ברור. פתאל נשענת על שווקים בינלאומיים. רשת דן מציגה ביצועים חזקים באילת, אך ניצבת בפני אתגר משמעותי בשיפור הרווחיות בשאר הארץ - חרף הכנסות גבוהות למלון, הן אינן מתורגמות לרווח נקי מספק.