זו שעולה, זו שנחלשת וזו שמזנקת: הדרמה השקטה של המטען האווירי בחודש מרץ בנתב״ג
העלייה החדה בהובלה באמצעות מטוסי מטען מצביעה על חזרה לתכנון לוגיסטי ייעודי ומותאם להובלות סחר בינלאומיות. אל על עדיין מובילה אך מתכווצת - מי עלתה ומי ירדה? כל הנתונים

שוק הטסת המטענים בנמל התעופה בן גוריון רשם זינוק משמעותי של כ-15% במהלך חודש מרץ 2025, בהשוואה לחודש המקביל אשתקד.
מגמת ההתאוששות של הענף בולטת במיוחד על רקע חזרתן המואצת של חברות תעופה זרות לפעילות מלאה בישראל, מה שמשפיע על שוק המטען כולו - אך בעיקר על מובילת השוק, חברת אל על, שנאלצת להתמודד עם תחרות הולכת וגוברת.
בחודש מרץ הוטסו בסך הכול 34,876 טון מטען, לעומת 30,219 טון במרץ 2024 - עלייה של כ-15%.
הפילוח מגלה פערים ברורים בין אמצעי ההטסה. מטוסי נוסעים רשמו עלייה מתונה של כ-2.55% בלבד, עם8,498 טון לעומת 8,295 טון. מטוסי מטען ייעודיים לעומת זאת בפריחה מחודשת עם זינוק של כ-20%, והטיסו 26,378 טון לעומת 21,996 טון.
הנתונים הללו מצביעים על מגמה ברורה של חזרה לשימוש במטוסי מטען ייעודיים ככלי מרכזי בהובלת סחורות - בין אם מטעמים לוגיסטיים ובין אם בשל התרחבות נפחי הסחר של חברות מסחריות.
אל על: עדיין מובילה, אך מתכווצת
למרות שהיא ממשיכה להחזיק במקום הראשון בהטסת מטען באמצעות מטוסי נוסעים, אל על רשמה ירידה חדה של 12.5% במרץ האחרון. החברה הובילה 5,337 טון, המהווים 62.8% מהשוק - לעומת 6,099 טון בתקופה המקבילה אשתקד.
הסיבה המרכזית לירידה נעוצה ככל הנראה בחזרתן של חברות תעופה זרות לפעילות מלאה בישראל, לאחר תקופה של ירידה בעקבות אילוצים ביטחוניים ומגבלות תעופה בשנה החולפת.
החברות הזרות מזנקות
בקרב חברות התעופה הזרות בולטות כמה שחקניות שביצועיהן במרץ בלטו: אייר פראנס עם זינוק דרמטי של 159%, כשהטיסה 634 טון - לעומת 255 טון בלבד במרץ 2024; היינאן איירליינס הסינית המשיכה לגדול עם עלייה של כ-44% והובלת 447 טון; אייר אירופה הספרדית רשמה עלייה של 9%, בעוד יונייטד איירליינס האמריקאית דווקא סבלה מירידה חדה של 35.7%.
ק.א.ל: שליטה כמעט מוחלטת במטוסי מטען
בתחום מטוסי המטען, ק.א.ל ממשיכה להפגין דומיננטיות מובהקת. החברה הובילה 10,479 טון - שהם כמעט 40% מסך ההטסה בקטגוריה זו, זינוק של כ-45% לעומת מרץ 2024.
במקום השני European Air Transport עם 3,514 טון - עלייה של כ-18%. אל על, הפעם באמצעות מטוסי מטען ייעודיים, מדורגת שלישית עם עלייה של 12% והטסת 2,460 טון. Silk Way West Airlines מאזרבייג'ן ו-Centrum Air האוזבקית משלימות את החמישייה, כאשר האחרונה מציגה את הזינוק המרשים ביותר של כ-1,767% – מ-109 טון בלבד במרץ שעבר ל-2,035 טון כעת.
על מה מעידות התנועות בשוק?
הנתונים מלמדים על כמה תהליכים עמוקים בשוק המטען האווירי בישראל. התבססות מטוסי המטען: העלייה החדה בהובלת מטען במטוסי מטען מצביעה על חזרה לתכנון לוגיסטי ייעודי ומותאם להובלות סחר בינלאומיות - מגמה שצנחה מעט בתקופת הקורונה לטובת מטוסי נוסעים; התעצמות השחקנים הזרים: נוכחותן המתחזקת של חברות אירופאיות ואסיאתיות בשוק המטען מציגה תחרות הולכת וגוברת לאל על - הן מבחינת נפחי הטסה והן מבחינת כושר שינוע; פערי ביצועים בתוך חברות: בעוד שק.א.ל מצליחה להרחיב את אחיזתה בזכות צי מטוסי מטען מקצועי והתמקצעות בתחום, אל על מציגה תמונה מעורבת - עם ירידה בהובלות נוסעים אך התחזקות מסוימת בהובלות מטען ייעודיות.
מרץ 2025, לסיכום, היה חודש חיובי עבור שוק המטען האווירי בישראל, אך גם כזה שמחדד את האתגרים שניצבים בפני השחקניות המקומיות. אל על, למרות הובלתה, תצטרך להסתגל לתחרות עזה מצד גורמים בינלאומיים. במקביל, ק.א.ל ממשיכה לבסס את מעמדה כחברת המטען המרכזית בישראל - ומסתמנת כשחקן מפתח בעיצוב מפת הסחר האווירי בשנים הקרובות.