ארגון IATA מזהיר: עלות מוגזמת באירופה עלולה לפגוע במעבר לדלק ירוק; קורא לממשלות לפעול
למרות הכפלת קצב הייצור של SAF (דלק תעופתי בר-קיימא) בשנה הקרובה, IATA מזהיר: ההתקדמות איטית מדי והמחיר הכלכלי גבוה. באירופה המחירים מזנקים בשל רגולציה, והודו מתחילה לבלוט כפוטנציאל עולמי חדש
צילום: Shutterstock חדשות. עדכונים. מבצעים ✈️ פספורטניוז ב-WhatsApp >> וב-Telegram >>
שנת 2025 צפויה להביא עמה זינוק בהפקת דלק תעופתי בר-קיימא (SAF), אך למרות העלייה – הוא עדיין צפוי להוות פחות מ-1% מכלל צריכת הדלק העולמית בתעופה.
כך עולה מהודעה שפרסם ארגון חברות התעופה הבינלאומי, IATA במסגרת כנס יאט״א השנתי במתקיים בהודו.
מנכ"ל הארגון, ווילי וולש, הדגיש כי "הקצב הנוכחי לא מספק", והוסיף כי המחיר שישלם הענף על המעבר ל-SAF צפוי לעמוד השנה על כ-4.4 מיליארד דולר: "זהו נתון שמחייב התייעלות מיידית, מדינית ותעשייתית כאחד".
באירופה: רגולציה שמכבידה – ומרחיקה את היעד
מוקד הביקורת של IATA הוא המנדטים שנכנסו לתוקף באיחוד האירופי בתחילת 2025, המחייבים שימוש מסוים ב-SAF. לפי הארגון, יצרניות הדלק גובות עמלות ציות שמכפילות את העלות לחברות התעופה, וליטר SAF באירופה עולה כיום פי חמישה מדלק סילוני רגיל.
וולש טוען: "הבעיה היא לא הדרישה לדלק ירוק – אלא הדרך שבה היא מיושמת. בלי תנאי שוק בריאים, נוצר מצב אבסורדי שבו מיליארדי דולרים מבוזבזים על בירוקרטיה במקום על הפחתת פליטות."
IATA מציגה יוזמות חדשות – וקוראת לממשלות לפעול
הארגון הודיע על השקת שתי יוזמות עולמיות:
"מרשם SAF" בינלאומי – לניהול ודיווח שקוף של רכישות דלק ירוק, בהתאם להסדרים גלובליים כמו CORSIA ו-ETS.
SAF Matchmaker – פלטפורמה שמחברת בין יצרנים לצרכנים בשוק הדלקים המתחדשים.
במקביל קוראת IATA לממשלות:
להסיר חסמים רגולטוריים המעכבים את מעבר השוק ל-SAF.
לגבש מדיניות אנרגיה הוליסטית לעידוד ייצור ירוק.
לתמוך ב־CORSIA כמנגנון גלובלי מוסכם להפחתת פליטות בענף התעופה.
הודו: מועמדת להוביל את מהפכת הדלקים הירוקים
בזירה הבינלאומית, הודו כבר החלה לצבור תאוצה. המדינה – השלישית בגודלה בעולם בצריכת נפט – השיקה את "הברית הבינלאומית לביודלקים" ומכוונת ליעד של 2% SAF בטיסות בינלאומיות עד 2028.
IATA הודיעה על שיתוף פעולה עם התאחדות יצרני הביואנרגיה ההודית וחברת Praj Industries לקידום שימוש אחראי בחומרי גלם מתחדשים. לדברי וולש:
"עם שוק תעופה מהגדולים בעולם, הודו יכולה להוביל את המעבר הגלובלי לדלקים בני-קיימא – אם תתמיד בכיוון הזה."









