אירופה מסתגרת: אלה המדינות המרכזיות שמגבילות כניסה
אחרי יותר מ-30 שנות אידיליה, יותר ויותר מדינות באירופה מקשיחות את מעברי הגבול ומגבירות פיקוח. במסמכים הרשמיים של האיחוד מצוינים המסתננים, המלחמות באזור והחשש מטרור כסיבות לצעדים החריגים. אלה המדינות המחמירות - וגם התשובות לשאלות החשובות
החלום הרע של האיחוד האירופי מתגשם, 31 שנים אחרי שנוסד.
יותר ויותר מדינות באיחוד מפעילות את "קוד הגבולות" שמאפשר להן להחזיר - גם אם באופן זמני - את ביקורת הגבולות שבין המדינות.
מדובר בפעולה בה נקטו המדינות כבר בשנה שעברה (2023), אך כעת כאמור - מדובר בכמות משמעותית יותר ובפיקוח הדוק יותר בו ינקטו.
נזכיר כי רשות ההגירה באיחוד האירופי דוחה פעם אחר פעם את תאריך היעד להשקת ה-Etias, האשרה האלקטרונית, המהווה מערכת מידע, ניטור ואשרת כניסה למדינות האיחוד האירופי. נכון לעכשיו כניסת ה-Etias לתוקף מתוכננת למהלך 2025.
מותר למדינה באיחוד האירופי לסגור את שעריה?
על פי תקנות האיחוד האירופי עוד מימי ייסודו, כל אחת מהחברות באמנת שנגן, יכולות "במקרה של איום חמור על הציבור או על ביטחון הפנים" לסגור את גבולותיהן כמה שמוגדר "מוצא אחרון, במצבים חריגים ובאופן מידתי".
באיחוד מגדירים ומגבילים בזמן, נכון להיום, את יכולת המדינות לסגור את הגבולות, למרות שבחלק מהמקרים כבר מדובר בהארכות שניתנו. ועדה מטעם האיחוד האירופי מתכנסת בעת הצורך על מנת לבדוק את המשך נחיצות סגירת הגבולות, בכל מקרה לגופו.
כיצד הסגירה באה לידי ביטוי?
רבות מדינות אירופה, עוד לפני האיחוד, לא סגרו פיזית את גבולותיהן. גם עתה, אין מדובר בגבולות פיזיים, גדרות או חומות שיוקמו בגבולות בין המדינות, אלא בעיקר בפיקוח נרחב יותר של נקודות הבקרה בגבולות הקיימים.
בין היתר יוגבר הפיקוח ויירשמו מעברים בין המדינות בנקודות המעבר בכבישים, בנמלי התעופה וגם בתחנות הרכבת הבינלאומיות.
ומה שעוד יותר מוזר וסימבולי עבור האירופאים, למרות שלנו מדובר בצעד טריוויאלי, הוא שהם יתבקשו להציג דרכון על מנת לעבור בין המדינות - דבר שחלקם מעולם לא עשו, ואף לא מעטים הם אלה שכלל לא מחזיקים בדרכון באיחוד.
האם תהיה משמעות לטיסות מישראל?
לא באופן ישיר. בשל היותה של ישראל מחוץ לאיחוד האירופי (ללא צורך בויזה כמובן) כל הנוסעים מישראל לכל אחת ממדינות האיחוד רשומים, וכמותם גם מי שמגיעים דרך הים. האם נוכל לעבור בין המדינות באירופה? בהחלט כן, עם דרכון ישראלי וללא חשש.
הפרט החשוב היחיד בהקשר זה הוא משך השהייה. על פי חוק מותר לכל מחזיק דרכון ישראלי לשהות באירופה עד 90 יום, כולל מעבר בין מדינות.
למרות שבעבר העלימו עין בעת יציאה מאירופה, כעת עם הקשחת הגבולות אתם עלולים להיות חשופים לקנסות אם תחרגו ממספר ימים זה.
אילו מדינות באיחוד מקשיחות את מעברי הגבול?
אוסטריה | 12.11.24-11.5.25
סיבות מרכזיות: הברחות בגבולות הדרומיים, הגירה לא חוקית במספרים גבוהים, המלחמה בין רוסיה לאוקראינה ובמזרח התיכון, איום כלל אירופי לטרור.
גבולות מרכזיים שיוקשחו: מעברים יבשתיים עם הונגריה וסלובניה. מעברים ימיים מסלובקיה.
הולנד | 9.12.24-8.6.25
סיבות מרכזיות: הגירה לא חוקית, הסתננות מבקשי מקלט שמביאים לעלייה במקרי פשיעה. לא צוינה התיחסות לאירועים האלימים האחרונים באמסטרדם או למלחמה.
גבולות מרכזיים שיוקשחו: מעברים יבשתיים בין הולנד לבלגיה ולגרמניה. דגש גם על נמלי התעופה.
גרמניה | 12.11.24-15.3.25
סיבות מרכזיות: בעיות ביטחון הקשורות במהגרים המהווים סכנה לציבור. בגרמניה מציינים בעיקר הגירה של מבקשי מקלט מאפגניסטן, טורקיה וסוריה. עוד מציינים חשש מפעולות טרור וזליגת המלחמות בין רוסיה לאוקראינה ובמזרח התיכון לגבולות גרמניה.
גבולות מרכזיים שיוקשחו: כלל מעברי הגבול בין גרמניה לאוסטריה.
צרפת | 1.11.24-30.4.25
סיבות מרכזיות: איום על שלום הציבור, חשש מפעולות טרור ופעילות ארגוני פשיעה העוסקים גם בהברחות שונות.
גבולות מרכזיים שיוקשחו: כלל הגבולות של צרפת - בלגיה, לוקסמבורג, גרמניה, שווייץ, איטליה וספרד - כולם בים, באוויר וביבשה.
הקשחת גבולות תבוצע גם במדינות נוספות באירופה: שבדיה, דנמרק, נורבגיה, סלובניה, צ'כיה ואחרות.