אושר התיקון לחוק לפיו תשתיות תיירותיות יוגדרו כ"תשתיות לאומיות"
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום את התיקון לחוק, להוזלת מחירי הנופש אותה הובילו שרי התיירות והאוצר לייעול הליכי התכנון והבנייה.שר התיירות, יריב לוין :״עשינו צעד נוסף בדרך לפתרון בעיית הליבה של התיירות בישראל - היעדר היצע מלונאי ותחרות״
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום את התזכיר לתיקון החוק - מהלך שיביא לייעול וקיצור הליכי התכנון והקמת מלונות. הייעול יבוא לידי ביטוי בכך שהות"ל (ועדה לתשתיות לאומיות) תוכל לדון בתכניות להקמת מלונות ולקצר באופן משמעותי את תהליך אישור תכניות תיירותיות גדולות. לאחר אישור הממשלה היום, עוברת ההצעה לתיקון החוק להצבעה בכנסת. שר התיירות יוכל להכריז על מתחם או תכנית, הכוללת מספר מתקני אכסון בפריסה ארצית, כתשתית לצרכי תיירות, והיא תידון במסגרת הוועדה לתשתיות לאומיות. כמו כן נציג שר התיירות יצורף כממלא מקום לוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של תשתיות לאומיות. מדובר באישור החלטת הממשלה מהתאריך 15.11.15, אותה הובילו שר התיירות, יריב לוין, ושר האוצר, משה כחלון.
בהתאם לאישור:
- חוק התכנון והבנייה יתוקן בהוספת תשתית לצרכי תיירות להגדרת "תשתיות לאומיות".
- תכנית של פרויקט תיירותי אשר תכלול הקמת אתרים או תשתיות המשמשים כגורמי משיכה תיירותיים, תידון במסגרת הוועדה לתשתיות לאומיות.
- נציג שר התיירות יחליף נציגו של שר אחר בדיונים בנושא תשתיות תיירות בוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של תשתיות לאומיות.
- הוראת שעה למשך שנתיים: הוועדות המקומיות העצמאיות יוסמכו לאשר תוספת של 20% לזכויות הבניה הקיימות לטובת בנייה למגורים.
כמו כן יתאפשר, כהוראת שעה למשך שנתיים, באזורים בהם ישנן ועדות מקומיות עצמאיות, להמיר לייעוד של מגורים, מחצית מהגדלת השטח הכולל המותר לבניית מלונאות. כך יוסמכו הוועדות המקומיות העצמאיות לאשר תוספת של 20% לזכויות הבניה הקיימות לטובת בנייה למגורים. כמו כן הוחלט לבחון כי גם במקרה של הסבת מבנה, תוך שינוי ייעוד לייעוד מלונאי, ניתן יהיה להוסיף 20% תוספת לזכויות הבניה הקיימות כזכויות של מגורים לצורך מינוף כלכלי להקמת המלון.
בדברי ההסבר נכתב בין היתר: אחת הדרכים למימוש הפוטנציאל התיירותי של מדינת ישראל הינו הגדלת היצע חדרי המלון, המהווים חלק מרכזי במוצר התיירותי הישראלי. הגידול בהיצע החדרים נעשה עד כה בהיקפים מצומצמים. מעבודות הצוותים המקצועיים במשרד התיירות ומעבודות שנעשו בעבר עולה, כי שתי הסיבות העיקריות בעטיין היצע חדרי האכסון אינו גדל בצורה משמעותית יותר בשנים האחרונות:
- הימּשכות הליכי התכנון וקבלת ההיתרים, האורכים כיום מספר רב של שנים, כאשר לא אחת נדרש למעלה מעשור לצורך השלמת הליך הבניה.
- הפער שבין התשואה הממוצעת בענף לבין רמת הסיכון הגבוהה בכלל, ובפרט בשל המשברים הגיאופוליטיים שפוקדים את מדינת ישראל.
שר התיירות יריב לוין: "עשינו היום צעד נוסף בדרך לפתרון בעיית הליבה של התיירות בישראל - היעדר היצע מלונאי ותחרות. התכנית, אשר הליכי החקיקה שלה יוצאים היום לדרך, היא מהלך היסטורי אשר לפי הערכות הגורמים המקצועיים, תוזיל את מחירי החופשה בישראל בכ-20% בתוך חמש שנים. בתקופה זו נגדיל את היצע חדרי המלון, כאשר לפי ההערכה ייבנו בישראל כ-15,000 חדרי מלון חדשים בתוך חמש שנים, ובתוך 10 שנים כ-27,000. הודות לתוספת של 20% מגורים לקרקע עם ייעוד מלונאי - אנחנו מקטינים את הסיכון ליזמים, מרחיבים מקורות מימון וגם מגדילים את היצע המגורים בישראל. 'תשתית לצרכי תיירות' תוגדר כ"מתחם תיירותי הכולל לפחות 500 חדרי אכסון תיירותי, ו/או ארבעה מתקני אכסון תיירותיים נפרדים, ו/או לפחות שני מתקני אכסון תיירותיים בפריסה ארצית או אזורית, הכוללים יחד לפחות 300 חדרי אכסון תיירותי, ששר התיירות הכריז עליהם כ'תשתית לצורכי תיירות'".