אא

טיול לשבת: ערד וכפר הנוקדים

נחל חסד ובורות המים הקדומים, שחזור הווית בני ישראל בתקופת המקרא ועד לרכיבה חוויתית על גמלים וחמורים. "פספורטניוז" מפנק אתכם לרגל סוף השבוע בטיול יוצא דופן לאזור הנגב הכולל סיורים, אוכל משובח ונופים עוצרי נשימה. שבת שלום

| |

סוף השבוע כבר כאן. סיבה מצוינת לעשות אתנחתא משגרת היומיום הלחוצה לטובת טיול של שבת בחיק הטבע, או יותר נכון בלב ליבו של המדבר הדרומי. "פספורטניוז" ממליץ השבוע על טיול חוויתי ויוצא דופן בערד וכפר הנוקדים שבנגב לחוויה שתשאיר אתכם עם מצבור של הרפתקאות וזיכרונות. שבת שלום.

המסלול מתחיל ומסתיים בצפון העיר ערד. נקודת הסיום של המסלול נמצאת במרחק כ- 300 מ' בלבד מנקודת ההתחלה, ולכן מומלץ להחנות את הרכב בנקודת הסיום, במפגש דרך חברון ורח' מעון. כיוון שנקודת ההתחלה נמצאת באזור לא בנוי (בו יש סכנה לפריצה של כלי רכב), ואילו נקודת הסיום נמצאת בגבול השטח הבנוי, מומלץ לעשות זאת גם אם מגיעים אל שטח במספר רכבים.

קיימות שתי אפשרויות גישה למסלול ברכב:

אפשרות א'

כניסה לעיר ערד מהכניסה המערבית, נסיעה ברחוב הקנאים כ- 2 ק"מ עד למפגש דרך חברון. בכיכר שבמפגש הרחובות פנייה שמאלה (צפונה) לדרך חברון. מדרך חברון נסיעה של כ- 500 מ' וחנייה באזור קצה הרחוב (מפגש עם רח' מעון) - מול הפארק הצפוני.

אפשרות ב':

כניסה לעיר ערד מהכניסה הראשית (צומת ערד). ממשיכים ישר בדרך חברון כק"מ אחד (בדרך חולפים על פני שתי כיכרות) עד לקצה הרחוב וחנייה.

תיאור המסלול:

חציית הפארק הצפוני לעבר קצה דרך ירושלים. ליד קצה הדרך, מסתעף ממנה כביש לכיוון צפון-מזרח (רחוב המלך יותם). אחרי פחות מ- 100 מ' הליכה בכביש זה, נגיע לתחילת הסימון האדום. מסלול זה הינו אחד מסדרת מסלולים שסומנו סביב העיר ערד ביוזמתו של דב פוניו, תושב העיר וקבוצת הקשר ערד- מדבר יהודה אשר הוא עומד בראשה החל מאמצע שנות ה-2000.

חלקו הראשון של המסלול יפגיש אותנו עם נחל חסד - ערוץ אופייני שתחילתו בקניון קצרצר בשכבת הצור והמשכו מתון בין הגבעות. בחלקו השני של המסלול, נעבור בין בורות מים רבים - ייתכן שריד מתוואי דרך קדומה שעברה באפיק.

מתחילת השביל המסומן אדום, נרד צפונה ונגיע לאפיק נחל חסד. תוך דקות ספורות, מתחלף המישור בירידה אתגרית מעט בין סלעי צור ענקיים, לאפיק הנחל עצמו. באזור נפגוש חלק מהצמחייה האופיינית - בן השיח אזובית המדבר ובסתיו פריחת חצבים. אחרי חציית שכבת הצור, נגיע לדרך עפר בה פונים מזרחה ואחרי 100 מ' יורדים שוב לאפיק הנחל. ממזרח לנחל נראית היטב שכונת מעוף בערד, ולמרגלותיה שפכי עפר.

המשך המסלול הוא במורד הנחל - אפיק גירני נוח להליכה בו פזורים סלעי צור ובולבוסים. 900 מ' מתחילת המסלול נגיע למתקן ביוב מגודר ממזרח לאפיק. הגבעות הסמוכות לאפיק מתמתנות, ובאפיק יש ריכוז גדול של שיחי אכיליאה ריחנית.

400 מ' אחרי המבנה, נשפך נחל חסד לנחל דומיה. נוף האזור הוא גבעות מתונות ולא בולטות, לעומת רכס כידוד ממנו ירדנו זה עתה. השביל עוקף סכר עפר הרוס בנחל דומיה, ומתעקל לצפון-מערב. 600 מ' אחרי מפגש נחל דומיה, נגיע לצומת שבילים כחול-אדום. הסימון האדום פונה כאן ימינה (מזרחה), ואילו ישר מוביל סימון "שקוף" (שני פסים לבנים ללא פס צבע ביניהם) לעבר מאגורת רחמים. המאגורה היא בור פתוח גדול, בעומק כ- 1.5 מ', המוקף בגדר אבנים ובה פתחים לניקוז מי השטפונות לתוך הבריכה, וכן פתח המאפשר גלישת עודפי מים מהמאגורה החוצה.

המשך השביל ממשיך במתינות במדרונות מדרום לנחל דומיה, ומאפשר תצפית יפה על רמת מדבר יהודה. ברקע בולטת פסגת הר לטאות. בקרבת מאהל בדווי הממוקם במורד נחל דומיה, מתעקל השביל דרומה ויורד לערוץ ללא שם רשמי - "ערוץ ארבעת הבורות". בערוץ זה נמצא ריכוז בורות מים, הקשור ככל הנראה לדרך עתיקה. בורות המים צמודים לשביל, עמוקים ואינם מגודרים - זהירות!

השביל עולה במתינות לצד האפיק, נחלוף תחילה ליד בור אחד ואח"כ שני בורות צמודים משני צידי השביל. אחרי עיקול באפיק, נגיע לבור המים האחרון ולידו שפך עפר לבן שנחצב מהבור. בור זה אוגר מים ומשמש את הבדווים עד היום, ולידו יש שקתות להשקיית הצאן. ניתן לזהות גם שרידי תעלה להובלת מי נגר מהמדרונות אל הבור. בור זה אוגר מים ומשמש את הבדווים עד היום, ולידו יש שקתות להשקיית הצאן. ניתן לזהות גם שרידי תעלה להובלת מי נגר מהמדרונות אל הבור.המשך השביל מטפס בגדה המזרחית של האפיק, בעלייה מתונה לרמת המדבר. כדאי להסתכל לאחור וליהנות מהנוף הפראי ממנו יצאנו זה עתה.

בהגיענו לרמת המדבר, נעבור דרך שרידי בסיס צבאי נטוש - עצים פזורים ודרכים ישנות. בקטע זה, סימון השביל אינו ברור ויש לעקוב אחריו בתשומת לב, עד שלבסוף נגיע למפגש שביל ישראל, מרחק כ- 100 מ' מהכביש. סיום המסלול במפגש דרך חברון ורח' מעון בעיר ערד.


נחל חסד. צילום: אנה סנדלר

כפר הנוקדים: יופיו של המדבר

לאחר המסע ברכב זוהי הזדמנות מיוחדת עבורכם לגלות את כפר הנוקדים הנחשב לנאות מדבר שבבקעת הקנאים בין ערד למצדה, בה ניתן לצפות בשחזור מרהיב של הווית בני ישראל הקדומה. הכפר למעשה הממוקם מול נופי המדבר, בין עצי דקל ובוסתנים, גמלים וחמורים - ניתן להרגיש ממש כמו אחד המלאכים שנטה ללון באוהלו של אברהם אבינו.  

גם בהיבט מרחבי הטיולים בסביבה אתם צפויים לחוויה יוצאת דופן בדמות טיולי גמלים וחמורים בלב ליבו של מדבר יהודה ובבקעת הקנאים. הבקעה הינה למעשה שמורת טבע פראית שמגע יד אדם כמעט ואינו ניכר בה. הדיירים היחידים באזור הם בדואים, המתגוררים בואדיות סביב כפר הנוקדים באוהלי קידר ועוסקים ברעיית עדרי הצאן והגמלים.

בליווי הבדואים המקומיים תרים אורחי הכפר את המדבר על גבי גמלים וחמורים החל מרכיבות קצרות בעיקר לצרכי צילומים ועד לטיול גמלים ארוך ורחב היקף המסתיים על מצפור גבעת גורני.

ואם גם זה לא מספיק, במקום תזכו לארוחות כיד המלך בה יעמידו המארחים עבורכם במתחם הכפר פינות בישול לשימוש עצמי ובהן מקרר, כיריים, שקעי חשמל, כיור ומשטח עבודה. אם עייפתם או חפצתם בארוחה מוכנה, אתם מוזמנים לבקר באחד הדיוואנים הציוריים בכפר בו תיהנו ממטעמים המוגשים על גבי דוכני מזון צבעוניים.

כן אפשרויות הלינה בכפר רבות ומגוונות וכוללות החל מלינה באוהל בדואי, לינת קמפינג, אוהלים משפחתיים, לינה באוהל שחרזדה (אוהל מעוצב ברוח סיפורי "אלף לילה ולילה" הכולל בתוכו פינות ישיבה מזרחיות, מזרנים, שקי שינה וספסלים לעריכת קומזיץ ומשחקים) ועד ל-40 חדרי אירוח מדבריים או סוכות המספקות אווירת "זולה" מיטבית.


שקיעה בכפר הנוקדים. צילום: מירב מרודי 

הירשמו למבזקי פספורטניוז

וקבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות של עולם התיירות והתעופה בארץ ובעולם

תגיות: בארץ

הוספת תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
הצג עוד תגובות

מאמרים נוספים

 
מחפש...
תנו לנו לייק בפייסבוק, ותישארו מעודכנים

מומלצים בשבילך: