תל אביב 21°c
ניו יורק 10°c
לונדון 4°c
פריז 1°c
ברלין 1°c
אתונה 20°c
לרנקה 21°c
אא

"יאסו קרפאטוס" - אי קסום בלב הים האגאי

באמצע הדרך בין כרתים לרודוס גילינו את האי קרפאטוס המוקף בחופי טורקיז מרהיבים, טבע פראי, כפריים ציוריים ומיטב מטעמי המטבח היווני ,1500 ישראלים ביקרו באי בשנת 2013 וכעת עם הפעלת הטיסות הישירות מנתב"ג הצטרפנו לסיור שכולו "חגיגה יוונית"

| |

חברת  'אופק נסיעות ותיירות' החלה להפעיל טיסות ישירות אל האי היווני קרפאטוס מנתב"ג ,"פספורטניוז "הצטרף בסוף שבוע שעבר לסיור מרתק באי המרהיב שעד לא מכבר היה כמעין  סוד שמור הרחק מעיני התיירים הפוקדים את איי יוון בהמוניהם ולא ברור מדוע?

האי הצר והארוך, שרכס הרים חוצה אותו, נמצא באמצע הדרך בין כרתים  כאשר במשך שנים רבות היו שני חלקי האי, הצפוני והדרומי, מבודדים זה מזה,אך לאחרונה עקב הפיתוח התיירותי באי הקשר בין שני חלקיו הדוק יותר.

קרפאטוס מוקף בחופי טורקיז בתוליים, טבע פראי, ויש בו כפריים ציוריים, בהם השתמרו המנהגים והבגדים המסורתיים. קרפאטוס הוא האי השני בגודלו מבין האיים הדודקאנסיים שבים האגאי (האיים הדודקאנסיים הם 12 איים גדולים ו- 151 איים קטנים). הים הקרפאטי, שהוא שלוחה של הים האגאי, קיבל את שמו משם האי. מבקרים רבים משווים את נופי קרפאטוס לנופי תאילנד. הרים מכוסי עננים בצפון מתנשאים לגובה של 1,200 מטרים ולעומתם קו חוף מרהיב של חופים לבנים וצוקים חדורי רוחות בדרום.

קפאטוס מוקף בחופי טורקיז בתוליים וטבע פראי. צילום: יח"צ

בראשית שנות ה-20 של המאה הקודמת הגרו רבים מתושבי קרפאטוס לארצות הברית, קנדה, אוסטרליה וזימבבואה. גל ההגירה גבר לאחר מלחמת העולם השנייה והמשיך עד לשנות ה-80. הגולים מקרפאטוס התפרנסו היטב במדינות אליהן היגרו ולימים שבו למולדתם והזניקו את הכלכלה. כך הפך קרפאטוס לאחד האיים העשירים שבאיי יוון. אלה שנותרו בגולה מצווים כי לאחר מותם תישלח גופתם לקבורה באי. הקשר למולדת כה עז, שהם חשים שאם לא שבו אליה בחייהם, לפחות במותם יחזרו לאדמת הולדתם. השפה המקומית היא דיאלקט שונה מזה הרווח באתונה ובסלוניקי ומזכיר את היוונית המדוברת בכרתים ובקפריסין.    

 גודלו של קרפאטוס הוא 324 קמ"ר וגרים בו כ-4000 תושבים בלבד. המקום הוא גן עדן זואולוגי ובוטני. מרכז האי מכוסה יער צפוף וסביבו מטפחים התושבים הכפריים כרמים, מטעים ובוסתנים. כבישים מעטים חוצים את האי ויש בו מסלולי הליכה רבים ואתרי ארכיאולוגיה למתעניינים. האי מאופיין באוכל יווני טיפוסי, יין מקומי, מוסיקה יוונית טובה וחיוך רחב של התושבים המקומיים הידועים בקבלת הפנים החמה, אותה הם מעניקים לתיירים.


האי מאופיין באוכל יווני טיפוסי, יין מקומי, מוסיקה יוונית טובה וחיוך רחב של התושבים המקומיים. צילום: יח"צ

התיירות בקרפאטוס עודנה בחיתוליה. אתרי נופש רבים נכבשו על ידי קבוצות מאורגנות מגרמניה, אוסטריה וסקנדינביה, אך בשל ממדיו, האי, הרוצה לשמור על אופיו הבתולי, מסוגל להכיל רק 2500 תיירים בו זמנית בכל בתי המלון שבאי. בהתאם לכך יוכלו לשהות בקרפאטוס רק 120 תיירים מישראל בכול שבוע. הישראלים יוכלו להתאכסן בשני בתי המלון בעיר הבירה פיגאדיה. מלון אחד הוא Mediterranean שהאירוח בו על בסיס B&B. ה-Mediterranean הוא מלון 4 כוכבים הממוקם 1.5 ק"מ ממרכז העיר. המלון השני הוא Alimoundamare , מלון 5 כוכבים, וגם בו האירוח על בסיס B&B. בנוסף יוכלו הישראלים להתאכסן בקומפלקס סוויטות כולל רכב לכול זמן השהות במקום הממוקם על חוף הים במרחק 5 דקות הליכה מן העיר פיגאדיה. בכל המקומות הנ"ל ישנו חיבור טלוויזיה לשלושת הערוצים הישראלים המובילים.

הפעילות באי כאמור הינה רבה ומגוונת. ניתן ליהנות מיום שייט לאי הקטן סרייה (Saria), אי בתולי מצפון לקארפטוס, הכולל ארוחת צהרים, רחצה במים הכחולים והצלולים במפרצי הטורקיז עם חופי החול או חלוקי האבנים. ניתן לשחות בחוף מיכאלאו – מייקלס גארדן וחוף אגריאו לאופוטאמו, אליו באים גולשי גלים רבים מרחבי העולם. אפשרות נוספת היא יום טיול ברכב בדרכים שבתוך היער ודרך כפרים קטנים וציוריים. באי כפרים ששיני הזמן כמעט שלא נגסו בהם. חלקם מבודדים ובנויים על מצוקים שמעל הים וחלקם בהרים עצמם או לחופי הים.

על פי המיתולוגיה היוונית, ראשון התושבים באי היה הטיטאן יאפטוס, בנם של אורנוס וגאיה ואביהם של אטלס, אפימתאוס ופרומתאוס. אתנה, אלת החוכמה והמלחמה, נולדה לחופי קרפאטוס. במאה הראשונה לפנה"ס נכבשה קרפאטוס על ידי רומא ובשלהי המאה הרביעית, כאשר התפצלה האימפריה הרומית למזרח ומערב, עברה קרפאטוס לידיים ביזנטיות (האימפריה הרומית המזרחית).

בשל מיקומו של האי והטופוגרפיה שלו היו שודדי הים האדונים האמיתיים של האי והם אלה אשר הפכו את האי לאחד מבסיסי סחר העבדים הראשיים בים התיכון. ב-1304 ניתן האי במתנה לאנדראה ולודויקו מורסקו פיראטים מג'נובה שבאיטליה. בהמשך השתלטה על האי משפחה מיוחסת מוונציה, שהחזיקה במקום עד שנת 1538, השנה בה נכבש האי כמו כל האזור על ידי התורכים העות'מאנים שהסתפקו בשליחת קאדי (שופט), שתפקידו היה לגבות מסים לקופת האימפריה. ב-1912 בעקבות מלחמת טורקיה איטליה עזבו העות'מנים את האי והוא עבר לשליטה איטלקית (יחד עם כל האיים הדודקאנסיים). במלחמת העולם השנייה שימשו האיים כבסיס איטלקי לפלישה לכרתים. בשלהי המלחמה פלשה גרמניה הנאצית לקרפאטוס בכוח גדול ושלטה באי ובכול איי הדודקאנסיים. לאחר ניצחון בנות הברית במלחמה ולפי חוזה פריז שב קרפאטוס ליוון ב-1947. פיגאדיה, "בארות מים", או בשמה החדש קרפאטוס (כשמו של האי), היא בירת האי והעיר הגדולה שלו. הבירה שוכנת במפרץ מוקף הרים שלמרגלותיהם בתי מלון. בין האתרים הבולטים: בזיליקה מן המאה החמישית. במרכז העיר נמל ורציפים, שנבנו בהוראה ישירה של בניטו מוסוליני, הרודן הפשיסטי האיטלקי הידוע לשמצה.

שבעה קילומטרים מדרום לפיגאדיה נמצא אתר הנופש המשפחתי אמופי בלב סלעי ענק ומפרצונים הפורצים אל החולות הלבנים. כפר נוסף הראוי לביקור הוא מנטס, כפר שהשתמר מימי הביניים.ובו כנסייה ביזנטית מרשימה המשקיפה על הריסות אקרופוליס. בהמשך הדרך נמצא הכפר ארקסה, במדרונו עמק אשר בו בתי מלון ומסעדות. מומלץ לבקר באיוס ניקולאס, שיש בה רצועת חול נדירה בת 600 מטרים ובטברנה האחת והיחידה שבמקום שם מתפארים בשפע מטעמים של המטבח היווני לא להחמיץ! .

העיר העתיקה נמצאת דקות נסיעה בודדות דרומה ובה אקרופוליס שהוקם בהשפעת השכנים מכרתים, כמו גם כנסייה מודרנית, הנקראת איה סופיה (ממש כשם הכנסייה הביזנטית המפורסמת באיסטנבול).


בקרפאטוס כפריים ציוריים, בהם השתמרו המנהגים והבגדים המסורתיים

מספר קילומטרים בודדים צפונה מציע כפר הדייגים הקטן פינקי חוף קטנטן, שורת טברנות ותצפית מרהיבה אל האי השכן קאסוס. צפונית לפיגאדיה שוכנת הבירה הקודמת אפארי, הנחשבת לכפר העשיר ביותר בכול יוון ביחס לגודל האוכלוסייה. כדאי להציץ פנימה אל אחד הבתים ולהתפעל מן הטעם המקומי המשובח בריהוט, בשטיחים הצבעונים, בציורים הקלאסיים. בגובה 650 מטרים מעל פני הים שוכן אותוס, אחד הישובים העתיקים באי עוד מן התקופה הביזנטית. המקום ידוע ביין האדום המיוחד שלו ובמוזיאון אתנוגראפי הנמצא בבניין בן למעלה מ-150 שנה. דרך סלולה מאותוס מובילה דרך מישורים עשירים בכרמים וטברנות אל פסגת הר לאסטוס, שגובהו 1,215 מטרים, ופירוש שמו, אגם טוב, מתייחס למקווה מים קדום שלמרגלותיו.

האטרקציה המרכזית באי הוא הכפר אולימפוס. הדרך לכפר הינה ציורית ,מרהיבה ועוצרת נשימה. אפשרות נוספת להגיע לאולימפוס היא בהפלגה במעבורת מפיגאדיה לטריסטומו שבקצה האי ,אורך ההפלגה כשעה וחצי. לאחר הירידה מן הספינות ישנו מרחק נסיעה בן שמונה קילומטרים נוספים עד לפאתי אולימפוס בנסיעה.

הכפר בנוי במעלה רכס הררי, כשבמדרונות סביבו נטועות טחנות רוח הרוסו, ששימשו בעבר את משפחות התושבים לצורך טחינת התבואה לקמח, ששימש להכנת לחם. מאחורי הכנסייה המרכזית שוחזרו שתי טחנות הטוחנות חיטה ושעורה לקמח בחודשי הקיץ. במשך דורות רבים משך אליו הכפר אתנולוגים מקומיים וזרים, שראו במקום מוזיאון חי של החברה האיכרית, אשר הצליח לשמר אומנויות, תלבושות,שפה ומוסיקה, שנכחדו זה מכבר משאר איי יוון. די להזכיר כי רק בשנת 1985 חוברה אולימפוס לרשת החשמל והמים. כיום רק הנשים המבוגרות שבכפר מקיימות באדיקות את המסורת בעוד שאר נשות הכפר הצעירות יותר עוטות שמלה צבעונית רק כאשר הן מנסות לשווק מזכרות אותנטיות. בכפר נשמרת המסורת של הסנדלר הכפרי, הנפח ושאר בעלי המלאכה המסורתיים. בצידי הסמטאות טברנות רבות ובהן ניתן לאכול אוכל מקומי מסורתי, אשר מבושל במקום על ידי "המאמות", הנשים המבוגרות המקומיות.

טיול ברחובות אולימפוס מגלה כי הכלכלה המקומית עודנה נשענת לא מעט על כתפיהן של אותן נשים מבוגרות. הן אלה המטפלות בגינות, אופות לחם בתנור בחצר ורועות עיזים. כמעט כול הגברים עובדים הרחק מן הכפר, ביוון או במקומות אחרים, את משכורותיהם הם שולחים למשפחותיהם והם שבים לבתיהם רק בחגים. הדור הצעיר אינו נמצא במקום. הוא מחפש את עתידו במקומות אחרים. תושבים, אשר עזבו את המקום לפני עשרות שנים לטובת ארצות הברית ואוסטרליה, וכאשר הגיעו לגמלאות שבים לכפר הולדתם ומתקיימים ברווחה מכספי הפנסיה שלהם המועברים לבנק בקראפטוס.

לחובבי הפעילות האתגרית ישנם כמה אתרים: טיפוס על הר לאסטוס, ההר הגבוה ביותר בקרפאטוס, שגובהו 1,215 מטרים, טיפוס מצוקים בחוף קירה פאניה, 15 ק"מ צפונית לפיגאדיה, גלישת גלים בחוף אפיארטי, 15 ק"מ דרומית לפיגאדיה. תיירים חובבי טבע ובעלי חיים יגלו בקרפאטוס גן עדן, בו חיים סביב לאי כלבי-ים מסוג "כלב-ים נזירי", זן נדיר המצוי בסכנת הכחדה. 

לדברי חברת "אופק נסיעות ותיירות" המשווקת כאמור את הטיסות והחבילות לאי בטיסות ישירות של חברת ארקיע ביקרו באי בשנת 2013 כ 1500 תיירים מישראל ובחברה מעריכים כי השנה יבקרו באי כ 4000 מבקרים מישראל.

אז אם איי יוון חביבים גם עליכם,כדאי שתשקלו לא לפסוח על "קרפאטוס", אי יווני אמיתי - יאסוווווווווו קרפאטוס.

הירשמו למבזקי פספורטניוז

וקבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות של עולם התיירות והתעופה בארץ ובעולם

תגיות: מדריך יעדיםיוון

הוספת תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.date_parsed }}
{{ reply.message }}
{{ reply.date_parsed }}
הצג עוד תגובות

מאמרים נוספים

 
מחפש...
תנו לנו לייק בפייסבוק, ותישארו מעודכנים

מומלצים בשבילך: