חוזרים לשגרה? אופטימיות זהירה בענף הנסיעות
עם יומה השני של הפסקת האש מהלחימה בדרום, מביעים הסיטונאים וסוכני הנסיעות שביעות רצון מסויגת בציפייה להתאוששות וחידוש הביקוש להזמנות. נשיא התאחדות המלונות, אלי גונן: "ספגנו קשה מאוד, אך כמי שחיים בישראל נדע לצאת ממנה מחוזקים". מנגד, מלינים הסוכנים באשר להשפעת ירידת שער היורו והדולר. "מכה יותר קשה מהמלחמה"
יצליחו להציל את הקיץ? יומה השני של הפסקת האש נשמר עד עתה בשקט מוחלט, מה שמוביל אט אט לניסיונות חזרה לשגרה של אזרחי ישראל. גם תעשיית התיירות שנפגעה באופן משמעותי במהלך 29 ימי המבצע האחרונים, מתרגלת למציאות החדשה ופועלת רבות בניסיון להוביל להתאוששות ולצמצום הנזקים שנגרמו בשל המבצע, לרבות סגירת השמים הישראליים לטיסות אזרחיות לימים אחדים ופגיעה בתדמית הישראלית ברחבי העולם.
מספר סיטונאים וסוכנים בשוק הישראלי התייחסו היום (רביעי) לתחושותיהם תוך רצון עז לראות את התיירות הישראלית חוזרת אט אט למצב שקדם לתחילת המבצע. "אנחנו מרגישים סוג של התעוררות, אך מניחים מניסיון העבר שזו תגיע בהדרגתיות", אומר דודי משה, המנהל המסחרי של "אשת טורס". "למרות שהמבצע עוד לא בדיוק נגמר סופית, אנחנו צופים החל מהיום להתאוששות במידה כלשהיא. אף אחד לא יכול לנבא מתי שוב יתערער המצב הביטחוני, אבל ההערכה שלנו שבמידה ויהיה ביקוש והשקט יישמר, נוכל להתמודד עם הקטסטרופה שפקדה אותנו הקיץ".
גם סמנכ"ל השיווק של חברת "השטיח המעופף", יאיר אשר, מגלה סימנים של אופטימיות. "ללא ספק מרגישים סוג של התאוששות. הייתה לנו שנה נהדרת עד המלחמה, והמבצע שיבש את הכול. אנחנו מקווים שבתקופה הקרובה יורגש שיפור, אבל אנחנו לא מאמינים שנצליח להגיע למספרים שקדמו אליו. הימים הקרובים יהוו תקופת מבחן חשובה לכל ענף הנסיעות. נצטרך להישאר עם היד על הדופק ולבחון את המציאות בהתאם לאירועים, בתקווה שהשקט יישמר".
"יולי ואוגוסט הם לרוב חודשים שמתאפיינים בהזמנות של משפחות, כך שבאופן אישי לא הרגשנו יותר מדי ביטולים", מספק מנכ"ל חברת "סולו איטליה", יאיר דה קסטרו, התייחסות שונה לאירועים. "הבעיה המרכזית היא שלא נכנסו כמעט הזמנות חדשות. לאט לאט תתחיל התעוררות, אבל אין ספק שייקח זמן לחזור לשגרת עבודה רגילה. מבחינתנו הסוכנים, השפעות המלחמה הן שוליות לעומת הירידה המתמדת של שער היורו והדולר. בכל שנה המטבעות הללו צונחים בחמישה אחוז. תעשה חישוב לבד ותבין שבשלוש השנים אחרונות ספגנו הפסדים בשיעור של 15%. זה הרבה יותר מדאיג אותנו מכל מלחמה שלא תבוא".
מנהל חברת הטיולים "בריזה", אילן לכיש, מוסיף לציין כי "שם המשחק כעת הוא לוח זמנים. נגזל מאיתנו חודש שלם של עבודה וזה משמעותי. כרגע במידה ויישמר השקט, הקהל הישראלי יתחיל לחפש שוב אחר מקומות נופש ובילוי בהמשך אוגוסט ובחגים. הסיטונאים והסוכנים יצטרכו להתארגן במהירות על מנת שנוכל להתמודד כהוגן עם רמות הביקושים הגבוהות הצפויות להיווצר".
תקווה גם בענף המלונאות - "ספגנו מכה אך נדע להתאושש ממנה"
גם בענף המלונאות שספג טלטלה קשה במהלך החודש האחרון עם ירידה דרסטית בתפוסות ובעצירה כמעט מוחלטת של הזמנות חדשות, תולים תקווה בהפסקת האש הנוכחית ומקווים כי זו תימשך לתקופת שקט ממושכת. "לפי ההערכות שלנו, ייקח לנו בין חצי שנה לשנה להתאושש מהשפעות המבצע", מבהיר נשיא התאחדות המלונות, אלי גונן, שמצידו ממשיך לשדר אופטימיות, חרף ההפסדים המשמעותיים שספגו עמיתיו המלונאים.
"זה לא סוד שספגנו מכה קשה מאוד החודש, אבל כמי שחיים בישראל נדע לצאת גם מהמצב הזה מחוזקים יותר. אנחנו מקווים כי משרד התיירות יפעל בהקדם וישיק קמפיין חדש לתיירות נכנסת לישראל. זהו כלי חשוב שיוכל לצמצם את הנזקים הכבדים שנגרמו לנו הקיץ".
בהמשך לדבריו של גונן, מדווחים גם ברשת מלונות רימונים על התעוררות משמעותית להזמנות חדרים בבתי המלון של הרשת הפזורים ברחבי הארץ. מנכ"ל הרשת, ערן קויאטק מוסר כי "ההתעוררות מורגשת בעיקר בתיירות הפנים של משפחות ישראליות המעוניינות למצות את חודש אוגוסט וימי חופשת הקיץ שנותרו. הביקושים לחופשה בעיקר בעיר אילת, ים המלח וטבריה, אך גם בשאר בתי המלון שלנו ברחבי הארץ".
עוד הוסיף לספר קויאטק כי "חלק ניכר מהביקושים הם משפחות שתיכננו במהלך החופשה לצאת לטיולים בחו"ל וביטלו זאת בשל המצב הביטחוני-מדיני. חלק מהמשפחות החליטו לצאת עם הילדים באופן ספונטני לאחר שהמצב נרגע והתייצב".
גם ענף התעופה לא נותר אדיש להפסקת האש. מנכ"ל חברת התעופה "טור דה פראנס" המפעילה קווים מצרפת לישראל, אורן בוסו, מעיד כי "כולנו תקווה כי הירידה המשמעותית שנוצרה בחודש האחרון בשל המצב הביטחוני, תשתנה. במידה והמתיחות הביטחונית לא תשוב בקרוב, אנחנו צופים כי תורגש התעוררות משמעותית לקראת החגים".
אלי גונן, נשיא התאחדות המלונות. "ייקח לנו להתאושש בין חצי שנה עד שנה מהשפעות המבצע"