תל אביב 21°c
ניו יורק 10°c
לונדון 4°c
פריז 1°c
ברלין 1°c
אתונה 20°c
לרנקה 21°c
אא

עושות סדר: בכירות תעשיית התיירות בראיון משותף

חרף פערים במשק בין נשים וגברים, מוכיחה תעשיית התיירות כי דווקא בכל הקשור למין הנשי, קולן נשמע ומשפיע. היכרות עם רביעיית נשים מוכשרת הכוללת כמה מדמויות המפתח בענף שעשו זאת ובגדול. "פספורט" ממשיך בסדרת כתבות בסימן יום האישה הבינלאומי

| |

המשפט האלמותי: "מאחורי כל גבר מצליח, עומדת אישה מוצלחת בעצמה", מתייחס באופן שגור לעזרה הניתנת לאנשי עסקים וגברים בעלי תפקידים משמעותיים מצד בנות הזוג, בין אם ברמת המשפחה או התמיכה הנפשית. אלא שבכל הקשור לתעשיית התיירות ועל רקע יום האישה הבינלאומי החל היום, מוכיחות יותר ויותר נשים בענף, כי לא רק שהאישה פורצת החוצה מן הצל של עצמה, אלא גם מתגלה כמי שמוכיחה את עצמה ומצטיינת בתחומה, לא פחות מהמין הגברי.

על רקע התמורות הללו, קיבצה קבוצת "פספורט" רביעיית נשים מוכשרות ומצטיינות בענף, כאלו שבעמל, זיעה ועבודה קשה הגיעו לתפקידים בכירים המשפיעים על מאות אלפי אנשים ואף יותר: זיוה לוריא (מנכ"ל איירתור), אתי גוילי (מנכ"ל איסתא ישראל), איה מגן (מנהלת סניף אל על ישראל) ושירי גורדון-צור (מנכ"ל גורדון טורס).


איה מגן, מנהלת סניף אל על ישראל. אחת מרביעיית הנשים המצטיינות של ענף התיירות. צילום: רונן מחלב

המפגש הנשי נועד להפרות סוגיה מעניינת באשר להשתלבות הנשים בעמדות מפתח בתעשייה, וכן לאפשר לקוראים להיווכח בסיפורן האישי וביכולתן האישית להתמודד עם שגרת עבודה לחוצה לצד חיי משפחה. תחילה נפתח עם הוותיקה שבחבורה, זיוה לוריא, בעלת וותק של 12 שנה באיירתור ולפני כן 27 שנים באל על. "בזמנו באל על, לא היו כמעט נשים בכלל בתפקידים בכירים. זה אילץ אותי לעבוד כמו כל הגברים, אולי להשקיע אפילו יותר בלי שעון. לקחתי לבן שלי מטפל כדי שלא אהיה תלויה בלהפיל את העט באחר הצהריים. כיום יש שינוי. אני באופן אישי קידמתי הרבה מאוד עובדות שלי שנמצאות כיום בתפקידים מאוד בכירים מאל על. במילניום החדש זה השתנה, נשים נוסעות ויכולות להתפתח. זה תהליך מבורך, שאני שמחה שיצא לי להיות חלק ממנו".

גם אתי גוילי, שועלית ותיקה בענף, אשר סוגרת 22 שנה באיסתא בשתי קדנציות, מתייחסת לשינוי המדובר, אך תוהה בקול באשר לקיומם של פערים כלשהם. "תיירות היא חיידק או שיש לך או שאין לך את זה", היא אומרת. "הממוצע כיום בתיירות עומד על 75% נשים בתפקידים זוטרים ו-60% בתפקידי ביניים. אלו מספרים יפים מאוד. אני מאמינה גם שהנשים שמגיעות לתפקידים בכירים הן הרבה יותר מוכשרות".

אז מה זה אומר בעצם?

"יש אפליה בקידום. מראש כולם צריכים לעבוד קשה. לא הייתי רוצה שיעדיפו אישה, מאשר גבר שעובד יותר. אני בכלל מאמינה שלא צריך להקדיש יום מיוחד לאישה או לגבר. אם כבר רוצים לחגוג, אפשר ללכת על יום המשפחה, זה יופי של קונספט. אני יכולה לגלות שמעולם בשתי החברות שהייתי בהן, לא הרגשתי אפילו רבע אפליה לנשים. יש לי כיום 4 סמנכ"לים ו-4 סמנכ"ליות באותה דרגת בכירות. נשים שמוכנות לתת את מה שצריך בשביל להיות בתפקיד בכיר, יגיעו. המין פחות משחק היום תפקיד".

אחורה בסולם הגילאים, נמצאות הצמד איה מגן ושירי גורדון-צור, שתיהן בעשור הרביעי לחייהן, אולם על אף הגיל הצעיר יחסית, הן מוכיחות כי "זהו לא הגיל אלא התרגיל". השתיים, ממלאות בהצלחה תפקידי מפתח באל על ובגורדון טורס, המצריכים מהן שעות ארוכות של עבודה, ריכוז ויכולת התמודדות מול לחצים.

"בתפקידים הבכירים הנשים נמצאות בול בממוצע הארצי", גורסת מגן בהמשך לשיח אודות מעמד הנשים בתעשייה התיירות בפרט והעבודה בכלל. "קח למשל את אל על, בה אני עובדת מאז השתחררתי מהצבא. היו אמנם בתחילת הדרך מכשולים בקידום וסימני שאלה לגבי הגיל הצעיר, אבל באופן כללי אם תסתכל גם על הענף, אפשר לראות יותר ויותר נשים בעמדות מפתח, בין אם אלו סוכנות נסיעות בגיל מבוגר יותר או תפקידים אחרים. למרות זאת, אני רואה ביום האישה כתולדה של משהו קומוניסטי, לפיו בעבר האישה הייתה מסכנה יותר. הנושא המגדרי בכלל לא צריך להיות פקטור ועם כל הכבוד הוא קצת פסה. השורה התחתונה היא שאישה יכולה להצליח בזכות עצמה, המשמעות של ההיבט המגדרי היא הרבה פחות משמעותית מבעבר".

ומהי עמדתה של גורדון בנושא? "לנשים לנו יכולת מעולה לעשות דברים בו זמנית, אבל ללא כל קשר חשוב לי לציין שאני דורשת מהעובדות שלי אותו דבר כמו מהעובדים. הציפייה שלי היא זהה, ולכן עצם ההתעסקות בהבדלים ופערים בין המינים היא פשוט לא נכונה בעיניי".


רביעיית הבכירות בתמונה משותפת לרגל יום האישה הבינלאומי 2015. צילום: רונן מחלב 

"הסוד הוא בשותפות בין בני הזוג"

בחזרה לחלוקה המשפחתית. נדמה כי על אף העבודה הסיזיפית של רביעיית הנשים, בהן עסקינן, זוכה החבורה לסיוע מבית בדמות בני הזוג שמוכיחים כי בכל זאת וכיאה למאה ה-21, הרי שהשתנו סדרי עולם. בין אם מדובר בהוצאת הילדים מהגן, שיעורי בית, אסיפת הורים או סתם סיוע במטלות הבית.

באופן טבעי כנשים מצליחות וקרייריסטיות, נשאלת השאלה איך שילבתן עבודה סיזיפית עם חיי משפחה? האם באמת סוד הקסם טמון בגברים שלצידכן?

לוריא: "אצלי למשל, זה לא ממש נכון. בעלי היה איש צבא ובמשך תקופה ארוכה בכלל לא נמצא בבית. עבדתי מהבוקר ועד הלילה, כאשר נעזרתי במטפלת קבועה, אחרת אין לי בכלל ספק שלא הייתי מצליחה להתקדם. מצד שני, אני חושבת שילד שאמא שלו בבית וכל היום לא עובדת, לא יוצא בהכרח יותר מוצלח. יש גם חלק של דוגמא אישית. ילדים גדלים לראות שוויון בין בני הזוג, שוויון בהכנסה, שוויון בעבודה. אני מרגישה ששימשתי מודל לחיקוי עבור הילדים שלי".

גורדון: "כיום כשאני נוסעת לצרכי עבודה לחו"ל למשל, ברור מאליו לבעלי שהוא נשאר עם הילדים. יש חלוקה ברורה וקבלה משותפת האחד של השנייה. דווקא היום רואים יותר גברים שחשוב להם להיות עם הילדים והמשפחה, שונה ממה שהיה בעבר. גם האבות לוקחים חלק, וזה יפה מאוד בעיניי. הסוד הוא בבסיס שבני זוג מבינים שיש ביניהם שותפות בהכול, כשזה קורה הכול מתנהל כמו שצריך".

מגן: "הבנה ומוכנות של בן הזוג להשקיע ולהירתם לטובת האישה הינה תנאי מהותי להצלחתה. אמא מרוצה וכזו ששלמה עם עצמה. היא הרבה יותר טובה לילד. הוא גדל בהרמוניה אחרת וזהו מתכון לחיים הטובים, לא רק למנכ"לית".

איך נראות שעות הפנאי שלכן?

גוילי: "לי יש תחביב מאוד ברור שהוא גם תרפיה. אני מאוד אוהבת לבשל מגיל 12. בשבילי זה לא עונש אלא עונג, וממש סוג של ריפוי עסק".

לוריא: "פנאי היא מילה גסה רק עבור הפולניות. באופן אישי, אני מאוד אוהבת לקרוא, אבל יחד עם זאת גם מגדירה את עצמי כאשת תרבות, בין אם זה קונצרטים, הצגות, אופרות. אני גם מאוד אוהבת לארח. יש לנו מעגל חברים גדול, כך שיש לי מה לעשות מחוץ למשרד".

מגן: "אני מקדישה אותו בעיקר למשפחה. העדיפות שלי היא לנסוע לחופשה בחו"ל, ושם לשנות סביבה, גם עם הילדים וגם בלעדיהם. אני משתדלת לעשות זאת לפחות פעמיים בשנה עם בעלי חובה, יחד עם עוד נסיעות משפחתיות עם הילדים ובקיץ".

גורדון: "המקום היחיד אותו אני באמת יכולה להגדיר כשעות פנאי הוא בטיסה. זהו המקום היחידי שבו אין לי טלפון. אני מייחלת שהאינטרנט האלחוטי (WI-FI) לא ייכנס לטיסות ויהרוס לי את המקום היחיד שבו אני שלווה לחלוטין ויכולה לקרוא ספר טוב. חוץ מזה, אני נהנית כל פעם מחדש מנסיעות לחו"ל עם הילדים. זה באמת כיף וההזדמנות שלנו להתנתק מכל היומיום".

בנימה אופטימית, יש לכן איחולים מיוחדים לרגל יום האישה?

לוריא: "אני מאחלת לכולם, לא קשור אם גברים או נשים, אושר ובריאות שהם הבסיס לכל. אני יכולה לומר שיש בענף שלנו אנשים ונשים נהדרות, נשות מקצוע אינטיליגנטיות שיודעות לעשות את השילובים הנכונים. מאוד מקווה שמי שמוכשרת ומקצועית וגם טורחת, רק תעלה ותפרח".

מגן: "מאחלת לכל אמא לישון בשקט בלילה. באופן אישי מקווה לראות את עצמי ממשיכה בתפקיד בעל משמעות באל על, תפקיד שיאתגר אותי ויגרום לי להנאה".

גורדון: "אני בעסק משפחתי, כך שיש הרמוניה בין המשפחה והעסק. מאחלת שנגדל ונצליח, שנתפתח לכל הכיוונים שמתבשלים אצלנו בראש ונמשיך לתפקד טוב כמשפחה. מאחלת לענף שלנו שיהיה שקט במדינה, כי אנחנו כידוע הראשונים שמושפעים ובמידה הכי גדולה מכל דבר שקורה פה. מקווה שהענף יתייצב ושהמדינה תזכה לעתיד פורה".

גוילי: "אנחנו נמצאים בתחום בו מתרחשים הכי הרבה שינויים בשנים האחרונות בתחום התיירות, קרי תחום הקמעונאות. אנחנו משתדלים ומצליחים לצלוח אותו בצורה הכי טובה. מקווה שבתוך חמש השנים נישאר חזקים ונצלח את התקופות המאתגרות, ותוך תקווה כי הנשים תמשכנה להיות גורם מרכזי ומשפיע בענף התיירות ובכלל".

  
רביעיית הנשים המוכשרות והמצטיינות בתעשיית התיירות בפאנל משותף. צילום: רונן מחלב

הירשמו למבזקי פספורטניוז

וקבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות של עולם התיירות והתעופה בארץ ובעולם

תגיות: תיירות

הוספת תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.date_parsed }}
{{ reply.message }}
{{ reply.date_parsed }}
הצג עוד תגובות

מאמרים נוספים

 
מחפש...
תנו לנו לייק בפייסבוק, ותישארו מעודכנים

מומלצים בשבילך: