תל אביב 21°c
ניו יורק 10°c
לונדון 4°c
פריז 1°c
ברלין 1°c
אתונה 20°c
לרנקה 21°c
אא

"פספורטניוז" מציג: המדריך השלם לטיפול בחרדת טיסה

רגע לפני עונת הקיץ הגיע הזמן לטפל בפחד מטיסות. מומלץ גם לבעלי לב חלש

|| ||

אפקט הפחד: השפתיים מתייבשות, זיעה ניגרת מכל מקום בגוף, הראש מסתחרר, הנפש זועקת ואפילו בן המשפחה שלצדך לא בדיוק מצליח לעזור. כ-5-6% מאוכלוסיית העולם סובלת מחרדת טיסה, תופעה אשר מטרידה את מנוחתם של מיליוני בני אדם במהלך השנה החולפת והיד עוד נטויה.

על מנת לנסות ולהקל על תחושתם של אלו, מנסה השבוע "פספורטניוז" רגע לפני פתיחת עונת החופשים והטיסות לחו"ל, לספק מספר הצעות להתמודדות עם החרדה המאיימת. הקריאה מומלצת גם לבעלי לב חלש.

"כולנו סובלים מחרדות. זה טבעי לגמרי", מסביר טובי פלד, פסיכולוג מומחה בעל ניסיון עשיר בטיפול בחרדות. "עבור אף אחד מאיתנו עזיבת האדמה היא איננה דבר של מה בכך. לעיתים מדובר כחלק מחרדה כוללת יותר שמקורה מגבהים או מגורם אחר, אך ברוב המקרים החרדה מבוססת על פחד כתוצאה מחוסר שליטה, כזו אשר גורמת לבן אדם לאבד את הצפון".

הפחד עצמו כפי שמעידים מאות אנשים הסובלים מן הבעיה מתנקז לחשש מהתרסקות המטוס, הימצאות במקום סגור ואפילו עד לפאניקה מפני חטיפה עתידית שלו על ידי מחבלים. "בעולם המודרני בני אדם מודעים יותר לאסונות", ממשיך להסביר פלד. "ברגע שבכל שני וחמישי הם נחשפים בחדשות או באינטרנט לאירוע נפגעים כזה או אחר מידת החרדתיות עולה באופן טבעי למדי מה שמגביר את המהומה".

אז מה עושים?

1. טיפול קוגנטיבי-התנהגותי: דרך הטיפול השכיחה ביותר לטיפול בחרדה. כוללת אמצעי דמיון מודרך או היפנוזה. "המטרה העיקרית היא להצליח ליצור סביבה שתדמה את מקור החשש", מסביר פלד. "באם מדובר בחרדת טיסה, ננסה בעזרת שיטות וטכניקות שונות לגרום לבן אדם שהוא נמצא על המטוס. למעשה חשיפת הפחד ומקורו הוא השלב הראשון בפתרון הבעיה. הטיפול מתבצע בקונספט של אחד על אחד או באופן קבוצתי".

2. שתיית אלכוהול – בניגוד לסיסמא "אם שותים לא נוהגים" המיועדת לנהגי הרכבים על הכביש, כשזה מגיע לשמיים גם החוקים משתנים. במידה וכמה כוסות יין, בירה או צ'ייסרים מצליחים לפחות לכמה שעות להשכיח מכם את צרות ופחדי היומיום, אזי אלכוהול הוא הפתרון המושלם עבורכם. ניתן גם להשתמש בכדורי שינה במטרה להעביר את השעות שבין שמיים וארץ.

3. תרגול נשימות: כשמו כן הוא. טרם ההגעה למטוס רצוי באופן פרטני לתרגל נשימות ארוכות. מספר שאיפות עמוקות לצד נשיפות ומחשבות (ניפוח הבטן למספר שניות והוצאה איטית של האוויר עד להרפיה מלאה) חיוביות יכולות בהחלט לעשות את העבודה. רצוי במהלך ההמראה/נחיתה לדמיין אדם או מקום אהוב או סתם לפנטז על כל מה שמצליח להרגיע אתכם.

4. שיחות חולין: נסו לפתוח בשיחה קולחת עם הנוסע היושב לצדכם, לזרוק הערה לדיילת החיננית או לתהות אודות סיפוריו של הסבא שמאחוריכם. ככל שמועד ההמראה/נחיתה מתקרב יש לנסות להגביר את קצב הדיבור והמילים בתקווה כי הם ישכיחו את החרדה. גם אם במקרה הכי גרוע, לא הצלחתם להתגבר על הפחד, לפחות זכיתם בחבר/ה לחיים.

5. ניסוי וטעייה: רבים המכנים את עצמים חרדתיים מטיסות כלל לא טסו מעולם. עצם המחשבה אמנם גורמת להם לחיל ורעדה, אך במקרה שלהם רק התגברות על הפחד והתנסות פיזית עשויה לפתור את המעמסה הנפשית. איך אומר הפתגם - אין חכם כבעל ניסיון.

6. קריאה: קיימים עשרות אם לא מאות ספרים העוסקים בנושא החרדות. זהו המקום להעמיק ולחקור מאין הגיעה החרדה. לעיתים הספרים עצמם מכילים המלצות קונקרטיות. מומלץ גם להיעזר במאמרים ובפורומים בהם גולשים אחרים משתפים את חוויותיהם מהמטוס.

7. טיסה בהדרגה: אין טעם בנסיעה לניו יורק או ניו זילנד כבר בהתחלה. נסו לבחון את סף היכולות העצמית שלכם תחילה בטיסות קצרות (אילת, קפריסין, יוון). במידה והתרגלתם לקונספט, רק אז ניתן לעלות שלב בדרגת הקושי למרחקים ארוכים יותר.

8. טיפול עצמי: לטענת פלד, "הפחד לא מתחיל במטוס אלא בשעות/הימים שלפני. חשוב שבן אדם יידע להבהיר עם עצמו ממה הוא בעצם פוחד. האם הוא חושש מהתרסקות של המטוס, מהתעלפות או מהמרחק מקרקע יציבה. ברגע שאדם מבהיר זאת עם עצמו באמצעות מתן תשובות כנות ואמיתיות, הדרך לפתרון הבעיה פשוטה יותר".

9. פרופורציות: אמנם זה נשמע נדוש ואולי אף מתנשא, אך בסופו של יום הכול נגמר ומתחיל בראש. עשרות מיליוני אנשים מדי שנה מעתיקים את מקומם ממקום למקום באמצעות מטוסים. הסטטיסטיקה מראה כי נסיעה במטוס בטוחה באין מונים על פני נהיגה ברכב פרטי על כביש. אז נכון שבאותו רגע נדמה כאילו אין מוצא, אך גם ברגעים הכי קשים זכרו, מדובר ב-"חוויה" זמנית בלבד (!).

10. אם בכל זאת תשע ההמלצות הקודמות לא ממש הצליחו לעבוד עליכם, תמיד קיימת אופציית ההתניידות באמצעות רכב פרטי, אוטובוס, רכבת או ספינה. אמנם מדובר בחוויה מסוג שונה שתגזול מכם זמן וממון רב, אך כשמדובר בבריאות הנפשית שלכם כנראה שאין מחיר לאושר.

הירשמו למבזקי פספורטניוז

וקבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות של עולם התיירות והתעופה בארץ ובעולם

תגיות: תעופה

הוספת תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.date_parsed }}
{{ reply.message }}
{{ reply.date_parsed }}
הצג עוד תגובות

מאמרים נוספים

 
מחפש...
תנו לנו לייק בפייסבוק, ותישארו מעודכנים

מומלצים בשבילך: